Europarlamentarul PNL Norica Nicolai, vicepresedinte al PNL, spune la RFI ca "limbajul Moscovei este, pentru prima oara, in ceea ce ne priveste, excesiv". Reactia sa vine dupa ce declaratiile presedintelui Traian Basescu au fost calificate drept "o bravada nerusinata" de ministerul rus de Externe. Seful statului spunea ca, asemenea lui Ion Antonescu, ar fi trimis soldati peste Prut in 21 iunie 1941, pentru a recuceri Basarabia.

Europarlamentarul Norica Nicolai crede ca reactia dura a Rusiei are legatura si cu parcursul european al Chisinaului.

"Cred ca ceea ce a deranjat foarte mult Rusia se refera de fapt la situatia Moldovei. Rusia este deranjata de parcursul european al Moldovei, de dorinta pe care aceasta tara o are de a se integra in UE si de suportul pe care Romania i-l acorda, de altfel un suport absolut firesc".

"Relatiile Romaniei cu Rusia vor ramane la fel de inghetate ca si pana acum", mai crede Norica Nicolai. "De la Tratatul de baza, lucrurile s-au deteriorat. Sunt foarte multe provocari pe care le-am avea in relatia bilaterala - de la situatia tezaurului despre care nimeni nu mai vorbeste pana la situatia economica. Rusia joaca jocul energetic pentru a-si consolida o pozitie de putere in relatiile cu UE, inclusiv cu Romania".

In ceea ce priveste modul in care va fi perceputa Romania de catre partenerii europeni, dupa acest scandal, Norica Nicolai se declara convinsa "ca multe din cancelariile europene nu vad cu ochi buni acest tip de abordare": "Nu cred ca Romania va fi tratata diferit in Europa din cauza acestui incident cu Rusia pentru ca oricum este tratat prost in acest moment si mai rau decat atat nu se poate".

Europarlamentarul liberal considera ca declaratiile presedintelui, care au iscat un scandal diplomatic cu Rusia, se explica prin neputinta lui Traian Basescu de a gestiona problemele interne.

"A invoca istoria pentru a crea o plaja de simpatie in tara data fiind sensibilitatea subiectului, nu cred ca este o solutie viabila intr-o atitudine de politica externa coerenta".