Membrii comunitatii maghiare din Romania ar putea sarbatori cu bucurie Ziua Nationala doar in doua conditii - daca s-ar alege o alta data in locul celei de 1 Decembrie sau daca s-ar acorda autonomie teritoriala "Tinutului Secuiesc", a declarat, joi, primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, explicand astfel de ce nu a fost prezent ieri la manifestarile oficiale dedicate Zilei Nationale.

"Exista doua puncte de vedere ale comunitatii maghiare - schimbarea datei Zilei Nationale (...) sau respectarea promisiunii facute la 1 Decembrie 1918 privind acordarea autonomiei 'Tinutului Secuiesc' si atunci am putea fi veseli. (...) Noi am avea autonomie si Romania Ardealul", a declarat Antal Arpad, citat de Agerpres.

Acesta nu a ascuns ca in cursul zilei de miercuri, cand s-a sarbatorit Ziua Nationala a Romaniei, a fost acasa si a lucrat la programul 'Tinutului Secuiesc' al UDMR. Intrebat ce alta data ar putea crea consens, Antal Arpad a raspuns ca, in opinia sa, foarte potrivita ar fi ziua Revolutiei din 1989, care ne-a 'scapat de comunism'.

Nici anul acesta si nici anul trecut, la manifestarile organizate in judetul Covasna in cinstea Zilei Nationale a Romaniei nu a participat niciunul dintre liderii marcanti ai UDMR.

Urmarile Tratatului de pace de la Trianon se fac inca simtite si trebuie remediate, a declarat, miercuri, Laszlo Tokes, vicepresedintele Parlamentului European. Tokes a declarat ca populatia Ungariei a scazut sub 10 milioane de locuitori in 2010, iar numarul total al maghiarilor din Bazinul Carpatilor s-a redus cu aproximativ un milion in ultimii 20 de ani.

El a apreciat drept "dramatic" faptul ca raportul initial de 55 la 45 la suta intre romani si maghiari in zonele care, conform Tratatului, au fost cedate de Ungaria Romaniei a ajuns la 80 la 20 la suta dupa 1920, ca urmare a "asimilarii artificiale" a etnicilor maghiari, stabilirii unui mare numar de romani in orasele etnicilor ungari, precum si a stimulentelor acordate etnicilor maghiari pentru a parasi tara lor natala.