Europarlamentarul Tokes Laszlo acuza UDMR ca a monopolizat resursele financiare alocate maghiarilor de guvernele Romaniei si Ungariei, cerand Uniunii "sa dea socoteala" privind cheltuirea banilor si Guvernului ungar sa declanseze o ancheta, iar bisericilor sa nu se lase "cumparate" cu aceste fonduri, relateaza Mediafax.

Presedintele Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), europarlamentarul Tokes Laszlo, sustine, intr-un comunicat de presa transmis marti, ca, spre deosebire de reprezentantii celorlalte partide din Romania, cei ai UDMR nu au fost aproape niciodata abordati cu privire la acte de coruptie, desi au existat "indicii intemeiate" in acest sens.

De asemenea, Tokes a observat si faptul ca majoritatea presei de limba maghiara din Romania nu elucideaza "afacerile unor politicieni maghiari".

"Care ar fi oare explicatia ca, in pofida numeroaselor stiri si indicii intemeiate ce se vehiculeaza in opinia publica in cursul ultimilor douazeci de ani, in Romania aproape niciun politician maghiar nu a fost implicat in cazuri de coruptie?! De ce, in contradictie cu mass-media romana, cea mai mare parte a presei de limba maghiara trateaza cu atata indulgenta politicienii UDMR suspectati de coruptie? Unde sunt jurnalistii de investigatie maghiari care ar elucida afacerile unor politicieni maghiari, printre care si ale catorva politicieni UDMR din Bihor", a spus Tokes.

Tokes a facut si o comparatie intre reactia Partidului Civic Maghiar, care si-a anulat "in ultimul moment" Congresul programat la Targu Secuiesc din cauza acuzatiilor de coruptie aduse primarului acestei localitati, Racz Karoly, membru PCM, si conduita opusa a UDMR, formatiune despre care a afirmat ca in Bihor "functioneaza ca o filiala a mafiei Partidului Socialist Maghiar".

"In ultimul moment, in urma cazului lui Racz Karoly, Congresul PCM programat pentru 14 martie la Targu Secuiesc a fost anulat. In schimb, clica UDMR Bihor, ce functioneaza ca o filiala a mafiei Partidului Socialist Maghiar (PSM), etalandu-si increderea de sine, nu numai ca a fost in stare sa organizeze Congresul UDMR, dar, in prelabil, nu s-a sfiit sa incheie un pact politic cu PSD, partidul postcomunist al lui Adrian Severin, acuzat de coruptie, cat si cu aliatii lor, liberalii antimaghiari", a afirmat Tokes.

Tokes s-a intrebat "ce de forte banesti si siguranta de sine are UDMR, care dispune singur de toate resursele bugetare alocate comunitatii maghiare din Transilvania de catre bugetul Romaniei si al Ungariei, si se bucura de monopolul exclusiv al sutelor de milioane de lei si forinti provenite de la contribuabilii romani si maghiari?!".

Tokes a reiterat solicitarea pe care Consiliul National al Maghiarilor din Transilvania a facut-o UDMR in luna februarie, de a explica public cum a cheltuit banii primiti de la guvernele Romaniei si Ungariei.

"In aceasta privinta revenim la solicitarea exprimata de Consiliul National Maghiar din Transilvania (CNMT) ca UDMR sa prezinte neintarziat socoteala fata de comunitatea maghiara din Romania privind banii gestionati, cheltuiti si impartiti de Uniune, proveniti din bugetele Romaniei si Ungariei", a spus Tokes.

Tokes s-a referit inca o data si la organizatia din Bihor a UDMR, afirmand ca exista informatii potrivit carora unii reprezentanti marcanti ai acesteia "reusesc sau incearca sa profite" de fondurile alocate de Guvernul ungar pentru comunitatea maghiara.

"Ne asteptam, de asemenea, ca organizatia UDMR Bihor sa dea si ea socoteala in acest sens, deoarece, dupa cum se poate observa, aceasta organizatie se foloseste in mod arbitrar de fondurile banesti destinate comunitatii maghiare din Bihor. Avem informatii ca unii functionari de varf ai UDMR Bihor reusesc sau incearca sa profite de insemnate sume de bani de la Guvernul maghiar", a spus Tokes.

Totodata, Tokes a cerut Guvernului ungar "sa aplice constrangerile cuvenite" si sa declanseze o ancheta privind cheltuirea fondurilor destinate comunitatilor maghiare din Romania.

"Cerem, pe aceasta cale, responsabililor cu politica de subventionare din Ungaria sa manifeste o critica adecvata fata de cercurile UDMR beneficiare a guvernarii Medgyessy-Gyurcsany si sa aplice constrangerile cuvenite. Urgentam, de asemenea, ca in cadrul oficiului comisarului insarcinat cu verificarea cazurilor de coruptie, domnul Budai Gyula, Guvernul maghiar sa numeasca un comisar pentru verificarea cazurilor de coruptie de dinafara granitelor, care ar avea sarcina de a verifica modul de folosire a subventiilor destinate comunitatii maghiare din tarile vecine Ungariei, respectiv de a urmarii abuzurile savarsite", a afirmat Tokes.

Tokes a cerut bisericilor maghiare din Transilvania ca in ciuda "situatiei nevoiase in care se afla", "sa evite cu deosebita luciditate orice fel de relatie economico-financiara cu UDMR", deoarece politicienii Uniunii "cumpara" in acest fel influenta.

"Legat de aceste cazuri, ma adresez pe aceasta cale bisericilor noastre din Transilvania, si in special catre conducerea si preotii Eparhiei Reformate de pe langa Piatra Craiului, rugandu-le cu stima - cu toata situatia nevoiasa in care se afla - sa evite cu deosebita luciditate orice fel de relatie economico-financiara cu UDMR, care se bazeaza pe principiul interventiilor si promit avantaje aparente. In aceasta privinta constatam cu regret si ingrijorare felul in care UDMR atrage in sfera ei de influenta financiara Eparhia noastra, si pentru a-i servi interesele partinice si politice ii "cumpara" pe cei oportunisti din cadrul Bisericii, asa cum si pe acele comunitati reformate care se afla in lipsa de fonduri banesti (...) Sa nu permitem ca, prin pozitia pe care o are, UDMR sa-si faca capital politic, nu de putine ori chiar impotriva noastra!", a conchis Tokes.