Intalnire online

VIDEO De ce pleaca medicii romani din Romania? De ce ar ramane? Anca Chelariu, presedintele Societatii Studentilor in Medicina din Bucuresti, a discutat online cu cititorii HotNews.ro

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 5 noiembrie 2009, 15:24 DoctorH - Povestea Medicului


Anca Chelariu in dialog cu cititorii
Foto: HotNews.ro
Ce i-ar face pe tinerii medici romani sa nu mai emigreze?

Cum este sa fii medic intr-un spital romanesc, in conditiile subfinantarii sistemului?

Sustin reprezentantii Societatii Studentilor in Medicina din Bucuresti initiativa legislativa de crestere a bugetului sanatatii la 6% din PIB?

Anca Chelariu, presedintele SSMB, a discutat online pe HotNews.ro despre perspectivele carierei de medic in Romania.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.














Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Andrei

  Am o intrebare
  de ce toti doctorii din spitale nu se uita la tine pana nu le umpli buzunarul.. iar medicii de la clinicile private sunt asa de slab pregatiti?
  Da stiu.. au salarii mici, nu pot traii, de aceea cersesc bani pe fata.. dar noi nu avem tot la fel?

  • Anca Chelariu

   Buna!

   Exista multe categorii de medici in spitalele din Romania, teorie care se aplica in orice domeniu de activitate. Personal am intalnit medici de o valoare deosebita care ajuta pacientii in nevoie si din punct de vedere financiar. Dilema pe care o aveti in privinta clinicilor private cred ca se refera mai mult la selectia mai putin stricta a medicilor. O completare pentru clinici private, multi medici din spitale lucreza dupa-amiaza acolo din motive financiare.

 • Întrebarea nr. 2 Liviu

  Tot impozitul platit de salariati si firme ajunge la Sanatate ? Niciodata nu am stiut care este lagatura intre buget si asigurarile de sanatate....

  In alte tari europene ce procent din PIB este alocat sanatatii ?

  Sunt de acord ca medicii nu au foarte multe motivatii de a lucra in Romania, sunt de acord cu ei, insa nu sunt de acord cu faptul ca politicienii romani nu iau masuri de siguranta din timp, ci doar in urma unui fapt implinit, exemplu cirulatia rutiera in Bucuresti.

  Daca am porni de la premiza ca un om sanatos munceste mai bine si mai mult decat un om cu probleme de sanatate, consider ca este o initiativa buna alocarea unui procent mai mare pentru sanatate, e o investitie pe termen lung.

  • Anca Chelariu

   Buna!

   1. Un procent de 5,5 din salariu lunar se redirectioneaza la stat pentru sistemul de asigurari de sanatate. Automat prin acest impozit acesta este asigurat in momentul in care va avea nevoie de servicii medicale din policlinici, spitale.

   2. In tarile Europene procentul din PIB alocat sistemului de sanatatii difera, in orice caz este cel putin de doua ori mai mult decat in Romania.

 • Întrebarea nr. 3 Eustachio

  Din pacate sitemul medical romanesc este ineficient. Romania este tara in care se moare de boli curabile. Este vina "sistemului" dar si a oamenilor care lucreaza in "sistem". Cel mai elocvent exemplu care imi vine in minte este faptul ce presedintele Romaniei a preferat sa se trateze in strainatate in timp ce presedintii altor tari du UE se trateaza la ei acasa. Asta dovedeste "valoarea" sistemului medical romanesc.

  - Ce credeti ca ar trebui facut in Romania ca medicina sa devina ceea ce trebuie sa fie cu adevarat ?

  - Care credeti ca este rolul cabinetelor/spitalelor private intr-un sistem medical ?

  - Parerea mea este ca in sistemul medical romanesc se selecteaza antivalori ca si inainte de 1989 (medicii romanai buni lucreaza in strainatate). Daca sunteti de acord cu mine ce solutii vedeti la aceasta problema ?

  Multumesc pentru raspunsuri

  • Anca Chelariu

   Buna!

   1. Propunerea studentilor pentru un sistem de sanatate mai performant este de asemenea alocarea unui procent mai mare din PIB. De asemenea performanta scolilor romanesti ar trebui imbunatatita pentru viitori medici si acest lucru cred ca ar fi realizabil prin micsorarea numarului de studenti. Mai putini si pregatiti mai bine pentru ca accesul la partea practica ar fi mai facila. In plus o mai buna organizare la nivel de spital, in afara medcii comunica mult mai bine, lucreaza mai bine in echipa.

   2. Rolul clinicilor/cabinetelor private in alte tari sunt acelea de a trata afectiunile simple si comune cu niste protocoale stabilite. In acest fel spitalul nu este suprasaturat iar pacientii care sunt cu adevarat urgente medicale si care au nevoie de ingrijire continua poate ar avea alocat un timp mai indelungat pentru tratament.
   In Romania clinicile private sunt preferate pentru comoditatea pacientilor, aparatura si conditiile mai bune. Orgznizarea mai buna a programarilor la nivel de clinica privata sunt de asemenea un bonus.

   3. Raspunsul este cunoscut de toata lumea, motivele finanaciare cat si resurse din sistemul medical.

 • Întrebarea nr. 4 gigi

  la o popultazie de 22 mil graduam 6000 de medici,

  la o populatzie intre 60 mil si 80 mil Frantza si UK gradueaza tot 6000 de medici fiecare,


  de ce avem nevoie de 4000 de frustratzi anual scolitzi pe taxele noastre ?

  adica ii educam gratis ( cat costa in US medicina stimatzi tovarasi comunisti medici ?) si rezultatul este ca injura Romania.......ce mishto......!

  • Anca Chelariu

   Buna!

   Nu am un raspuns pentru aceasta intrebare. Marturisesc ca este o problema si pentru noi studentii faptul ca numarul actual este foarte mare. Intampinam probleme cu spatiile de invatamant, timpul alocat de pregatire pe student.

   Cred ca acestas problema ar trebui sa fir o prioritate pentru autoritati, este o baza de la care porneste sistemul sanitar.

 • Întrebarea nr. 5 Dan

  1. Este adevarat ca un medic castiga in primul an de activitate 10 milioane pe luna sau acesta este un mit? Care este salariu de fapt la stat/privat?

  2. Cum se simte un medic incepator cand vede ca are un salariu mai mic decat cel al unui spalator de vase sau al unei vanzatoare de la metrou?

  • Anca Chelariu

   Buna!

   1. Este foarte adevarat ca un medic rezident castiga 10 milioane pe luna in primul an si aceasta suma se ridica foarte putin in ani urmatori de rezidentiat. De aceea foarte mult medici rezidenti inca sunt intretinuti de famiile lor, la fel ca si in facultate. Salariu in mediu privat banuiesc din ce am auzit ca este cel putin dublu.

   2. Medicii rezidenti se simt cum se simt. Avand in vedere ca tara merge prost in multe directii si nu doar in cele de sanatate nu stiu cata energie ai putea sa rezervi unei revolte generale. O atitudine buna cred ca e aceea de a-ti vedea de treaba in spital sau in cabinet si sa te angrenezi in actiuni extra pentru a asigura un nivel de trai decent. Cine se inhama la asa ceva trebuie sa se pregateasca inca din facultate pentru aceasta realitate, sa cerceteze in ce fel se va descurca din punct de vedere financiar.

 • Întrebarea nr. 6 dr.valeriu

  Cand eram eu student la medicina, prin liga noastra se invarteau numai copiii profesorilor universitari, directorilor de spitale si ai altor sforari din lumea medicala. D-soara Chelariu a cui este?
  Am multi colegi care au plecat din tara dar si multi care s-au lasat de meserie si nu ma refer la cei care lucreaza la firmele de medicamente; sunt multi care nu s-au reprofilat in alte domenii: catering, agricultura, sa. Si fenomenul continua.
  Parerea mea e ca atat timp cat lumea medicala are in frunte oameni de succes ca Oprescu, Bradisteanu, Cercel, Lascar si restu', medicii tineri nu au decat doua alternative: fie sa devina vasalii astora si sa intre in hora spagilor ori sa evadeze in orice directie pot.
  De ce sa plece? pai ca sa duca o viata cinstita si sa profeseze la nivel modern.
  De ce sa ramana? odata apucat un ciolan duc un trai fara griji-sistemul are grija de ei.
  Singura sansa e spargerea monopolului de stat in asigurarile medicale, care tot intarzie. Numai pe bazele unui sistem concurential liber se poate alege graul de neghina. Acum e mai rau decat in comunism.

  • Anca Chelariu

   Buna!

   1. Sunt din Braila si nu am pe nimeni medic in familie. Pozitia actuala reflecta activitatea mea in cadrul SSMB, atat prin proiecte cat si prin reprezentare studenteasca.

   2. Intr-adevar multi dintre colegi pleaca. Eu sunt anul 6, iar din generatiile cu 1,2,3 ani mai mari decat mine au plecat in UE, in State si cred ca multi dintre colegi de an, colegi mai mici vor apuca pe acelasi drum. Din pacate asta e realitatea si depinde de decizii care se iau la nivel mai inalt care va fi viitorul. Studentii sunt dispusi si ne dorim sa ne implicam activ in discutii cu autoritatile si sa facem propuneri. Avem mult entuziasm ca si studenti si dorim schimbare.

 • Întrebarea nr. 7 Roman American

  Medicii din Romania se plang de salarii mici comparativ cu salariile din America. Ei uita ca in Romania facultatea se face propriuzis gratuit si in America un medic la terminarea facultatii este dator in medie 200 000$, da 200 000 de dolari!!!
  Medicii din Romania cred ca sunt platiti bine considerand ca nu dau nici un ban pe scoala care ii face sa ajunga doctori.
  Intrebare:
  Avand in vedere ca propriuzis Facultatea de medicina este platita din taxele omului de rand care devine mai devreme sau mai tarziu pacientul acestor absolventi, ce solutii au viitorii medici in a NU lua spagi si in a opri aceasta dezgustatoare practica de a cere bani inainte de operatii chirurgicale ?
  Inca o intrebare. Aveti vreo idee de ce doctorii in strainatate sunt platiti mai bine decat cei din Romania? ...si vorbesc mai ales de cat de frumos se poarta cu pacientii.

  Numai bine si succese

  • Anca Chelariu

   Buna!

   1. Facultatea gratuita este pentru orice student roman care doreste acest lucru si se pregateste sa intre in acest mediu, deci nu vad fondata acuzatia lansata catre studentii in medicina, viitori medici. Insa Romania nu este singura tara din Europa care ofera un sistem universitar gratuit, tarile nordice din cate stiu practica acelasi lucru.

   2. Nu priviti sistemul sanitar ca fiind ceva separat fata de alte domenii de activitate. El este integrat in toate evenimentele din tara din ultima perioada. Schimbarea trebuie sa vina de sus prin legi dure, legi care trebuie sa aiba proceduri de aplicare bine puse la punct.

 • Întrebarea nr. 8 gogu

  vreau sa plec pt ca nu vreau sa lucrez cu pacienti romani.mi lehamite de pacientul roman,care pe langa ca e prost crescut si educat mai e si nesimtit.vreau sa plec pt ca nu e normal ca sa avem aceasta atitudine fata de cei ce incearca sa ne faca bine pe bani buniti si in conditiile pe care romania le ofera.
  orice manelist cu 2 clase contesta diagnosticul meu si nimeni nu accepta ca toti gresim.
  am invatat din sua malpraxisul dar aia au asigurari si un intreg sistem bine pus la punct.;a noi orice retardat da in judecata si improasca cu noroi lumea medicala.sunt si lichele intre dar nu poti generaliza.

  • Anca Chelariu

   Buna!

   Este o intrebare pentru orice student in medicina, orice rezident, orice medic din spitale.
   Pacientii sunt dificili si cu multe alte probleme de educatie, igiena pe care nu le contesta nimeni. Pararea mea este ca aceasta este realitatea de peste tot, mai trista la noi insa trebuie sa ne adaptam si sa aducem schimbare prin atitudinea noastra fata de pacienti care de bine de rau au respect fata de medici si pot fi educati in acest sens. Este nevoie de implicare si multa rabdare, lucruri care sunt puse mai greu in practica avand in vedere ca sunt mai putini medici fata de numarul de pacienti.

 • Întrebarea nr. 9 L&L

  E clar ca majoritatea spun ca de vina sunt salariile mici si conditiile proaste in care trebuie sa-si exercite profesiunea.
  Sunt de acord sa plece, dar inainte de a pleca sa plateasca integral costul facultatii. Medicii in State se pot duce oriunde doresc ei, dar isi iau si datoriile cu ei.
  Stiu ca sunt invechite intrebarile de genul acesta, dar voi intreba oricum:
  1. Cati doctori / viitori doctori / studenti au citit, inteles si aplicat juramantul lui Hipocrate?
  2. In afara de bani ce alte motivatii are un potential student la medicina?
  3. Daca tot vreti sa profesati medicina in alta tara, unde conditiile si salariile sunt mai bune, de ce nu va duceti la facultate acolo?
  4. Ca persoane educate intr-o institutie de invatamant superior, avand in vedere situatia economica si politica deplorabila din tara, ce puteti dumneavoastra a face pentru imbunatatirea sistemului de sanatate? In afara de plecarea din tara bineinteles...

  • Anca Chelariu

   Buna!

   1. Teoretic toti studentii absolventi citesc si inteleg juramantul lui Hipocrat in cadrul ceremoniei de absolvire.

   2. Studentii in medicina sunt motivati de calitatea si valoarea domeniului de activitate. Majoritatii le place studiul (atat in timpul facultatii cat si dupa facultate se invata continuu), le place sa lucreze cu oamenii. In plus este un domeniu cu foarte multe satisfactii, ajuti oamenii si vezi rezultate vizibile in urma tratamentului aplicat. Faptul ca cercetarea se dezvolta de la o zi la alta este de asemenea motivant si interesant pentru ca apar tehnici si tratamente noi.

   3. A face facultatea in alta tara este greu pentru orice tip de student. Avantajul de a ramane sa faci o facultate in tara ta este ca ai ajutor financiar de la parinti, cunosti limba. Sunt deja foarte multi studenti care studiaza in afara cu burse, altii pe cont propriu.

   4. Noi avem multe discutii la nivel national si un sistem de organizatii bine pus la punct prin care comunicam oficial propuneri si doleantele. Din pacate nu primim un feed- back. Am trimis documente MECI, MS, CMR in vederea obtinerii unei intalniri cu autoritatile pe tema rezidentiatului. In afara de CRM nu am primit nici un raspuns oficial, nici o deschidere catre discutii cu studentii.

 • Întrebarea nr. 10 oricum

  Inaite de a incepe a arunca cu noroi in unii si altii, ba ca medicii sunt rau platiti, ba ca trebuie sa le umplii buzunarele...eu cred ca problema nu e aici. Ar fi interesant de facut compentarii in mai multe probleme:

  1. Sistemul de invatamant medical - facultatea de medicina - este un sistem invechit, se invata medicina de acum 50 de ani...si din nefericire nepotismul este inca in floare. Exigentele profesorilor sunt din ce in ce mai mici...Am vazut mari profesori ce spuneau ca este normal ca studentii sa fie mai informati decat ei in subiecte de medicina.

  2. Nu stiu daca se calculeaza un numerus clausus, este o debandada completa cu facultati aparute ca ciupercile dupa ploaie.

  3. Cea mai mare problema incepe insa dupa anii de facultate...la rezidentiat. nu exista nici un fel de formare a rezidentilor...sistemele straine se bazeaza pe rezidenti care fac toata munca...in spitalele noastre vai si amar de capul lor...nimeni nu vrea sa ii formeze de frica sa nu fure stiinta altuia...
  De aceea pleaca mai fratilor medicii de la Romanica. Ce vreti sa faceti un rezidentiat cu locuri ciudate, nu este clar deloc, si apoi foamete mare si intuneric ... din punctul de vedere al stiintei...

  • Anca Chelariu

   Buna!

   1. Aici trebuie sa contrazic faptul ca la noi nu se face carte. Am avut ocazia sa particip la cursuri si in alte tari si pot spune ca studentii sunt bine pregatiti in Romania, materia este aceeasi si cateodata in plus fata de ce studiaza in alte tari. Vorbesc aici de ceea ce se intampla in Bucuresti, unde sunt studenta.

   2. Nu avem un numerus clausus, cred insa ca este necesar.

   3. Nu am exprimentat rezidentiatul din Romania. Sunt diferente vizibile insa in pregatirea rezidentilor la noi fata de tari UE cat si in aplicatiile practice pe care le au in timpul pregatirii in rezidentiat.

 • Întrebarea nr. 11 Georgiana

  dupa 6 ani de facultate, credeti ca mai merita sa plecati din tara? sa lucrati pe eu mai stiu unde doar ca sa aveti un salariu mai bun, dar sa fiti singuri acolo? simti ca s-a mai schimbat ceva in ultimii 5 ani? sunt medicii mai bine vazuti/tratati?

  • Anca Chelariu

   Buna!

   In momentul in care termini facultatea sunt si alte lucruri la care ta gandesti cand vrei sa pleci, de aceea numarul celor care pleaca nu este atat de mare. Unii isi intemeiaza deja familii in tara si automat ca este mult mai greu sa plece. In plus limba este o problema reala si trebuie sa fii cu adevarat foarte bun lingvistic sa pleci in afara, apoi sa te poti integra in echipa de acolo.

   In jurul meu vad ca pacientii au respect pentru medici si acest lucru este foarte bine, este un punct in plus pentru relatia medic/ pacient. Sper ca pe viitor sa se aplice niste proceduri mai dure pentru toti pionii sistemului sanitar, astfel incat toate legile si regulile sa fie respectate de toata lumea pentru ca aici vad neclaritatile si lipsurile din sistem.

 • Întrebarea nr. 12 anton

  Parintii mei, cu facultate, lucrand ca ingineri castiga acum o pensie de 300 de euro pe luna...Un medic incepator care castiga cel putin 5-600 de euro (chiar si la inceput specialistii au salarii de la 2000 RON in plus) nu se uita la ei pana nu primeste 100 de euro pe consultatie...Pai vi se pare normal? Vor sa plece medicii romani? Sa plece cu totii...oricum sunt marea majoritate niste bacani ahtiati dupa bani...au uitat sau nici nu au auzit de juramantul lui Hipocrate...asta e generatia care a facut facultatea de medicina ptr bani, nu din dorinta de a ajuta...un doctor in varsta, care acum nu mai este printre noi, mi-a spus o data ca salariul de doctor este doar un plus...placerea de a ajuta compenseaza lipsurile...si ca plata adevarata vine in momentul cand ajungi acasa si stii ca ai salvat cateva vieti...

  Intrebarea mea: cum gandeste studentul la medicina de azi? numara zilele pana la prima spaga sau pana la prima viata salvata?

  • Anca Chelariu

   Buna!

   Studentii din ziua de azi cred ca sunt in directia buna. Atitudinea fata de nevoia unei schimbari este mai radicala si acestia au responsabilitatea de a recunoste o atitudine superficiala si faptul ca unii medici sunt prost pregatiti.

   Incurajam bunul simt din sistem, medicina competenta. Este nevoie insa de mult sprijin din jur nu doar de la parinti propri si personali. Chiar daca cei tineri sunt pusi pe fapte si vor sa faca schimbari trebuie ajutorul societatii. Totul incepe de la nivel local si se incadreaza la un nivel national.

   Medicii sunt o categorie sociala aparte si care trebuie incurajata, sprijinita si criticata intr-un mod constructiv!

   Sunt multe persoane de o valoare deosebita care trebuie inca descoperite !

   Comunicarea in sistemul medical se face din ambele parti, atat medicul cat si pacientul trebuie sa aduca aportul pentru o realatie medic/ pacient echilibrata!





5816 vizualizari

 • oare? (Joi, 5 noiembrie 2009, 16:33)

  Andrei [anonim]

  Am o intrebare
  de ce toti doctorii din spitale nu se uita la tine pana nu le umpli buzunarul.. iar medicii de la clinicile private sunt asa de slab pregatiti?
  Da stiu.. au salarii mici, nu pot traii, de aceea cersesc bani pe fata.. dar noi nu avem tot la fel?
  • nu e asa (Joi, 5 noiembrie 2009, 17:12)

   r123 [utilizator] i-a raspuns lui Andrei

   De fiecare data cand am fost cu copilul la urgente la spital (spitalul Bega in Timisoara), sau la urgente ORL, mereu s-au purtat bine cu el. Recunosc mai erau unele asistente intepate in fund, dar in marea majoritate a cazurilor doctorii de garda s-au purtat bine fara ca eu sa le ofer ceva in prealabil, si asta sculati in mijlocul noptii. Si daca la sfarsit le-am oferit ceva, de cele mai multe ori au respins sau au acceptat foarte greu. Deci nu toti sunt cum zici tu.
  • spaga spitale, competanta clinici private (Vineri, 6 noiembrie 2009, 12:31)

   Anca Chelariu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei

   Buna!

   Exista multe categorii de medici in spitalele din Romania, teorie care se aplica in orice domeniu de activitate. Personal am intalnit medici de o valoare deosebita care ajuta pacientii in nevoie si din punct de vedere financiar. Dilema pe care o aveti in privinta clinicilor private cred ca se refera mai mult la selectia mai putin stricta a medicilor. O completare pentru clinici private, multi medici din spitale lucreza dupa-amiaza acolo din motive financiare.
 • Impozit (Joi, 5 noiembrie 2009, 17:16)

  Liviu [anonim]

  Tot impozitul platit de salariati si firme ajunge la Sanatate ? Niciodata nu am stiut care este lagatura intre buget si asigurarile de sanatate....

  In alte tari europene ce procent din PIB este alocat sanatatii ?

  Sunt de acord ca medicii nu au foarte multe motivatii de a lucra in Romania, sunt de acord cu ei, insa nu sunt de acord cu faptul ca politicienii romani nu iau masuri de siguranta din timp, ci doar in urma unui fapt implinit, exemplu cirulatia rutiera in Bucuresti.

  Daca am porni de la premiza ca un om sanatos munceste mai bine si mai mult decat un om cu probleme de sanatate, consider ca este o initiativa buna alocarea unui procent mai mare pentru sanatate, e o investitie pe termen lung.
  • dari la stat pentru sanatate (Vineri, 6 noiembrie 2009, 12:40)

   Anca Chelariu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Liviu

   Buna!

   1. Un procent de 5,5 din salariu lunar se redirectioneaza la stat pentru sistemul de asigurari de sanatate. Automat prin acest impozit acesta este asigurat in momentul in care va avea nevoie de servicii medicale din policlinici, spitale.

   2. In tarile Europene procentul din PIB alocat sistemului de sanatatii difera, in orice caz este cel putin de doua ori mai mult decat in Romania.
 • Intrebari pentru doamna de la sindicat (Joi, 5 noiembrie 2009, 17:24)

  Eustachio [anonim]

  Din pacate sitemul medical romanesc este ineficient. Romania este tara in care se moare de boli curabile. Este vina "sistemului" dar si a oamenilor care lucreaza in "sistem". Cel mai elocvent exemplu care imi vine in minte este faptul ce presedintele Romaniei a preferat sa se trateze in strainatate in timp ce presedintii altor tari du UE se trateaza la ei acasa. Asta dovedeste "valoarea" sistemului medical romanesc.

  - Ce credeti ca ar trebui facut in Romania ca medicina sa devina ceea ce trebuie sa fie cu adevarat ?

  - Care credeti ca este rolul cabinetelor/spitalelor private intr-un sistem medical ?

  - Parerea mea este ca in sistemul medical romanesc se selecteaza antivalori ca si inainte de 1989 (medicii romanai buni lucreaza in strainatate). Daca sunteti de acord cu mine ce solutii vedeti la aceasta problema ?

  Multumesc pentru raspunsuri
  • sistemul de sanatate romanesc (Vineri, 6 noiembrie 2009, 12:49)

   Anca Chelariu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Eustachio

   Buna!

   1. Propunerea studentilor pentru un sistem de sanatate mai performant este de asemenea alocarea unui procent mai mare din PIB. De asemenea performanta scolilor romanesti ar trebui imbunatatita pentru viitori medici si acest lucru cred ca ar fi realizabil prin micsorarea numarului de studenti. Mai putini si pregatiti mai bine pentru ca accesul la partea practica ar fi mai facila. In plus o mai buna organizare la nivel de spital, in afara medcii comunica mult mai bine, lucreaza mai bine in echipa.

   2. Rolul clinicilor/cabinetelor private in alte tari sunt acelea de a trata afectiunile simple si comune cu niste protocoale stabilite. In acest fel spitalul nu este suprasaturat iar pacientii care sunt cu adevarat urgente medicale si care au nevoie de ingrijire continua poate ar avea alocat un timp mai indelungat pentru tratament.
   In Romania clinicile private sunt preferate pentru comoditatea pacientilor, aparatura si conditiile mai bune. Orgznizarea mai buna a programarilor la nivel de clinica privata sunt de asemenea un bonus.

   3. Raspunsul este cunoscut de toata lumea, motivele finanaciare cat si resurse din sistemul medical.
 • de ce graduam 6000 de medici anual ? (Joi, 5 noiembrie 2009, 17:25)

  gigi [anonim]

  la o popultazie de 22 mil graduam 6000 de medici,

  la o populatzie intre 60 mil si 80 mil Frantza si UK gradueaza tot 6000 de medici fiecare,


  de ce avem nevoie de 4000 de frustratzi anual scolitzi pe taxele noastre ?

  adica ii educam gratis ( cat costa in US medicina stimatzi tovarasi comunisti medici ?) si rezultatul este ca injura Romania.......ce mishto......!
  • educatia medicala (Vineri, 6 noiembrie 2009, 12:52)

   Anca Chelariu [hotnews.ro] i-a raspuns lui gigi

   Buna!

   Nu am un raspuns pentru aceasta intrebare. Marturisesc ca este o problema si pentru noi studentii faptul ca numarul actual este foarte mare. Intampinam probleme cu spatiile de invatamant, timpul alocat de pregatire pe student.

   Cred ca acestas problema ar trebui sa fir o prioritate pentru autoritati, este o baza de la care porneste sistemul sanitar.
 • Bani si mandrie (Joi, 5 noiembrie 2009, 17:58)

  Dan [anonim]

  1. Este adevarat ca un medic castiga in primul an de activitate 10 milioane pe luna sau acesta este un mit? Care este salariu de fapt la stat/privat?

  2. Cum se simte un medic incepator cand vede ca are un salariu mai mic decat cel al unui spalator de vase sau al unei vanzatoare de la metrou?
  • salariu medic (Vineri, 6 noiembrie 2009, 13:01)

   Anca Chelariu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   Buna!

   1. Este foarte adevarat ca un medic rezident castiga 10 milioane pe luna in primul an si aceasta suma se ridica foarte putin in ani urmatori de rezidentiat. De aceea foarte mult medici rezidenti inca sunt intretinuti de famiile lor, la fel ca si in facultate. Salariu in mediu privat banuiesc din ce am auzit ca este cel putin dublu.

   2. Medicii rezidenti se simt cum se simt. Avand in vedere ca tara merge prost in multe directii si nu doar in cele de sanatate nu stiu cata energie ai putea sa rezervi unei revolte generale. O atitudine buna cred ca e aceea de a-ti vedea de treaba in spital sau in cabinet si sa te angrenezi in actiuni extra pentru a asigura un nivel de trai decent. Cine se inhama la asa ceva trebuie sa se pregateasca inca din facultate pentru aceasta realitate, sa cerceteze in ce fel se va descurca din punct de vedere financiar.
 • medicina romana (Joi, 5 noiembrie 2009, 18:15)

  dr.valeriu [anonim]

  Cand eram eu student la medicina, prin liga noastra se invarteau numai copiii profesorilor universitari, directorilor de spitale si ai altor sforari din lumea medicala. D-soara Chelariu a cui este?
  Am multi colegi care au plecat din tara dar si multi care s-au lasat de meserie si nu ma refer la cei care lucreaza la firmele de medicamente; sunt multi care nu s-au reprofilat in alte domenii: catering, agricultura, sa. Si fenomenul continua.
  Parerea mea e ca atat timp cat lumea medicala are in frunte oameni de succes ca Oprescu, Bradisteanu, Cercel, Lascar si restu', medicii tineri nu au decat doua alternative: fie sa devina vasalii astora si sa intre in hora spagilor ori sa evadeze in orice directie pot.
  De ce sa plece? pai ca sa duca o viata cinstita si sa profeseze la nivel modern.
  De ce sa ramana? odata apucat un ciolan duc un trai fara griji-sistemul are grija de ei.
  Singura sansa e spargerea monopolului de stat in asigurarile medicale, care tot intarzie. Numai pe bazele unui sistem concurential liber se poate alege graul de neghina. Acum e mai rau decat in comunism.
  • medicina romana (Vineri, 6 noiembrie 2009, 13:07)

   Anca Chelariu [hotnews.ro] i-a raspuns lui dr.valeriu

   Buna!

   1. Sunt din Braila si nu am pe nimeni medic in familie. Pozitia actuala reflecta activitatea mea in cadrul SSMB, atat prin proiecte cat si prin reprezentare studenteasca.

   2. Intr-adevar multi dintre colegi pleaca. Eu sunt anul 6, iar din generatiile cu 1,2,3 ani mai mari decat mine au plecat in UE, in State si cred ca multi dintre colegi de an, colegi mai mici vor apuca pe acelasi drum. Din pacate asta e realitatea si depinde de decizii care se iau la nivel mai inalt care va fi viitorul. Studentii sunt dispusi si ne dorim sa ne implicam activ in discutii cu autoritatile si sa facem propuneri. Avem mult entuziasm ca si studenti si dorim schimbare.
 • Intrebare (Joi, 5 noiembrie 2009, 18:23)

  Roman American [anonim]

  Medicii din Romania se plang de salarii mici comparativ cu salariile din America. Ei uita ca in Romania facultatea se face propriuzis gratuit si in America un medic la terminarea facultatii este dator in medie 200 000$, da 200 000 de dolari!!!
  Medicii din Romania cred ca sunt platiti bine considerand ca nu dau nici un ban pe scoala care ii face sa ajunga doctori.
  Intrebare:
  Avand in vedere ca propriuzis Facultatea de medicina este platita din taxele omului de rand care devine mai devreme sau mai tarziu pacientul acestor absolventi, ce solutii au viitorii medici in a NU lua spagi si in a opri aceasta dezgustatoare practica de a cere bani inainte de operatii chirurgicale ?
  Inca o intrebare. Aveti vreo idee de ce doctorii in strainatate sunt platiti mai bine decat cei din Romania? ...si vorbesc mai ales de cat de frumos se poarta cu pacientii.

  Numai bine si succese
  • Facultatea de Medicina (Vineri, 6 noiembrie 2009, 13:14)

   Anca Chelariu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Roman American

   Buna!

   1. Facultatea gratuita este pentru orice student roman care doreste acest lucru si se pregateste sa intre in acest mediu, deci nu vad fondata acuzatia lansata catre studentii in medicina, viitori medici. Insa Romania nu este singura tara din Europa care ofera un sistem universitar gratuit, tarile nordice din cate stiu practica acelasi lucru.

   2. Nu priviti sistemul sanitar ca fiind ceva separat fata de alte domenii de activitate. El este integrat in toate evenimentele din tara din ultima perioada. Schimbarea trebuie sa vina de sus prin legi dure, legi care trebuie sa aiba proceduri de aplicare bine puse la punct.
 • DE CE vreau eu sa plec ??? (Joi, 5 noiembrie 2009, 18:57)

  gogu [anonim]

  vreau sa plec pt ca nu vreau sa lucrez cu pacienti romani.mi lehamite de pacientul roman,care pe langa ca e prost crescut si educat mai e si nesimtit.vreau sa plec pt ca nu e normal ca sa avem aceasta atitudine fata de cei ce incearca sa ne faca bine pe bani buniti si in conditiile pe care romania le ofera.
  orice manelist cu 2 clase contesta diagnosticul meu si nimeni nu accepta ca toti gresim.
  am invatat din sua malpraxisul dar aia au asigurari si un intreg sistem bine pus la punct.;a noi orice retardat da in judecata si improasca cu noroi lumea medicala.sunt si lichele intre dar nu poti generaliza.
  • vreau sa plec? (Vineri, 6 noiembrie 2009, 13:19)

   Anca Chelariu [hotnews.ro] i-a raspuns lui gogu

   Buna!

   Este o intrebare pentru orice student in medicina, orice rezident, orice medic din spitale.
   Pacientii sunt dificili si cu multe alte probleme de educatie, igiena pe care nu le contesta nimeni. Pararea mea este ca aceasta este realitatea de peste tot, mai trista la noi insa trebuie sa ne adaptam si sa aducem schimbare prin atitudinea noastra fata de pacienti care de bine de rau au respect fata de medici si pot fi educati in acest sens. Este nevoie de implicare si multa rabdare, lucruri care sunt puse mai greu in practica avand in vedere ca sunt mai putini medici fata de numarul de pacienti.
 • pleaca (Joi, 5 noiembrie 2009, 20:47)

  aaa [anonim]

  Pleaca in primul rand pentru ca le e sila de ceea ce e in afara spitalului. Pleaca din cauza ca nu pot sa invete si sa se perfectioneze profesional. Pleaca din cauza nepotismului din spitale. Pleaca pentru ca sunt prost platiti si nerespectati de pacienti. Nu in ultimul rand pleaca pentru ca atunci cand sunt bolnavi trebuie sa dea si ei spaga la niste doctori prosti care trebuie sa ramana in una dintre singurele tari din lume unde pot profesa (sunt si exceptii printre cei care raman). ////
 • legea salarizarii unice (Joi, 5 noiembrie 2009, 21:34)

  elf [anonim]

  de la un coeficient initial de 8.9 pentru un medic primar s-a ajuns la coeficientul romanesc de 5.1 adica un net de 2100 ron lunar.vi se pare normal ca un maior de armata sa aiba 45oo ron lunar net si un medic 2000 ron net.sunt medic rezident pe o specialitate paraclinica (?adica nu am pacienti ci doar produse biologice ) si deci traiesc doar din salariul de rezident de 1200 ron lunar plus bonuri.cu acesta lege a salarizarii voi fi un medic muritor de foame!!! de ce sindicatele nu zic nimic !?
 • De ce pleaca medicii din Romania? (Joi, 5 noiembrie 2009, 21:51)

  L&L [utilizator]

  E clar ca majoritatea spun ca de vina sunt salariile mici si conditiile proaste in care trebuie sa-si exercite profesiunea.
  Sunt de acord sa plece, dar inainte de a pleca sa plateasca integral costul facultatii. Medicii in State se pot duce oriunde doresc ei, dar isi iau si datoriile cu ei.
  Stiu ca sunt invechite intrebarile de genul acesta, dar voi intreba oricum:
  1. Cati doctori / viitori doctori / studenti au citit, inteles si aplicat juramantul lui Hipocrate?
  2. In afara de bani ce alte motivatii are un potential student la medicina?
  3. Daca tot vreti sa profesati medicina in alta tara, unde conditiile si salariile sunt mai bune, de ce nu va duceti la facultate acolo?
  4. Ca persoane educate intr-o institutie de invatamant superior, avand in vedere situatia economica si politica deplorabila din tara, ce puteti dumneavoastra a face pentru imbunatatirea sistemului de sanatate? In afara de plecarea din tara bineinteles...
  • de ce se pleaca? (Vineri, 6 noiembrie 2009, 13:30)

   Anca Chelariu [hotnews.ro] i-a raspuns lui L&L

   Buna!

   1. Teoretic toti studentii absolventi citesc si inteleg juramantul lui Hipocrat in cadrul ceremoniei de absolvire.

   2. Studentii in medicina sunt motivati de calitatea si valoarea domeniului de activitate. Majoritatii le place studiul (atat in timpul facultatii cat si dupa facultate se invata continuu), le place sa lucreze cu oamenii. In plus este un domeniu cu foarte multe satisfactii, ajuti oamenii si vezi rezultate vizibile in urma tratamentului aplicat. Faptul ca cercetarea se dezvolta de la o zi la alta este de asemenea motivant si interesant pentru ca apar tehnici si tratamente noi.

   3. A face facultatea in alta tara este greu pentru orice tip de student. Avantajul de a ramane sa faci o facultate in tara ta este ca ai ajutor financiar de la parinti, cunosti limba. Sunt deja foarte multi studenti care studiaza in afara cu burse, altii pe cont propriu.

   4. Noi avem multe discutii la nivel national si un sistem de organizatii bine pus la punct prin care comunicam oficial propuneri si doleantele. Din pacate nu primim un feed- back. Am trimis documente MECI, MS, CMR in vederea obtinerii unei intalniri cu autoritatile pe tema rezidentiatului. In afara de CRM nu am primit nici un raspuns oficial, nici o deschidere catre discutii cu studentii.
 • doctori (Joi, 5 noiembrie 2009, 23:49)

  cristian [anonim]

  nimeni nu este obligat sa se pregateasca sa devina doctor
  fiecare student la medicina ar trebui sa stie ce il asteapta o data ce termina o facultate in romania(salarii f mici ,conditii mizere in spitale,ani de studiu ,rezidentiat,specializari,garzi) si ar trebui sa fie constienti ca ajung sa fie doctori adevarati doar dupa 35-40 de ani
  fiecare student ar trebui sa stie ca facultatea pe care o urmeaz este gratuita(multi beneficiaza si de burse)
  si atunci daca sunt oameni responsabili daca nu sunt dedicati acestei profesii ar trebui sa faca altceva
  cred ca multi cam 90% nu stiu in ce se baga si dupa ce termina facultatea constientizeaza ca salariile sunt mici si toate celelalte mizerii
  dar nu inteleg ce vina avem noi cei care la un moment dat avem nevoie de doctori
  sistemul medical este gresit construit incepind din scoala si pina la cel mai inalt nivel
  toate guvernele au prelungit sistemul comunist ,nu au facut nimic,si nici nu o sa faca pentru ca toti parlamentarii, ministri se trateaza in Ungaria, Austria sau unde vrea muschii lor
  Nu vreau sa vorbesc de modul in care banii iti sunt aspirati din buzunare in spitale incepind cu portarul, infirmiera,asistenta, doctorul
  si inca ceva daca vor sa plece sa plece
 • salarii (Vineri, 6 noiembrie 2009, 0:49)

  mircea tampa [anonim]

  @roman- american
  medicii americani castiga 130.000 de $/ an minim asa ca in 2 ani isi achita facultatea.

  eu sunt rezident anul 4 dermatologie si castig 14 milioane/luna.

  atat timp cat nu ma pot intretine cu banii astia o sa iau spaga. nu cer, dar daca mi se ofera primesc.

  Mircea Tampa
 • invatamant deficitar (Vineri, 6 noiembrie 2009, 0:49)

  oricum [anonim]

  Inaite de a incepe a arunca cu noroi in unii si altii, ba ca medicii sunt rau platiti, ba ca trebuie sa le umplii buzunarele...eu cred ca problema nu e aici. Ar fi interesant de facut compentarii in mai multe probleme:

  1. Sistemul de invatamant medical - facultatea de medicina - este un sistem invechit, se invata medicina de acum 50 de ani...si din nefericire nepotismul este inca in floare. Exigentele profesorilor sunt din ce in ce mai mici...Am vazut mari profesori ce spuneau ca este normal ca studentii sa fie mai informati decat ei in subiecte de medicina.

  2. Nu stiu daca se calculeaza un numerus clausus, este o debandada completa cu facultati aparute ca ciupercile dupa ploaie.

  3. Cea mai mare problema incepe insa dupa anii de facultate...la rezidentiat. nu exista nici un fel de formare a rezidentilor...sistemele straine se bazeaza pe rezidenti care fac toata munca...in spitalele noastre vai si amar de capul lor...nimeni nu vrea sa ii formeze de frica sa nu fure stiinta altuia...
  De aceea pleaca mai fratilor medicii de la Romanica. Ce vreti sa faceti un rezidentiat cu locuri ciudate, nu este clar deloc, si apoi foamete mare si intuneric ... din punctul de vedere al stiintei...
  • invatamant deficitar (Vineri, 6 noiembrie 2009, 13:37)

   Anca Chelariu [hotnews.ro] i-a raspuns lui oricum

   Buna!

   1. Aici trebuie sa contrazic faptul ca la noi nu se face carte. Am avut ocazia sa particip la cursuri si in alte tari si pot spune ca studentii sunt bine pregatiti in Romania, materia este aceeasi si cateodata in plus fata de ce studiaza in alte tari. Vorbesc aici de ceea ce se intampla in Bucuresti, unde sunt studenta.

   2. Nu avem un numerus clausus, cred insa ca este necesar.

   3. Nu am exprimentat rezidentiatul din Romania. Sunt diferente vizibile insa in pregatirea rezidentilor la noi fata de tari UE cat si in aplicatiile practice pe care le au in timpul pregatirii in rezidentiat.
 • medici (Vineri, 6 noiembrie 2009, 7:44)

  pacient [anonim]

  De ce ar ramane?sa plateasca facultatea facuta pe banii statului, deci si ai nostrii.si pe urma sa plece unde vor.
 • De ce ar...ramane? (Vineri, 6 noiembrie 2009, 9:39)

  Dorian [anonim]

  Pai...pt. ca au facut scoala pe banii nostri, inclusiv pe banii mei, timp de 6 ani de zile. Nu mi se pare ok logica asta. "Statul roman ne scoleste, si noi ne bagam picioarele in secunda 2". Ok, nu-ti convine ceva? Nu dai la medicina. Sau faci frumos scoala in Franta, unde vrei sa lucrezi. "pai..." Nici un "pai"! Bunul simt lipseste cu desavarsire.

  P.S. Cand voi vedea un medic ce n-are cel putin 2 masini noi+casa super pt el si copii lui, atunci voi plange pt. ei. Oamenii astia nu traiesc doar din salar. Studentul stie asta cand intra la medicina. Hai sa fim seriosi.
 • Alegerea profesiei (Vineri, 6 noiembrie 2009, 9:47)

  gepeto [anonim]

  Orice tanar isi alege profesia care-i place, daca poate. In momentul alegerii stie exact conditiile din Romania, in care isi va practica profesia inclusiv partea financiara. In cazul medicinei invatamantul este gratuit pentru studenti fiind subventionat de stat din taxe si impozite platite de cei care spera sa fie tratati de viitorii medici. In cazul in care acestia pleaca in strainatate, de bun simt ar trebui sa restituie banii populatiei inselate. In cazul in care stiu ca dupa absolvire vor fi prost platiti nu ar trebui sa accepte subventia de la stat si sa-si suporte cheltuielile de studii, sau sa urmeze studiile in strainatate unde au de gand sa practice, sau sa-si aleaga alta meserie.
 • de ce pleaca medicii BUNI din Romania? (Vineri, 6 noiembrie 2009, 9:49)

  maria [anonim]

  evident pentru bani. ce e mai dureros e ca ne raman cei slab pregatiti si comozi care nu prea s-au ostenit sa-si vada de medicina...
  1. Ati fost vreodata la camera de garda pe mana unui rezident? e cumplit cand incepe sa-si dea cu presupusul... mai bine te tratezi de pe internet...
  2. Nu vi s-ar parea corect ca medicii sa fie platiti in functie de rezultatele muncii lor? Primul caz de malpraxis poti zice ca e o intamplare... dar al doilea si al treilea... la aceeasi persoana ar trebui sa se puna niste semne de intrebare asupra competentei persoanei respective... Sunt de acord ca e criza de medici, dar nici chiar asa sa platim toti incompetentii din buzunarul nostru.
  Am intalnit si medici foarte buni care nu i-au spaga desi majoritatea sunt mai in varsta si unul singur tanar, dar marturisesc ca mi-a fost jena sa intreb motivul pentru care a ramas in Romania, desi si eu sunt curioasa.
 • serviciu si contraserviciu (Vineri, 6 noiembrie 2009, 9:51)

  iancu jianu [anonim]

  Deseori vad casta medicilor plingindu-se de salarii mizere, dar de spagile ce se reflecta in vile, mertzane si concedii dese si scumpe nu se sufla o vorba. Juramintul lui Hipocrat a ajuns perie de toaleta Plus ca:
  #1 Eu, contribuabilul de rind ma invoiesc de la serviciu sa ma duc la medic dis de dimineata si acolo constat ca desi sint primul, am bilet de ordine de la 8 in sus. De ce?
  #2 Cind intru in sfirsit la consultatie medicul ma consulta din privire, sa vada daca duc mina la buzunar si in functie de natura si situatia bolii (necesar analize sau radiografii) ma invita la cabinetul lui particular in loc sa-si faca meseria acolo in policlinica de stat. Din nou, de ce?
  #3 Daca tot va scoliti pe banii mei de ce plecati afara si nu ma tratati si pe mine? De ce nu sinteti fair play, plus ca daca nu cotizez prin spital sint "tratat" de parca as fi invizibil.
 • s-a schimbat situatia? (Vineri, 6 noiembrie 2009, 10:33)

  medic [anonim]

  Pe vremea cind am plecat din tara (dupa 89), la terminarea facultatii nu existau concursuri netrucate pentru intrarea la specializare sau pentru preparator (adica intrarea intr-o functie universitara pentru specializare). Toate "concursurile" de preparator erau trucate si se cumparau cu bani+relatii. Din cauza puzderiei de preparatori falsi nu mai erau locuri in spitale pentru rezidenti la specializare, adica cei care ar fi luat totusi concursul nu aveau loc in spitalele mari pentru a invata o meserie=specializare. Un timp nici nu se dadea concurs/examen de specializare (rezidentiat ori internat numiti-l cum vreti) ci era un stagiu si pe urma puteai da asazisul concurs dar nu erau locuri la orase etc. O promiscuitate si o coruptie care dupa parerea mea venea in primul rind de la profesorii sefi de clinica care vindeau posturile de preparator. Apoi s-a inventat si cercetatorul in clinica, idem cu preparatorul ca ticalosie.
  Astazi care este situatia preparatorului? reprezinta tot un mod de a nu da un concurs national clasant si alegerea unei specializari in functie de nota?
  Cum ati dori dvs sa se faca selectia valorilor la terminarea facultatii?
 • Mai multi bani (Vineri, 6 noiembrie 2009, 10:44)

  Anton [anonim]

  Am vazut ca s-ar putea sa creasca bugetul sanatatii in anii urmatori. V-ar face asta sa nu mai plecati din tara? Si, daca se mareste bugetul in domeniu, asta ar insemna si mai multi bani pentru medici sau viitorii medici?
 • schimbare (Vineri, 6 noiembrie 2009, 10:47)

  Georgiana [anonim]

  dupa 6 ani de facultate, credeti ca mai merita sa plecati din tara? sa lucrati pe eu mai stiu unde doar ca sa aveti un salariu mai bun, dar sa fiti singuri acolo? simti ca s-a mai schimbat ceva in ultimii 5 ani? sunt medicii mai bine vazuti/tratati?
  • schimbare (Vineri, 6 noiembrie 2009, 13:44)

   Anca Chelariu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Georgiana

   Buna!

   In momentul in care termini facultatea sunt si alte lucruri la care ta gandesti cand vrei sa pleci, de aceea numarul celor care pleaca nu este atat de mare. Unii isi intemeiaza deja familii in tara si automat ca este mult mai greu sa plece. In plus limba este o problema reala si trebuie sa fii cu adevarat foarte bun lingvistic sa pleci in afara, apoi sa te poti integra in echipa de acolo.

   In jurul meu vad ca pacientii au respect pentru medici si acest lucru este foarte bine, este un punct in plus pentru relatia medic/ pacient. Sper ca pe viitor sa se aplice niste proceduri mai dure pentru toti pionii sistemului sanitar, astfel incat toate legile si regulile sa fie respectate de toata lumea pentru ca aici vad neclaritatile si lipsurile din sistem.
 • Trebuie sa existe solutii (Vineri, 6 noiembrie 2009, 11:05)

  Amalita [anonim]

  Cine baga in aceeasi oala pe toti medicii face foarte rau. Eu am avut si experiente placute. Doar doua exemple dau. La Siptalul CFR 2 dupa operatia de cezariana asistentele de la neo nu au vrut sa primeasca sub nici o forma bani. In weekendul trecut am fost cu sotul la Municipal Urgenta, cu o fractura la picior, in jumate de ora am terminat cu tot cu consult, radiografie si gips. Nu am dat absolut nimic, este adevarat doctorii erau tineri. Eu am sperante in doctorii tineri, cei mai in varsta cam asteapta atentii sau cel putin dupa ce le dai ceva se poarta mai amabil.
  Nu este corect ca un medic de familie sa fie platit mai mult decat un medic la spital.
  Tot vorbim de situatia ingrozitoare a sistemului sanitar, dar ce sa mai vorbim de Italia unde un copil roman de 4 ani a murit pentru ca niciun spital nu l-a primit ?
  Care credeti ca ar fi solutia ca medicii sa ramana totusi in Romania?
 • fara sens (Vineri, 6 noiembrie 2009, 11:07)

  doctor mic [anonim]

  avand in vedere starea de fapt de la noi mai are sens sa faci medicina in romania?eu cred ca nu.
  lucram in conditii primitive ingrijind in general primitivi.
  pentru cei care au impresia ca am facut facultatea pe banii lor tin sa le raspund ca si parintii mei au contribuit la buget.chiar daca plec plec sa fac ceva cu scoala care am facut-o nu ca majoritatea care se lauda ca au facut o scoala gratis ca sa nu o foloseasca mergand la capsuni sau sa stearga babe spaniole la fund.
  privitor la cei care invoca juramantul lui hipocrate sa puna mana sa il citeasca si vor afla ca nu zice nimik de faptul ca medicul trebuie sa fie sarac lipit ci din contra trebuie sa fie rasplatit pentru serviciile lui.plus facultatea e facuta de mine pe nervi mei pe sanatatea mea cartile cazare mancare etc din banii parintilor mei sau din banii munciti de mine.
  daca voi pleca o voi face fara regrete, ma voi stradui sa merg undeva unde sa tratez ca un medic si sa fiu tratat ca un medic
  mentionez ca salariul meu de baza la incadrare in urma cu aproximativ un an a fost de 1019 ron.pentru salariu asta muncesc aproximativ 300 de ore pe luna( ture +garzi).
  in medici arunca zoaie doar frustatii . chiar daca nu constientizeaza multi suntem o elita.facem ceva important , vital pe care nu multi nu se inhama sa o faca si chiar daca se apuca nu multi rezista.pentru multi din cei care vorbesc urat despre medici sa afle ca au medici mult mai buni decat merita.
 • intrebare (Vineri, 6 noiembrie 2009, 11:33)

  anton [anonim]

  Parintii mei, cu facultate, lucrand ca ingineri castiga acum o pensie de 300 de euro pe luna...Un medic incepator care castiga cel putin 5-600 de euro (chiar si la inceput specialistii au salarii de la 2000 RON in plus) nu se uita la ei pana nu primeste 100 de euro pe consultatie...Pai vi se pare normal? Vor sa plece medicii romani? Sa plece cu totii...oricum sunt marea majoritate niste bacani ahtiati dupa bani...au uitat sau nici nu au auzit de juramantul lui Hipocrate...asta e generatia care a facut facultatea de medicina ptr bani, nu din dorinta de a ajuta...un doctor in varsta, care acum nu mai este printre noi, mi-a spus o data ca salariul de doctor este doar un plus...placerea de a ajuta compenseaza lipsurile...si ca plata adevarata vine in momentul cand ajungi acasa si stii ca ai salvat cateva vieti...

  Intrebarea mea: cum gandeste studentul la medicina de azi? numara zilele pana la prima spaga sau pana la prima viata salvata?
  • ultima intrebare (Vineri, 6 noiembrie 2009, 13:51)

   Anca Chelariu [hotnews.ro] i-a raspuns lui anton

   Buna!

   Studentii din ziua de azi cred ca sunt in directia buna. Atitudinea fata de nevoia unei schimbari este mai radicala si acestia au responsabilitatea de a recunoste o atitudine superficiala si faptul ca unii medici sunt prost pregatiti.

   Incurajam bunul simt din sistem, medicina competenta. Este nevoie insa de mult sprijin din jur nu doar de la parinti propri si personali. Chiar daca cei tineri sunt pusi pe fapte si vor sa faca schimbari trebuie ajutorul societatii. Totul incepe de la nivel local si se incadreaza la un nivel national.

   Medicii sunt o categorie sociala aparte si care trebuie incurajata, sprijinita si criticata intr-un mod constructiv!

   Sunt multe persoane de o valoare deosebita care trebuie inca descoperite !

   Comunicarea in sistemul medical se face din ambele parti, atat medicul cat si pacientul trebuie sa aduca aportul pentru o realatie medic/ pacient echilibrata!
 • pacienti needucati? bun simt in medicina? (Vineri, 6 noiembrie 2009, 18:19)

  Ana [anonim]

  Imi pare rau, insa raspunsurile doamnei Anca Chelariu sunt totalmente nesatisfacatoare.
  Tot citesc despre cum se plang medicii romani despre cat de imputiti si needucati sunt pacientii in Romania. Comparativ cu? De 6 ani sunt la studii in State si sincera sa fiu, aici oamenii sunt si mai putin educati decat acasa. In Romania omul citeste, intreaba, se intereseaza de boala, de medici. In plus, in State, indiferent cat de retardat esti ca pacient, medicul iti explica frumos, de 100 de ori daca e nevoie, fara sa isi dea ochii peste cap. Asa ca va rog sa va abtineti cand povestiti despre "atitudine si bun simt". In Romania pana si infirmierele au atitudine... de medic, iar medicii de Dumenzei!
  Scolile de medicina din Europa nu sunt chiar gratuite, exista taxe de cateva mii de euro pe an, pe langa cheltuielile de viata care nu sunt asa de mici.
  Toata lumea este constienta cat de "speciala" e medicina, insa am si eu o intrebare: de ce se face mereu caz despre cat de mici sunt salariile medicilor in Romania comparativ cu Europa? De ce nu se face scandal despre cat de mici sunt salariile programatorilor in Romania fata de Europa (de cel putin 5 ori mai mici in medie), ale inginerilor chimisti: de vreo 10-20 ori, sau mecanici? Meseriile celelalte sunt inferioare sau care e problema?
  Banuiala mea e ca medicii se trezesc santajand o natiune: nu ne platiti cat ne platesc aia in Europa? Va lasam sa crapati ca de imbolnavit toata lumea se imbolnaveste! Sic!
  Mi-e greata. Parintii mei au lucrat 20 ani prin combinate chimice, si-au distrus sanatatea si acum alde domnisori/ domnisoare educate ca dvs. ii trateaza de parca ar fi niste scursuri profitoare. Sunt oameni care au muncit in viata mai mult decat o sa munciti dvs. si care acum sunt luati la mishto ca n-au avut nesimtirea sa fure sau inclinatia sa faca bani. Si-au facut doar meseria si pentru munca lor de o viata primesc o pensie mizera care nu le poate cumpara servicii medicale decente.
  Putin bun simt va rog!


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by