Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat marti, pentru Agerpres, ca decizia Curtii Constitutionale cu privire la legea educatiei reprezinta o satisfactie personala, aratand ca majoritatea guvernamentala nu are niciun motiv sa sustina proiectul referitor la acelasi domeniu aflat in dezbaterea Senatului.

"Pentru mine personal este o satisfactie, fiindca de la inceput am afirmat ca asumarea raspunderii Guvernului privind legea educatiei este constitutionala si iata ca decizia CCR dovedeste acest lucru, dar este foarte important ca avem o lege a reformei in domeniul educatiei si zilele urmatoare Ministerul Educatiei poate sa inceapa deja pregatirea implementarii acestei legi, ceea ce inseamna ca unele masuri pot fi aplicate imediat, altele incepand cu urmatorul an scolar", a declarat Marko.

El a aratat ca pentru UDMR sunt importante prevederile referitoare la minoritati din acest act normativ, dar ca acestea nu sunt cele mai valoroase.

"Din punctul nostru de vedere sunt foarte importante acele cateva dispozitii care se refera la invatamantul in limba materna, dar nici pe departe nu acestea sunt dispozitiile cele mai importante, ci cele care preconizeaza o reforma generala in intregul sistem de invatamant. Eu as sublinia in primul rand descentralizarea in invatamantul preuniversitar", a precizat Marko Bela.

Cu privire la celalalt proiect de lege privind educatia aflat in dezbaterea Senatului, presedintele UDMR a subliniat ca majoritatea parlamentara nu are niciun motiv sa sustina aceasta initiativa.

"Legea educatiei adoptata prin asumarea raspunderii si declarata astazi constitutionala este o lege nu numai a Guvernului, ci a intregii majoritati guvernamentale si majoritatea guvernamentala nu are niciun motiv sa sustina un alt proiect de lege a educatiei atunci cand intra in vigoare acest proiect", a conchis liderul UDMR.

CCR a decis marti ca Legea educatiei este constitutionala, respingand sesizarile depuse de presedintele Senatului, Mircea Geoana, si de parlamentarii PSD+PC si PNL. Decizia este definitiva, iar legea educatiei va merge spre promulgare.