Pentru David prima interacțiune cu tenisul a fost atunci când, pe la vreo patru ani, mama lui se uita la meciurile de la televizor. El nu înțelegea prea bine cum stă treaba cu acest sport și la ce se uită ea, însă tot pe atunci a mers la primele lui antrenamente.

David CarteputredăFoto: www.zuzufit.ro
  • Află povestea viitorilor tenismeni care #potmaimult!

La grădinița la care învăța s-a organizat un program în parteneriat cu un club de tenis. Încă de atunci s-a observat că David era destul de talentat și că era singurul din grupă care reușea să și lovească mingiile, așa că a insistat să rămână și să învețe să joace.

Doi ani mai târziu își amintește că a participat la primul lui turneu și a ieșit pe locul 2 la Tenis 10. Era foarte bucuros pentru rezultatele obținute, iar acela a fost momentul în care a simțit că s-a îndrăgostit cu adevărat de sportul alb. La finalul turneului, organizatorii au început să le spună tuturor participanților cu ce jucător mare de tenis seamănă, iar David a fost asemuit cu Novak Djokovic. Când a auzit asta, a simțit o fericire de nedescris şi şi-a dat seama că vrea să continue să înveţe să joace şi să devină din ce în ce mai bun.

Despre primul meci își amintește cu câte emoții s-a desfăşurat. Până atunci jucase doar la antrenamente și nu știa foarte bine regulile, însă s-a dus cu inima deschisă. Mama lui îl avertizase că adversarul este unul care joacă foarte bine, dar asta nu l-a împiedicat să termine meciul și, mai mult, să îl și câștige.

Până pe la vârsta de 8 ani își amintește că a câștigat aproape toate meciurile și a ajuns să creadă despre el că nu prea poate să fie învins. Atunci a fost momentul în care a început să joace cu băieți mai mari și și-a dat seama că este, totuși, vulnerabil.

Viața lui s-a schimbat mult după ce a făcut trecerea către tenisul mai serios, acolo unde a și cunoscut primele înfrângeri drastice. Dar, treptat, continuând să joace, au început să apară rezultatele. A devenit vicecampion național la doar 10 ani, campion național la 12 ani, câștigător de selecții naționale, campion național de dublu la 12 ani și câștigător a trei turnee Tennis Europe. Mai mult, a participat la patru finale de Tennis Europe, a luat locul 4 la europene, a ajuns în sferturi la mondialele de 14 ani și în finală la dublu.

David nu se aștepta ca la 11 ani să poată câştiga turnee Tennis Europe. Își dorește ca în fiecare an să își poată depăși obiectivele setate pentru sezonul respectiv, deși realizează că este foarte mult de muncă pentru a duce asta la bun sfârșit. Este conștient atât de calitățile pe care le are, cât și de defecte. Știe despre el că nu îi place pregătirea fizică și că nu reușește mereu să își apere foarte bine interesele de pe teren. Cu toate astea, și-ar dori să poată fi puțin mai îndrăzneț și a început să lucreze deja pentru a-şi îmbunătăţi abordarea.

Atunci când vine vorba de decizii, există o echipă bine stabilită, formată din el, familia lui și antrenor, care iau hotărârile împreună. Există un plan serios de antrenamente, iar toate lucrurile se fac după o tactică prestabilită. Tocmai de aceea merge doar la turnee unde se poate confrunta cu vârfurile generației din care face parte.

Despre colegii lui de generaţie spune că sunt foarte prietenoși și comunică foarte mult în afara meciurilor. Lui David, care apreciază modestia, bunul simț, loialitatea, respectul și munca, îi place că aceştia sunt deschiși la minte şi că îşi doresc să lege prietenii și în afara terenului de tenis. Iar toate astea se întâmplă chiar dacă au pierdut sau au câştigat meciurile jucate împreună.

Pentru David, cel mai bun prieten din lumea tenisului este Gabriel Ghețu, cu care se ştie de la vârsta de 6-7 ani. În lumea tenisului, cei doi sunt parteneri la dublu și se completează foarte bine atunci când sunt împreună pe teren. Ce îi place la Gabriel este că are curajul să încerce lucruri noi, în timp ce el este mai bun la volee și la închiderile de punct. Între ei s-a creat o relaţie de prietenie foarte frumoasă, pentru că se respectă reciproc, nu se mint şi se înţeleg, per total, foarte bine.

David este o persoană care învață din propriile greșeli. Spune că este foarte fericit atunci când pierde meciuri în fața unor adversari mai puternici, iar fiecare meci este “ca o teză la școală”. În perioada asta își planifică cel mult 12 turnee pe an, iar înfrângerile îl învață despre el și despre lucrurile la care mai are de lucrat pentru a ajunge acolo unde își dorește.

Pe termen lung visează să ajungă numărul 1 mondial în tenis și să facă Gold Slam, adică să fie câștigătorul tuturor celor patru turnee de Grand Slam și al medaliei de aur de la Jocurile Olimpice.

Pentru asta se antrenează din greu și are un program plin. Se trezește la 7 dimineața, mănâncă, se spală, după care merge la școală. La prânz mănâncă la cantină, apoi se duce acasă, unde se pregătește pentru antrenament. Seara se întoarce acasă, mănâncă ceva, apoi poate mai citește. A doua zi o ia de la capăt.

Ultima carte pe care a citit-o este autobiografia lui Andre Agassi. Ceea ce l-a impresionat din acest volum este povestea în care jucătorul, la finalul unui meci de cinci seturi care a ținut foarte mult și pe care l-a pierdut, s-a întâlnit întâmplător cu niște copii și le-a dat toate rachetele lui, pentru că el nu mai avea nevoie de ele. Această întâmplare l-a bucurat foarte mult pe David, care a văzut cum, prin tristețea lui, Agassi a reușit să inspire niște copii.

Atunci când vine vorba de sacrificii, David vorbește despre cum a fost nevoit să se mute la un liceu cu profil sportiv pentru a putea face față antrenamentelor. Apreciază foarte mult susținerea părinților și este conștient cât de important este ca aceștia să îi fie alături: “pentru că dacă ei nu cred în tine sau nu te susțin mental și financiar, îți pierzi încrederea și nu mai poți face nimic”.

În prezent, se antrenează din greu, iar Florin Șipoș, antrenorul lui David, spune despre el că “este foarte greu să îl scot de pe teren, ar sta și 10 ore”. Din perspectiva jucătorului, acesta este recunoscător că a primit sprijin de la club și că a putut folosi terenul oricât de mult timp a avut nevoie. Mai mult, apreciază faptul că are ocazia să se antreneze alături de băieții mai mari de la club, chiar de 16-17 ani, motiv pentru care poate să crească nivelul de la un antrenament la altul.

Pentru cei care vor să se apuce de tenis, David are un sfat simplu: “să facă asta fără să fie forțați, să o facă din plăcere, să se bucure de fiecare meci și să zâmbească pe teren”.

Află mai multe despre campania Generația de mâine și povestea viitorilor tenismeni care #potmaimult pe https://www.zuzufit.ro/