Deputatul PSD Cornel Itu a anuntat ca va cere declansarea unei anchete parlamentare la Ministerul Afacerilor Externe pentru a se verifica de ce Romania nu are, de noua luni, ambasador in China, "tara curtata ca forta economica mondiala", transmite Mediafax.

Potrivit unei scrisori deschise adresate luni de Cornel Itu ministrului de Externe, Teodor Baconschi, principala atributie a acestuia este dezvoltarea relatiilor diplomatice cu toate tarile, si nu promovarea votului prin corespondenta sau a clientelei politice in diverse functii.

"Va intreb, domnule ministru, daca ne putem permite sa refuzam oferte de investitii straine, mai ales provenite din China? Totodata, va aduc la cunostinta ca voi cere o ancheta parlamentara care sa cerceteze cauzele pentru care, de noua luni, Romania nu are ambasador in China. Ingaduiti-mi sa va reamintesc ca principala dumneavoastra atributie o constituie dezvoltarea continua a relatiilor diplomatice cu toate tarile, afirmarea continua a rolului Romaniei in lume, mai multa diplomatie si mai putina politica. In niciun caz in atributiile unui ministru de Externe nu intra promovarea votului prin corespondenta, promovarea clientelei politice in diverse functii, cultivarea curtoaziei, intrucat Ministerul de Externe nu trebuie confundat cu o scoala de dans si bune maniere", se arata in documentul citat.

Cornel Itu a precizat ca i-a cerut lui Teodor Baconschi sprijinul pentru realizarea unei investitii chineze, a firmei AVIC International, de 500 de milioane de euro la Combinatul de Celuloza si Hartie "Somes" din Dej, demers la care nu a primit niciun raspuns.

"De la inaltimea functiei pe care o detineti va puteti permite o indiferenta olimpiana, o detasare de problemele concrete ale existentei, dar pentru cei multi, oamenii de rand, problema are cu totul alte dimensiuni. Este o problema vitala, una dintre multe altele pe care guvernantii au promis ca le rezolva si care, in spiritul traditiei ultimilor patru ani, raman in stadiu de promisiuni. Din partea Ministerului de Externe al Romaniei niciun sprijin, tacere totala. Degeaba presa, degeaba scrisori, n-avem nici minister si de noua luni nici ambasador in China, tara curtata ca forta economica mondiala. Comici suntem, dar suntem din pacate si jalnici", se arata in scrisoarea deschisa adresata ministrului de Externe.