Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a pledat, miercuri, la Izvoru Muresului, pentru unitatea comunitatii maghiare din Romania si a afirmat ca infiintarea de noi partide care sa ii reprezinte pe maghiari este o greseala.

Atat liderul UDMR, cat si secretarul general al Uniunii, Kovacs Peter, au criticat initiativa europarlamentarului Tokes Laszlo de infiintare a unui nou partid al maghiarilor, subliniind ca exista riscul ca aceasta etnie sa-si piarda reprezentarea in Parlament.

''Personal nu dau nicio sansa partidelor nou infiintate si cred, in continuare, ca infiintarea Partidului nu stiu cum se numeste (n.r.- Partidul Popular al Maghiarilor din Ardeal, pe care doreste sa-l infiinteze Tokes Laszlo) este o greseala pentru ca prin aceasta inmultire nu reusesti sa intaresti pozitia si forta comunitatii maghiare in politica, dar prin diviziune poti ajunge la subreprezentare sau lipsa de reprezentare care nu cred ca este scopul nostru'', a declarat Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

In legatura cu ipoteza lansata de secretarul general al Uniunii, Kovacs Peter, ca exista o intelegere intre PDL si Tokes Laszlo, in vederea acordarii de sprijin pentru un nou mandat de vicepresedinte al PE, in schimbul unor actiuni care sa duca la divizarea maghiarilor, Kelemen Hunor a spus ca nu poate sa-si suspecteze colegii de coalitie, dar nu poate sa nu observe ca Tokes "este foarte tacut in ultima vreme".

''Nu ii suspectez pe partenerii nostri cu nimic, intrebati-l pe Tokes Laszlo. Eu observ un singur lucru - el stiu ca doreste sa ramana vicepresedinte al PE, in decembrie sunt alegeri la jumatatea mandatului. Fara sustinerea PDL si UDMR nu se poate, indiferent cine si ce doreste, pentru ca fractiunea din Romania trebuie sa fie de acord. (...) Observ ca in ultima vreme lipseste (n.r.- Tokes Laszlo) cu declaratiile cu care ne-a obisnuit. Eu atat observ, in rest nu suspectez pe nimeni de nimic'', a spus presedintele UDMR.

Liderul UDMR a vorbit, in discursul sau, si despre ''axa Bucuresti-Budapesta-Bruxelles'', care influenteaza viata maghiarilor din Romania, dar a subliniat ca deciziile privind aceasta comunitate se iau la Bucuresti.

''Cele mai multe lucruri despre viata comunitatii maghiare din Romania vor fi si sunt decise la Bucuresti. (...) De aceea, noi nu putem schimba Bucurestiul si nu avem voie sa schimbam politica facuta in Romania cu politica facuta la Budapesta sau la Bruxelles. Este important ce spune si ce crede Budapesta despre comunitatile din afara granitelor si din acest punct de vedere noi am fost, de fiecare data, atenti, dar deciziile nu acolo au fost luate.(...) Trebuie sa fim prezenti si la nivelul Parlamentului European pentru ca si deciziile luate acolo influenteaza intr-un mod mai mult sau mai putin vizibil, dar influenteaza viata cetatenilor Romaniei'', a conchis Kelemen Hunor.