``Romania? Mai rau ca Bosnia!``

Dincolo de mesajele despre filme, problemele sociale, politice si economice din filmele de la ASTRA Film Fest, toti marii invitati ai Festivalului aduc in discutie aceeasi tema - lipsa cinematografelor. Giorgio Ficarelli, seful echipei de tranzitie Phare a Misiunii UE in Romania, promite un cinematograf nou pentru Sibiu, din moment ce la acest capitol stam mai rau ca Bosnia.

Si mai aduce un proiect " ciobani din alte tari, la discutii si filme cu ciobanii din Sibiel.

Reporter: Avem in Romania filme bune?

Giorgio Ficarelli: Lucrurile au inceput sa se miste in acest sens. Dar marea problema in Romania este lipsa cinematografelor. Avem un proiect de a sprijini financiar pe cei interesati in crearea sau amenajarea unor sali de cinematografie. Romania este tara cu cel mai mic procentaj de ecrane de cinema pe cap de locuitor. Pana si Bosnia are mai multe. Este ceva anormal.

R.: La Sibiu e ca peste tot.

G.F.: Da, tin minte ca am venit la Sibiu, in primavara, cu Festivalul Filmului European si am constatat ca nu avem unde sa proiectam filme. Pe 19 noiembrie vom prezenta un proiect Ministerului Finantelor. Si sper ca in curand sa putem sprijini construirea unui nou cinematograf.

R.: Dar aici avem ASTRA Film Fest.

G.F.: ASTRA Film Fest este un eveniment foarte interesant, deoarece nu e un fenomen legat de moda, de cultura abstracta, ci de problemele si realitatile acestei lumi. Fie ca sunt teme sociale sau politice, filmele de aici reflecta realitatea.

R.: Transhumanta este o realitate?

G.F.: Transhumanta a fost interpretata gresit ca o prioritate a Uniunii Europene. Peste tot in presa a aparut ca un moment de sfarsit pentru ciobanii de aici. Este o tema importanta, datorita importantei pe care o au ciobanii in viata rurala a Romaniei.

R.: Transhumanta se face pe jos sau musai cu masina?

G.F.: Exista o directiva europeana in acest sens, dar modul in care se face transhumanta, pe jos sau cu masina, tine de calculele economice ale fiecaruia. Si in Sardinia si in Corsica si in zone ale Spaniei, transhumanta se face pe jos.

R.: Cum sperati sa fie intalnirea dintre ciobanii Europei si cei de la Sibiel?

G.F.: Intalnirea sper sa fie interesanta, deoarece se vor confrunta ciobanii de aici cu cei din alte regiuni ale Europei. Poate fi in beneficiul tuturor.

De la cioban la cioban

Alaturi de Giorgio Ficarelli, la Sibiu au venit si ciobani din alte tari. Unul dintre ei si-a transmis mesajul catre omologii lui romani " "Am venit din sudul Frantei pentru a vorbi despre transhumanta care nu a murit si care se mai practica, de la Marea Mediterana si pana pe varfurile alpilor. Cunosc transhumanta de cand era facuta pe jos, pana prin 1952 era facuta asa.

Apoi, am trecut la transport pe calea ferata si, acum, la transportul auto. Dar, chiar si acum, pe distante scurte, de pana la 50 de kilometri, noi mai facem transhumanta tot pe jos, in sudul Frantei. Transhumanta este o problema filosofica, un fenomen social impotriva globalizarii care ne fragmenteaza societatea" de Traian Deleanu