Istoricul Marius Oprea considera ca PNL a gresit de fiecare data atunci cand a facut aliante doar pentru a putea intra la putere. Mai mult, acesta considera ca PNL-ul va avea mult de pierdut de pe urma aliantei cu PSD si PC, iar electoratul il va taxa grav pentru aceasta. Oprea, aflat la Iasi pentru o conferinta despre condamnarea comunismului, cere demisia conducerii PNL daca Inalta Curte va decide ca Dan Voiculescu a facut politie politica.

Marius OpreaFoto: Hotnews

Reporter: Care este pozitia dumneavoastra, in cazul in care Inalta Curte de Casatie si Justitie mentine verdictul de colaborator al Securitatii pentru Dan Voiculescu, iar PNL-ul hotaraste sa ramana in Alianta de Centru Dreapta?

Marius Oprea: Eu nu demisionez din partid. Sa demisioneze conducerea. Nu plec din PNL. Sa isi dea ei seama ca au fost tampiti cand s-au asociat cu securistii. Pentru ca asta au facut. Fiindca e vorba aia: “te faci frate cu dracul pana treci puntea”. Insa, mi-e teama ca aceasta fratie cu dracul nu va duce spre o cale buna. PNL-ul isi pierde identitatea prin aceste tipuri de aliante batand palma cu tot felul de activisti si securisti.

Reporter: Cum vedeti dumneavoastra aliantele PNL? Si ce a castigat PNL-ul din aceasta alianta?

Marius Oprea: Alianta asta mi se pare un fel de operatie grea asupra unui corp sanatos. E ca si cum faci un anus contra naturii atunci cand nu ai nevoie. PNL-ul nu avea nevoie de asa ceva. Eu sunt un simplu membru in partid si ma astept ca oricand sa fiu dat afara pentru aceste critici. E o mare ciudatenie. Acum eu ma trezesc ca sunt aliat cu Vadim. E mai rau decat cu Voiculescu. In urma protocolului dintre PSD si PRM eu trebuie sa dau acum palma cu Vadim Tudor. E cam ciudat.

Sa construiesti o asemenea caracatita, o struto-camila politica numai pentru a-l da jos pe Basescu, cu care nu sunt bun prieten. Mi se pare straniu si trist. Pe termen scurt, fara indoiala PNL-ul are de castigat pentru ca va reveni la guvernare. Dar cu ce pret? Pe termen lung s-a terminat cu o dreapta reala in Romania. Dreapta care va fi confiscata de PDL, care fara indoiala va sti sa isi afiseze din ce in ce mai radical profilul asa-zis popular, desi nu stiu cati oameni de dreapta sunt in PDL. Practic, nu mai exista dreapta autentica in Romania, in urma acestei aliante.

Reporter: Tensiunea din jurul dosarului de securitate al lui Dan Voiculescu afecteaza capitalul de imagine a partidului?

Marius Oprea: Fara indoiala. Treptat, din cauza unor interese meschine, politicianiste pentru o intoarce la guvernare, la cascaval, duc la distrugerea identitatii PNL-ului. Pe termen mediu si lung partidul are foarte mult de pierdut. Riscam sa se intample la fel in 1992, cand PNL-ul s-a asociat la guvernare cu PDSR-ul. Perioada dupa care partidul a disparut. A durat mult pana la reconstructia lui. Cred ca s-a intrat intr-un cerc vicios si cred ca actuala conducere a PNL-ului nu constientizeaza lucrul asta.

Desi, culmea, colegul meu de facultate, Crin Antonescu este istoric. Si ar trebui sa invete sa nu repete greselile din trecut. O mare greseala a fost participarea PNL-ului la guvernare in 1992, care a atras disolutia lui pentru o perioada de vreme. Acum mi-e teama ca se va intampla la fel. Vor guverna, dupa care se va alege praful de ei pentru electoratul liberal, care a fost fidel unei cauze isi va pierde increderea in partid.

Reporter: Credeti ca electoratul liberal va sanctiona aceasta alianta?

Marius Oprea: Electoratul de dreapta, atata cat exista el in Romania, va taxa aceasta alianta. Ce e social-liberalismul? E o struto-camila. Nu exista asa ceva. Tocmai din acest motive cred ca intr-un timp relativ scurt va aparea o alternativa, reala de dreapta. Nu stiu, poate va renaste PNT-ul, daca nu se mai cearta patru prosti pe o stampila.

Ceva se va intampla, pentru ca, din punctul meu de vedere, al unui istoric, e nevoie de asa ceva. Si atata vreme cat un partid de dreapta renunta la propriile crezuri doar pentru a ajunge la putere si sa-l darame pe un presedinte, care in mod real a facut si face foarte mult rau Romaniei si ne-a dezbinat pe toti. Dar pretul mi se pare prea mare. Cred ca daca stateau la cafele si nu faceau nimic castigau mult mai mult.