BALVANYOS 2011 - editia XXII. Oficial maghiar: In Budapesta, cand discutam economia bazinului carpatic, vorbim ca despre politica financiara a tarii noastre

de Attila Biro     HotNews.ro
Joi, 21 iulie 2011, 20:00 Actualitate | Politic


Szatmáry Kristóf, secretar de stat responsabil de economia internă in Ministerul Economiei Naţionale Budapesta, a declarat joi la lucrarile Universitatii de Vara de la Baile Tusnad ca discutiile despre politica interna a Ungariei includ si politica economica a bazinului carpatic. Declaratiile oficialului maghiar au fost facute in cadrul unei dezbateri pe teme economice din cadrul editiei XXII a BALVANYOS 2011.

Szatmáry Kristóf a vorbit la dezbaterea pe teme economice despre politica economica aplicata de Guvernul de la Budapesta. Oficialul maghiar a declarat ca la Budapesta cand se vorbeste despre politica economica din bazinul carpatic se vorbeste ca despre politica economica interna a Ungariei.

Iata cele mai importante declaratii facute de reprezentantul guvernului maghiar:
 • Nu stim daca zona euro va supravietui crizei datoriilor guvernamentale.
 • Daca vorbim de Ungaria, noi putem si am facut multe, dar nu putem fi deconectati de ce se intampla in zona euro. 
 • Acum vedem ca sunt mai multe banci care nu au trecut testele de stres. Asta nu inseamna ca economia nu merge bine in mod real, ci ca fiecare incearca sa rezolve problemele in stilul propriu. 
 • Cum incerca Ungaria sa rezolve criza datoriile? Ungaria a incercat sa aplice politica: sa ne bazam pe propriile picioare. In acest moment incercam sa rezolvam problema pietei muncii. Incercam sa raspundem la intrebarea daca poti fi fericit in Ungaria prin nemunca si ajutoare de la stat sau prin munca cinstita rasplatita corect. 
 • Ungaria a fost criticata pentru masurile luate de la schimbarile constitutionale pana la legea media. Daca UE nu ar fi fost antrenata in propriile probleme, cred ca in ultimul an Ungaria ar fi fost bagata intr-o carantina economica. 
 • Politicile aplicate de Ungaria pot fi aplicate numai daca Europa este ocupata de propriile probleme. Cei de la Bruxelles nu sunt bucurosi de faptul ca, intr-un fel, le sunt afectate interesele cum a fost cazul politicii bancare, dar ne lasa in pace deoarece stiu ca varianta este sa ne finanteze deficitul bugetar.
 • Tarile din zona euro trebuie sa inteleaga ca traiul subventionat de stat si nemunca nu mai pot fi politici care sa reziste in urmatoarea perioada. 
 • Daca un guvern comunica eficient politicile economice, atunci si poporul le va intelege si a inteles de ce este nevoie de aceste schimbari structurale.
 • In Ungaria, noi am facut reforme structurale importante si populatia le-a inteles foarte bine.
 • Daca ne uitam si la dubla cetatenie si la faptul ca exista multe firme cu capital maghiar in aceasta zona a bazinului carpatic, as vrea sa spun ca noi la guvern cand vorbim de politica bazinului carpatic vorbim ca si de politica economica interna si nu de o politica economica externa.

Hidvéghi Balázs, subsecretar de stat responsabil de afaceri internaţionale in Ministerul Economiei Naţionale de la Budapesta, a explicat cum a incercat guvernul maghiar sa impulsioneze economia din Ungaria. Iata cele mai importante declaratii:
 • Presedintia maghiara a UE a intarit politicile prin care se incearca consolidarea monedei euro. In schimb, in privinta politicilor interne ale Ungariei, am avut noroc ca UE a avut de furca cu propriile probleme, astfel incat am putut sa aplicam politicile economice asa cum am dorit.
 • Dupa cum vedem ca in privinta politicilor economice nu poti sa minti la nesfarsit si nu poti iei credite la nesfarsit fara consecinte, asa am incercat in Ungaria sa aplicam politici responsabile. 
 • Ungaria a adoptat o serie de legi prin care ajuta mediul de afaceri, in special intreprinderile mici si mijlocii. De la stergerea unor datorii fata de buget pana la miscorarea unor taxe. Am incercat astfel sa incurajam afacerile si planurile economice de durata. 
 • Ne uitam si la tarile din jurul nostru si credem ca economia noastra este legata de economiile tarilor vecine. Cred ca sunt domenii de interes comun in zone pe care am putea sa colaboram in zona bazinului carpatic. Spre exemplu, ar fi turismul. Exista un potential mare pentru statiunile balneare. Cred ca in acest caz companiile din Ungaria ar putea fi implicate. 
 • Cred ca tarile din bazinul carpatic ar trebui sa aplice politici economice cu bataie lunga si nu politici speculative.

Juhász Jácint, prodecan in cadrul Universitatii Babes Bolyai din Cluj-Napoca, a criticat in cadrul dezbaterii performantele slabe ale Romaniei in domeniul atragerii fondurilor europene. Iata cele mai importante declaratii: 
 • Romania nu si-a dat silinta sa atraga banii europeni. Cifra absorbtiei este intre 3 si 20%, depinde de cine si cum calculeaza. In opinia mea s-au construit mult prea multe pensiuni si s-au investit programe care nu genereaza venituri. Aici oamenii se gandesc cum sa acceseze bani europeni si cel mai bine sa nu faca nimic.
 • Cred ca solutia este sa se impuna niste reguli pe banii europeni. Chiar sa fie dati ca un fel de credite, fie si cu 0% dobanda, dar cel care acceseaza macar sa stie ca trebuie la un moment dat sa ii returneze. Astfel am evita investitiile de gen pensiune frumoasa care mai apoi nu produce nimic.

Christopher P. Ball, profesor universitar, School of Business, Quinnipiac University (SUA), a realizat o radiografie a problemelor economice globale. Ball a aratat ca, daca pana nu de mult, China era vazuta de multinationale ca o oportunitate, acum se plang ca forta de munca a devenit scumpa si din aceasta cauza pierd bani. Vezi aici cele mai importante declaratii:
 • Am crezut ca in aceasta primavara nu vom vorbi despre criza, ci despre crestere economica. Am vazut insa in ultimele luni ca cresterea economica s-a atenuat, nu se mai fac angajari, sunt probleme bugetare. In State avem o criza bugetara si avem un termen pentru august. Cei din DC nu reusesc sa dovedeasca criza bugetara.
 • Nu este ceva nou pentru aceasta regiune, pentru Europa. Vedem ca Grecia este in focus, Italia a fost in lumina reflectoarelor. Acum se discuta despre Grecia si resuscitarea economiei. 
 • De mult ani am crezut ca primim ceva gratuit, dar nu este asa, cineva trebuie sa plateasca. In SUA am avut credite subventionate, credite ipotecare subventionate, consum subventionat. Acum avem un deficit care e urias. Politica de stimulare a guvernului insa nu a avut rezultatul asteptat. 
 • Tarile dezvoltate incearca sa imprumute masiv. SUA face la fel. Cererea globala de creditare este imensa acum. Vom vedea in viitor ca pietele de creditare vor creste dobanzile. 
 • Strategia de acum este: trebuie sa supravietuim. Politica de acum este sa taiem cheltuielile bugetare, sa reducem inflatia. Dar trebuie sa vedem si cum facem asta.
 • Daca lucrurile in Europa se stabilizeaza, atunci lucrurile se vor imbunatati si in SUA. Vedem si semne bune. Crestere se inregistreaza in Germania, China. Avem noroc si ca nu se inregistreaza cutremure in Japonia. 
 • In SUA se discuta, din partea republicanilor, sa faca acelasi lucru care s-a intamplat cu Ungaria, care vrea sa introduca limitari in constitutie in privinta politicilor economice. 
 • China a devenit scumpa. Forta de munca a devenit scumpa. Multinationalele se plang ca si-au mutat operatiunile acolo, dar spun ca pierd bani din cauza fortei de munca. 
 • Daca ne uitam la Japonia, in anii '80 producea tot si apoi a inceput sa cumpere in SUA cladiri. 
 • Sunt optimist. SUA creste si cred ca cresterea va continua incet. Cred ca si Ungaria va creste. Sper ca in viitor si acesta regiune va creste.


Citeste mai multe despre   

2154 vizualizari

 • +4 (8 voturi)    
  waw.... (Joi, 21 iulie 2011, 20:39)

  polonyca [utilizator]

  Foarte , foarte tare.....Imi scapa mie ceva...oare ?? Bazinul asta carpatic....s-o fi mutat peste campia Panoniei ???? Mai sa fie.....!!! Oficialul asta o fi studiat Geografia Ungariei.....in limba romana !!:)
  • +2 (2 voturi)    
   Grea e istoria asta (Joi, 21 iulie 2011, 22:18)

   misu [anonim] i-a raspuns lui polonyca

   Pun pariu ca toti ungurii si "americanul" respectiv care au vorbit la intrunirea asta tovaraseasca sunt foarte destepti. Dar nu pariez pe o suma prea mare.
  • -3 (3 voturi)    
   ai citit articolul? (Joi, 21 iulie 2011, 22:44)

   septimiu [anonim] i-a raspuns lui polonyca

   Înainte să sari ca ars, citeşte pe îndelete articolul, nu doar titlul. S-au discutat lucruri interesante şi de luat în seamă.
 • -2 (2 voturi)    
  Sa le fie de bine (Joi, 21 iulie 2011, 20:55)

  Shopenhauer [anonim]

  S-au tras ungurii mai la munte ca ei n-au... daca tot au ajuns aici s-au gindit sa-si intinda si mai mult portitele si posibilitatile din moment ce sint la guvernare si aici... multumim pentru taxele care nu sint acceptabile in alte parti decit aici... asteptam si sa decretam ca opinca din parlamentul Budapestei a fost cu totul imaginara
 • +2 (2 voturi)    
  Eu credeam ca numai politicienii romani mint. (Joi, 21 iulie 2011, 21:23)

  mircea [anonim]

  Acum inteleg de ce populatia din Harghita-Covasna o duce asa de bine.Le dau cei de la Budapesta,de nu mai pot duce.Cred ca ungurii din Romania sau saturat sa tot astepte ajutorul economic de la Budapesta.Ca de vorbe frumoase sunt satui de cate au primit.
  • +5 (5 voturi)    
   de acord (Vineri, 22 iulie 2011, 8:03)

   maghiar din romania [anonim] i-a raspuns lui mircea

   pe noi maghiari ne nenoroceste dependenta noastra seculara de budapesta desi este cert si dovedit ca daca ne bazam pe noi insine ajungem mai departe. O reconciliere istorica intre romani si maghiari din transilvania ar fi o cale excelenta atit politic precum si economic. Ar trebui sa ne regasim in bazinul carpatic ca si o comunitate multiculturala. Pacat ca ne orientam dupa politicieni de conjunctura. Desteapta-te maghiare!
   • +2 (2 voturi)    
    Vocea ratiunii (Vineri, 22 iulie 2011, 12:03)

    Closed [anonim] i-a raspuns lui maghiar din romania

    Se pare ca vocea ratiunii atinge doar pe romanul sau maghiarul simplu, cei ce traiesc alaturi unul de altul si-si dau seama ca n-au de ce sa isi sara unul altuia la gat si ca, daca s-ar intelege, toti ar avea doar de castigat. Respect pentru cei ce-si folosesc ratiunea si nu asculta pe cei ce incearca sa invrajbeasca pentru a conduce.

    In schimb, politicianul, fie roman sau maghiar, are doar de pierdut din asta, pentru ca nu vor mai avea o tensiune creata artificial, care sa abata atentia de la problemele reale ale societatii romanesti. Cat timp il asmuti de roman impotriva ungurului si invers, cei doi vor uita ca cei ce-i reprezinta sunt niste corupti ce-si urmaresc interesele proprii si uita intotdeauna de interesele celor ce ii voteaza.
 • +6 (6 voturi)    
  nostalgiile vechiului imperiu.... (Joi, 21 iulie 2011, 21:39)

  lili [anonim]

  nu le-a trecut si nu le va trece niciodata!!! asa se comporta si maghiarii din Secuime!! Ca si cand noi romanii din zona suntem de aiurea, Tinutul este al lor si gata, dupa mintea lor!! Interesant este ca astia vin si debiteaza asemenea nostalgii numai in Romania, nu au deloc astfel de manifestari in Slovacia(maghiarii sunt 10% in Slovacia!!) sau in Serbia sau in Slovenia sau in Ucraina!!! Numai in Romania isi permit asemenea afirmatii sfidatoare la adresa romanilor!!!
  De ce oare??!!!
 • +4 (8 voturi)    
  Ungaria in sus... (Joi, 21 iulie 2011, 21:45)

  Costin1968 [utilizator]

  ...Ungaria in jos...DE PROST GUST!!!
 • +2 (4 voturi)    
  de asta sunt asa de dezvoltati ? (Joi, 21 iulie 2011, 22:35)

  turistul [anonim]

  acum misterul dezvoltarii deosebite a judetelor harghita si covasna a fost elucidat !
 • +4 (4 voturi)    
  secuimea colonia ungariei (Joi, 21 iulie 2011, 23:21)

  ianos [anonim]

  in sfarsit un om sincer care recunoaste

  secuimea este colonia ungariei iar maghiarii din secuime sunt legati de glie prin tot felul de legi.

  de dragul asa zisei fraternitati in secuime maghiarii din ungaria fac bani frumosi aducand produse din ungaria si vanzand-ule la supra pret.

  udmr-istii de dragul asa zisei fraternitati fac tot felul de lucrari cu banii statului roman cu firme din ungaria, iar firmele locale ale maghiarilor din romania sunt astfel falimentate.

  padurile din secuime sunt vandute pe nimic firmelor din ungaria care la randul lor nici macar nu mai descarca vagoanele ci le vand direct in germania si italia, si asfel castiga numai din bisnita si adaus de patru cinci ori mai mult decat cei care exploateaza efectiv lemnul.

  daca este vreun vecin din miercurea ciuc sa imi confirme putin cam cum sta treaba si daca nu am dreptate
 • +4 (4 voturi)    
  Balvanyos alias Etnobotanyos (Vineri, 22 iulie 2011, 0:15)

  martianu [anonim]

  Se fumeaza ceva tare... pe la adunarile astea :))
 • +1 (3 voturi)    
  excursii (Vineri, 22 iulie 2011, 0:35)

  Motanul_incaltat [utilizator]

  Va zic eu ca pana la urma singura solutie pentru a rezolva aceasta dilema cu tinutul secuiesc este sa incepem a face excursii pe acolo sa vorbim cu ei.
  Asa, de la obraz la obraz.
  Mereu facem noi pe impaciuitorii. Trebuiau deportati pana la ultimul in 1919. Nu am mai fi asistat acum la asemenea impertinente nerusinate.
 • +1 (1 vot)    
  bazinul carpatic (Vineri, 22 iulie 2011, 9:03)

  Istvan [anonim]

  Habar n-am ce vroia sa zica domul in cauza, dar, tehnic vorbind, "Bazinul Carpatic" ca areal geografic include si campia Pannoniei. Carpatii incep in Slovacia langa granita cu Cehia.

  Cititi ceva geografie inainte sa latrati:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Carpathian_basin
  • +2 (2 voturi)    
   da.. (Vineri, 22 iulie 2011, 11:54)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui Istvan

   numai ca tu confunzi bazinul carpatic/panonic cu ungaria :))
   si mai mult campia panonica <> bazinul panonic/carpatic.. io mi-s ardelean si-s plecat de-acasa, da' si cand ma intorc ..sa-mi trebuiasca numa' viza c-apai ii bai mare
  • 0 (0 voturi)    
   Relevanţă info Wikipedia (Vineri, 22 iulie 2011, 22:18)

   senator [utilizator] i-a raspuns lui Istvan

   Istvan baci, mă laşi cu ce scriu ungurii dumitale pe Wikipedia? Par exampl în linkul prezentat de tine Pannonian Basin=Carpathian Basin (c-aşa scrie userul PANONIAN). Păi, dacă mă iau după ce scriu colegii dumitale de etnie (ErdKo, Miehs, Iegeb, Mihai Andrei, ZOLTAN și 95.91.206.133) la articolele Secui şi Ţinutul Secuiesc, de exemplu, înseamnă că aceşti Carpaţi ar trebui să se numească Pannonian Carpath. Dar, voi n-aveţi nicio limită, draghe. Uită-te şi tu ce explicaţie dă bravul PANONIAN la Carpathian Basin ca să te convingi cât de penibil este.
 • +1 (1 vot)    
  Opinca (Vineri, 22 iulie 2011, 11:42)

  Opincar [anonim]

  De cate ori se delireaza in parlamentul de la Buda_Pesta sa fie arborata OPINCA si tricolorul RO semn ca sant sub controlul Trianon.
  Cei care intra in crize sa fie calmati de slovaci si sarbi.
 • +2 (2 voturi)    
  voi vorbiti, voi auziti..... (Vineri, 22 iulie 2011, 16:17)

  dragilor..... [anonim]

  .. dar eu va scriu sau pot sa va si spun; langa voi, exact cu voi mai sunt si altii, de exemplu romanii sau sasii, svabii, tiganii etc etc. Pe ei nu-i intrebati, asa de buna cuviinta ? Oare nivelul de educatie si civilitate aratat de atatea ori de unguri in cultura, in istorie ... pe voi nu va indeamana sa fiti OAMENI in loc de animale 'hortisto-hitleriste'? Chiar numa' voi sunteti pe lumea asta...? Aici este ceva putred nu in danemarca ci in m mintea voastra turmentat de un om care ar fi putut sa devina sfant - Tokes...., vai de capul lui de crestin ce vrea sa spuna ca este, eu zic ca-i trimisu satanei...!!!....
 • 0 (0 voturi)    
  @dl. Kristof (Sâmbătă, 23 iulie 2011, 4:50)

  Burebista [anonim]

  dl. Kristof am si eu una pt tine: Cind vorbim de dezvoltarea regiunii pina la Tisa trebuie sa vorbim ca despre dezvoltarea Romaniei in vechille hotare dace. Teritoriul pina la Tisa apartine si romanilor si trebuiesc luate masuri urgente de crestere a populatiei romane in zona de acordare de drepturi, exact cum procedeaza si romanii aici cu voi. Teritoriul de care vorbesc chiar a fost dac pe cind asta de care tot ziceti voi nu a fost niciodata de drept, a fost unguresc doar accidental printr-o greseala istorica. Ungurii vor avea tot timpul 896 de ani IN URMA oricaror europeni, deci despre ce traditii si vechimi tot vorbiti?!? Ungurii nu au fost niciodata DE LA INCEPUT aici in Europa, nu sint nascuti niciodata acasa aici si ar trbui sa multumeasca in fiecare zi popoarelor in rindul carora traiesc si care ii accepta asa cum sint. Daca nu va place Europa mergeti la origini in Mongolia dar daca ramineti aici, respectati dracului pe cei din jur si regulile europene de convietuire. Nu va mai folositi de faptul ca noi ceilalti sintem toleranti si civilizati!
 • 0 (0 voturi)    
  @Istvan ala (Sâmbătă, 23 iulie 2011, 5:16)

  Burebista [anonim]

  Bai istvane bai, ce bine seamana "panonian basin "al cu ungaria aia mare din mintea voastra!....la fel de bine cum seamana si teritoriul pina la Tisa cu Dacia lui Burebista, dar de data asta pe bune pt ca chiar asa a fost si trebuie sa fie la loc! Am o veste proasta isvane, ungurii si tiganii sint singurele triburi care nu s-au nascut acasa, in Europa. Acasa pt voi inseamna Asia indepartata, pina hat in Mongolia. Multumiti in fiecare zi popoarelor civilizate din Europa care va accepta si va tolereaza cu demnitate. Cintati-le imnurile nationale si sa ii cinstiti si sa sarutati in fiecare zi paminturile sfinte ale neamurilor din Europa care va gazduiesc cu demnitate!


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version