Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a povestit, miercuri, la o dezbatere pe teme sportive, cum a transformat, alaturi de colegi de liceu, un teren viran intr-unul de sport, in incinta Liceului Regina Maria, unde invata si Lia Manoliu, relateaza Mediafax.

Iliescu a vorbit despre cauzele crizei din sport si a rememorat episoade din copilaria sa, evocand si olimpiadele scolare din perioada din 1948-1957.

Fostul presedinte a relatat despre inaugurarea Stadionului Giulesti, din 1939, pe cand avea noua ani si locuia langa Podul Grant.

El a povestit de "ceferiada", miscare sportiva de masa, precursoare a competitiilor sindicale din anii socialismului.

Iliescu a rememorat apoi experienta sa din liceu, cand, impreuna cu alti colegi, a amenajat un teren viran intr-unul pentru sport.

"Dupa razboi, eram elev la Spiru Haret si langa liceul nostru, care era de baieti, era un liceu de fete, Regina Maria. Una dintre fetele de acolo era Lia Manoliu, era cu doi ani mai tanara, ne-am cunoscut, era o eleva eminenta. Prin 1947, liceul Regina Maria avea in incinta un teren viran. Fetele ar fi vrut sa faca miscare acolo, s-au dus la directoare, insa era o directoare foarte severa si nu le-a dat voie. Atunci, noi, baietii, am facut o delegatie a liceului Spiru Haret, ne-am dus la directoarea liceului de fete si i-am spus ca noi, baietii, venim cu forta de munca, sa puna ea la dispozitie terenul si asa am reusit in cateva luni sa inauguram acel teren, pe care si fetele si baietii puteam juca si volei si baschet si fotbal", a povestit Iliescu.

Fostul presedinte a vorbit apoi de anii 1948-1957, cand s-a creat Uniunea Asociatiilor de Elevi din Romania (UAER), care, prin intermediul ministerului, organiza olimpiade si campionate de baschet si volei intre licee, UASR ajungand in 1957 sa preia si cluburile sportive studentesti, intitulate de regula "Stiinta".

Iliescu a povestit si cum a fost "deranjat" Ceausescu de antrenamentele loturilor de canotaj de pe lacul Snagov si mutarea lor pe raul Arges, la Bascov, pe o amenajare hidrologica la care a lucrat si el.

"Acum a murit si sportul sindical si educatia fizica din scoli. Acum sportul se desfasoara intr-o fasaraie totala", a mai spus fostul presedinte.¬