Antal Arpad (UDMR): Maghiarii din Romania ar sarbatori cu bucurie Ziua Nationala daca nu ar fi pe 1 Decembrie

de D.G.     HotNews.ro
Joi, 2 decembrie 2010, 14:03 Actualitate | Politic


Membrii comunitatii maghiare din Romania ar putea sarbatori cu bucurie Ziua Nationala doar in doua conditii - daca s-ar alege o alta data in locul celei de 1 Decembrie sau daca s-ar acorda autonomie teritoriala "Tinutului Secuiesc", a declarat, joi, primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, explicand astfel de ce nu a fost prezent ieri la manifestarile oficiale dedicate Zilei Nationale.

"Exista doua puncte de vedere ale comunitatii maghiare - schimbarea datei Zilei Nationale (...) sau respectarea promisiunii facute la 1 Decembrie 1918 privind acordarea autonomiei 'Tinutului Secuiesc' si atunci am putea fi veseli. (...) Noi am avea autonomie si Romania Ardealul", a declarat Antal Arpad, citat de Agerpres.

Acesta nu a ascuns ca in cursul zilei de miercuri, cand s-a sarbatorit Ziua Nationala a Romaniei, a fost acasa si a lucrat la programul 'Tinutului Secuiesc' al UDMR. Intrebat ce alta data ar putea crea consens, Antal Arpad a raspuns ca, in opinia sa, foarte potrivita ar fi ziua Revolutiei din 1989, care ne-a 'scapat de comunism'.

Nici anul acesta si nici anul trecut, la manifestarile organizate in judetul Covasna in cinstea Zilei Nationale a Romaniei nu a participat niciunul dintre liderii marcanti ai UDMR.

Urmarile Tratatului de pace de la Trianon se fac inca simtite si trebuie remediate, a declarat, miercuri, Laszlo Tokes, vicepresedintele Parlamentului European. Tokes a declarat ca populatia Ungariei a scazut sub 10 milioane de locuitori in 2010, iar numarul total al maghiarilor din Bazinul Carpatilor s-a redus cu aproximativ un milion in ultimii 20 de ani.

El a apreciat drept "dramatic" faptul ca raportul initial de 55 la 45 la suta intre romani si maghiari in zonele care, conform Tratatului, au fost cedate de Ungaria Romaniei a ajuns la 80 la 20 la suta dupa 1920, ca urmare a "asimilarii artificiale" a etnicilor maghiari, stabilirii unui mare numar de romani in orasele etnicilor ungari, precum si a stimulentelor acordate etnicilor maghiari pentru a parasi tara lor natala.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Comentarii alese de moderator

 • nu sunt ungur (Joi, 2 decembrie 2010, 14:46)
  ioan [anonim]

  Problema intr-o relatie de comunicare (politica) este sa tii cont si de sensibilitatile celuilat.
  Eu sunt adeptul unei zile nationale pe timp de primavara sau vara. 1 Decembrie desi are semnificatii istorice, este un anotimp trist pentru a reda in integritate bucuria sentimentului national. In plus nu contribuie la caeziunea unei natiuni,reiesita din conjucturi istorice, pe care nu le putem schimba. Politica este arta compromisului, iar inchistarea (lipsa de flexibilitate) si lipsa de comunicare nu fac decat sa intareasca contradictiile, cu toate aspectele lor negative. Pozitiile persiflante nu vor fi acceptate de nici o parte. Estential este sa fie gasite solutiile convenabile tuturor, acest lucru presupune de ambele parti renuntarea la orgolii! Comentariile partinice nu cred sa-si gaseasca locul!

2530 vizualizari

 • +8 (10 voturi)    
  sigur (Joi, 2 decembrie 2010, 14:06)

  benu [utilizator]

  hahahaha ce tare!! acum nu vrei sa schimbam noi data??? ca sa va bucurati si voi?
  • -2 (4 voturi)    
   nu sunt ungur (Joi, 2 decembrie 2010, 14:46)

   ioan [anonim] i-a raspuns lui benu

   Problema intr-o relatie de comunicare (politica) este sa tii cont si de sensibilitatile celuilat.
   Eu sunt adeptul unei zile nationale pe timp de primavara sau vara. 1 Decembrie desi are semnificatii istorice, este un anotimp trist pentru a reda in integritate bucuria sentimentului national. In plus nu contribuie la caeziunea unei natiuni,reiesita din conjucturi istorice, pe care nu le putem schimba. Politica este arta compromisului, iar inchistarea (lipsa de flexibilitate) si lipsa de comunicare nu fac decat sa intareasca contradictiile, cu toate aspectele lor negative. Pozitiile persiflante nu vor fi acceptate de nici o parte. Estential este sa fie gasite solutiile convenabile tuturor, acest lucru presupune de ambele parti renuntarea la orgolii! Comentariile partinice nu cred sa-si gaseasca locul!
   • +7 (15 voturi)    
    independenta (Joi, 2 decembrie 2010, 15:16)

    gechi [utilizator] i-a raspuns lui ioan

    o sa schimbam noi Ziua Nationala cand o sa si-o schimbe si americanii, ca poate britanicii care traiesc in USA se simt ofensati de cum e aleasa.

    Asta e cea mai mare absurditate pe care am citit-o vreodata, sa alegi Ziua Naionala in functie de vreme. Auzi ca ar trebui sa fie mai cald. trebuia sa le spunem stramosilor nostri sa mai astepte putin pana in mai 1919, cu Unirea, ca sa fie si ioan fericit. Sa nu cumva sa raceasca la ceremoii.

    Partea trista e ca adminul ti-a a comentariul.
    • -6 (8 voturi)    
     statul independent numit oficial România (Joi, 2 decembrie 2010, 16:03)

     diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui gechi

     1. a aparut pentru prima data in istoria lumii in urma razboiului de independenta.

     2. constiinta nationala a romanilor s-a format de-a lungul mai multor decenii in urma procesului de alfabetizare a maselor in a doua jumatate a sec XIX si in prima jumatate a sec XX. fara aparitia acestei constiinte nationale in sânul maselor, statul România nu ar fi putut avea granitele lui actuale (o dovada ai in faptul ca acum majoritatea cetatenilor din Rep. Moldova au o constiinta nationala diferita de a noastra & nu doresc unirea cu noi).

     sunt doua motive suficient de solide pt a prefera data de 10 mai ca zi nationala a României.
     • 0 (0 voturi)    
      probabil ai remarcat ca sunt ceva mai radical (Luni, 6 decembrie 2010, 23:23)

      ady [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

      am sa incep prin a spune ca:
      1 dec 1918= adunarea romanilor de la alba iulia
      4 iunie 1920 = tratatul de la Trianon
      prin urmare ce ii intristeaza pe domniii respectivi daca Trianonul nu e totuna cu 1 decembrie? nu ti se pare fals?

      analizeaza in acelasi timp ce au facut revolutionarii lor in Transilvania la 1848 si ai sa vezi ca noi in schimb avem toate motivele sa ne deranjere exchibitionismul si desantarea defilarilor cu steaguri maghiare pe teritoriul tarii la fiecare 15 Martie.

      1. statul maghiar numit ungaria mare a aparut in urma cuceririi teritoriilor altor state vecine

      2. constiinta nationala maghiara a fost creata fortat, prin mijloace de asimilare de-a dreptul stiintifice (merita sa citesti daca stii maghiara) prin:

      - maghiarizarea tuturor numelor - numele de familie se maghiariza in primul rand.
      - scoli cu predare speciala pt. minoritati in care copiilor li se spala creerasul de etnia lor si li se incoula o constiinta de maghiar
      - combaterea religiei (la iudaici au aparut prin 1870-1880 cei de rit neolog care nunumai ca purtau nume maghiar dar si vorbeau aproape numai acea limba)
      - marginalizarea romanilor - nu li se permitea accesul in oras peste noapte celor de la sta e(asteptau la barierele oraselor s ali se permita sa intre); aveau acces extrem de greu la scoli superioare si in general nu prea intrau in categoria elitelor decit cei din familii cu traditie.
      Maghiarii, fiind minoritari in Ardeal si-au canalizat timp de aproape 60 de ani toate eforturile spre a-si creste pondere aprin asimilare! nu doar a romanilor. Au asimilat evrei, au incercat sa asimileze nemti, au reusit cu tiganii si cu slavii din zona Kosice, respectiv Voivodina. Exista studii demografice si metode publicate de asimilare.
      3. R. Moldova - a avut parte de 106+ 57 de ani de rusificare fortata. eu unul ma mir ca mai vorbesc limba romana omule. rusofoni. Probabil c avor trece 2-3 decenii pana sa ajungem la un numitor comun.
    • +7 (13 voturi)    
     hai sa schimbam data sarbatorii nationale (Joi, 2 decembrie 2010, 16:25)

     bancher [anonim] i-a raspuns lui gechi

     si sa o punem pe 4 august 1919, cand ARMATA ROMANA CUCERESTE BUDAPESTA.
     Pe 4 august e si vara, nici nu avem zapada afara, putem sa iesim toti la o sarbatoare.
     Acum oare o vor sarbatori maghiarii din Harghita si Covasna? de ce sa refuze, ca doar e o mare victorie a armatei romane, nu?
    • -2 (6 voturi)    
     istorie (Joi, 2 decembrie 2010, 20:04)

     ioan [anonim] i-a raspuns lui gechi

     Putina flxibilitate nu strica. sunt atatea date istorice care pot sta la baza formarii statului unitar roman. Finalul comentariului dv.insa ma sidereaza, Spuneti ca traiti intr-o democaratie. Nu credeti ca opiniile trebuie sa fie libere intr-o asemenea situatie. Ele pot fi bune s-au gresite, timpul va demonstra cine a foast pe val..
     Am vazut ca multi nu isi mai amintesc ca in urma cu 20 de ani ziua nationala era 23 August. Eu nu spun ca a fost un lucru bun acea zi. Sunt insa date istorice mul mai vechi care vorbesc de unificarea acestei natiuni. Ori traditiile pleaca de la inceputurile realitatilor istorice care daca sunt puse in armonie cu binefacerile naturii, fac ca o sarbatoare nationala sa capete insemnatatea cuvenita. Daca gandim ingust sigur ne vom referii la vreme si-i vom sanctiona pe cei care au opinii dierite. In final un filozof spunea.. "acolo unde toti oamenii gandesc la fel, nimeni nu prea gandeste!"
     Nu uitati o zi nationala este o zi a bucuriei, o zi a intregii natiuni, ori natiunile au si alte etnii in compunerea lor, daca nu vom tine cont de sentimentele lor, nici acele etnii nu vor tine cont de sentimentele noastre. Cred ca un compromis onorabil si acceptabil ar fi benefic.
   • +7 (11 voturi)    
    Corect! (Joi, 2 decembrie 2010, 15:18)

    Chiar Io [anonim] i-a raspuns lui ioan

    Sa fie gasite solutiile convenabile tuturor. Pana acum s-au gasit solutii convenabile numai maghiarilor.
    Este absurd ce se intampla. Limba romana predata in Romania ca limba straina, limba maghiara - limba oficiala in administratiile locale, invatamant in limba maghiara etc. si tot nu le ajunge!!!
    In ce tara minoritatile au asemenea drepturi? Oare in Ungaria romanii beneficiaza de aceleasi drepturi precum maghiarii din Romania?

    Pana la urma, daca nu va convine, de ce nu va duceti in Ungaria? Ca tot vrea guvernul magiar sa acorde cetatenie tuturor?
   • +8 (10 voturi)    
    /// (Joi, 2 decembrie 2010, 16:18)

    leix [anonim] i-a raspuns lui ioan

    Vorbesti de comunicare politica dar uiti complet istoria acestei tari si cum a fost infaptuita Unirea - sincer cred ca habar nu ai ca in Alba Iulia erau delegati (in dex. scrie ce inseamna delegat) din Transilvania, Banat, Crisana si Ungaria, iar ei au semnat pentru unirea cu tara. Cred ca habar nu ai ca pe 31 dec. 1919 Ferdinand I promulga legile prin care se ratifica unirea Basarabiei, Bucovinei si Transilvaniei cu Regatul Romaniei.
    Imi este clar ca nu stii ca, pe langa revolutia din 1989, iarna romanilor li se incalzeste sangele - altfel ai fi stiu ca. in 44 pe 5 dec. incep romanii luptele pt. eliberarea Budapestei (pentru a doua oara).
    Stimate domn data viitoare cand faci apel la sentimentul national, folosesti formularea de iarna ca anotimp trist (nu uita de Nasterea Domnului), persiflare si inchistare mergi si scuipa in prima oglinda pentru ca esti un prost care vorbeste doar ca sa se bage in seama si care improasca cu noroi tara mea si ziua de 1 Decembrie!
    Si inca ceva ma bucur ca nu esti ungur pentru ca eu sunt si stiu cum sunt vazut aici uneori de asa-zisi romani care se bat cu caramida in piept...ca sa nu zic de aia din Ungaria care sunt niste ipocriti.
    Daca strabunicul meu ar trai ar fi vai de tine si de cei ca tine Ioane!
    • -2 (4 voturi)    
     etichete (Joi, 2 decembrie 2010, 20:09)

     ioan [anonim] i-a raspuns lui leix

     Faptul ca va exprimati vulgar, nu inseana ca aveti dreptate. a fi intelept inseamna in primul rand a respecta dreptul la opinie, chiar daca nu impartasiti cele spuse. Eu nu o sa va jignesc!
     • +4 (4 voturi)    
      Oh da... (Joi, 2 decembrie 2010, 22:37)

      leix [anonim] i-a raspuns lui ioan

      Ai jignit inca de la titlu si sincer am impresia ca prinzi greu si uiti repede.
      Special pentru tine - sa stii ca sunt unguri in Romania care isi iubesc tara si stiu cum e sa vina unu care se crede doct si manierat cand toate lumea stie cum e politica (o curva) ba mai mult sa si spui hai la compromisuri in stanga si in dreapta ca si cum noi romanii suntem prostii Europei si nu stim sa vedem dincolo de vorbe galante si manierate.
      Da ai dreptul la o opinie insa nu persista in prostie si gandeste de doua ori inainte sa spui ca 1 Decembrie e o zi trista - pt. ca sunt romani care nu au uitat istoria si nici neamul din care se trag. Eu sunt nascut pe pamant romanesc si imi cunosc istoria si imi cinstesc inaintasii - nu uita cine isi uita trecutul e condamnat sa-l retraiasca!
      Si da ar fi multe de spus dar poate sincer ar trebui sa mergi la un muzeu istoric sa afli cate ceva despre tara in care traiesti pana nu e tarziu pentru tine.
      Si da strabunicul meu care se numea Ion te-ar fi luat la palme pentru faptul ca ti-ai uitat legatura de sange si nu ai mai simtit pamantul in plame de mult.
      • -1 (1 vot)    
       o alta zi nationala... (Vineri, 3 decembrie 2010, 15:24)

       jean bart [anonim] i-a raspuns lui leix

       ...probabil ca va fi ziua in care basarabia se va uni cu patria mama...vedeti n-am spus republica moldova...cel mai mult imi doresc sa cada intr-o zi de 10 mai...va dati seama de ce!
      • -1 (1 vot)    
       echipa (Vineri, 3 decembrie 2010, 16:24)

       ioan [anonim] i-a raspuns lui leix

       Da, va inteleg inversunrea. Nu pot spune decat ca, faceti o buna echipa cu Teokes. Anotimpul e trist nu ziua de 1 Decembrie, dar oricum nu aveti capacitatea de a intelege.
       Nu voai mai revenii, oricat venin ati scuipa!
  • +5 (9 voturi)    
   de ce sa ne pese ? (Joi, 2 decembrie 2010, 14:58)

   Catalina [anonim] i-a raspuns lui benu

   De ce sa ne pese ca niste CETATENI romani de etnie maghiara sunt suparati, atunci cand aceeasi cetateni de etnie maghiara nu dau doi bani pe tara in care sunt cazati?
   • -5 (7 voturi)    
    Cazati ???? (Joi, 2 decembrie 2010, 15:22)

    Pandi [anonim] i-a raspuns lui Catalina

    Platitori de taxe si impozite, etc... si tu spui ca sunt cazati? Esti simpatica rau
    • +2 (6 voturi)    
     taxe vs beneficii (Joi, 2 decembrie 2010, 15:35)

     gechi [utilizator] i-a raspuns lui Pandi

     platitori de taxe si impozite, beneficiari de conditii speciale de invatamant, cultura etc. exclusive pentru ei. Cred ca daca tragem linie nu iasa prea bine pentru ei.
 • +7 (7 voturi)    
  ... (Joi, 2 decembrie 2010, 14:12)

  B.Dan [utilizator]

  Cam multe pretentii pentru o zona atat de saraca si lipsita de potential economic. Aveti grija ce va doriti, ca s-ar putea sa va fie mai rau daca ati fi 'independenti' si noua mai bine fara voi.
  • -5 (5 voturi)    
   mda (Joi, 2 decembrie 2010, 18:49)

   diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui B.Dan

   mai ales ca noi nu le prea acordam fonduri pt lucrari de infrastructura. si asta nu doar in harcov, ci si in restul zonelor...

   daca umbli pe drumurile judetene ardelene fara a sti componenta etnica a localitatilor prin care vei trece, cel mai sigur semn ca vei trece printr-un sat majoritar maghiar nu este tablita cu numele satului (care nume oricum a fost românizat o data cu reimpartirea administrativa din '74 cand sub obladuirea lui ceausescu ni s-a turnat in cap ca am fi pui de daci si de romani pur-sânge), ci starea drumului judetean: cu aprox 2 km inainte de a intra intr-un sat unguresc drumul bun se termina & intri pe un drum care n-am mai fost renovat de cateva zeci de ani...

   acu de ce starea drumurilor e proasta in zona localitatilor majoritar unguresti? simplu: pt ca in consiliile judetene predomina indivizi care gândesc in primul rând in termeni de rautate etnica, asa ca tine...
 • +6 (6 voturi)    
  Tare dom' primar... (Joi, 2 decembrie 2010, 14:17)

  lucard [anonim]

  E la fel cum v-as cere domniei voastre sa va serbati ziua de nastere intr-o alta zi.
  Cui astfel de declaratii nu-i de mirare ca nu va baga nimeni in seama.
  Respecta sa fi respectat!
  • -3 (7 voturi)    
   ... (Joi, 2 decembrie 2010, 15:37)

   x [anonim] i-a raspuns lui lucard

   imi pare rau, dar 1 decembrie nu e ziua de nastere a romaniei. e destul de arbitrar aleasa ca zi oficiala. recrudescenta a nationalismului de 1848
 • +8 (8 voturi)    
  Ma intreb... (Joi, 2 decembrie 2010, 14:18)

  Florian [anonim]

  Ma intreb daca nu cumva, pe aceeasi logica, ar trebui sa nu mai avem Ziua Europei (ca deh, nemtii se simt lezati ca au pierdut razboiul). Si alte asemenea exemple.
  Ziua unui Stat reprezinta ceva semnificant pentru acel stat, si se trateaza ca atare, nu in ciuda, ci impreuna, daca se poate, cu statele vecine si prietene...
  • -4 (10 voturi)    
   Nemtii nu se simt lezati de 9 Mai. (Joi, 2 decembrie 2010, 15:34)

   diaspora germana [anonim] i-a raspuns lui Florian

   Nemtii nu se simt lezati de sarbatoririle legate de infrangerea Germaniei naziste. Ei sunt majoritar antinationalisti.

   Romanii, pentru ca - asa cum spune un istoric bulgar - sunt "singura natiune europeana fara istorie", cultiva nationalism anacronic si grotesc ce-i face si mai mici in fata lumii.
   • +5 (5 voturi)    
    !?!? (Joi, 2 decembrie 2010, 15:49)

    gechi [utilizator] i-a raspuns lui diaspora germana

    ce sarbatorim noi pe 1 Decembrie sarbatoresc si nemtii pe 3 Octombrie. Tag der Deutschen Einheit, adica Ziua Unirii Germane, infaptuita pe 3 Octombrie 1989. Asta apropo de nemti.
    • +4 (4 voturi)    
     1990 (Joi, 2 decembrie 2010, 15:55)

     gechi [utilizator] i-a raspuns lui gechi

     1990, nu 89, ma gandeam la alte cele.
   • +1 (3 voturi)    
    si bulgarii ce istorie au? (Joi, 2 decembrie 2010, 16:27)

    bancher [anonim] i-a raspuns lui diaspora germana

    nu ti-e rusine sa faci asemenea afirmatii
    • -5 (7 voturi)    
     of, of (Joi, 2 decembrie 2010, 16:53)

     diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     la un moment dat, Imperiul Roman de Rasarit tremura de frica tzarilor bulgari. vreme de vreo 2 secole statul lor a fost cel putin la fel de puternic precum vecinii lor bizantini. iar legaturile de rudenie intre familia imperiala bizantina si cea bulgara faceau parte din rutina diplomatica a celor 2 state.

     inutil sa mai amintesc ca in acea epoca de glorie a statului bulgar, pe o parte a actualului teritoriu al României exista regatul ungar, iar restul teritoriului se numea Cumania, fara ca in aceasta Cumanie sa existe vreo structura statala solida si rezistenta in timp...
     • +4 (6 voturi)    
      vremea taratelor bulgare (Joi, 2 decembrie 2010, 17:12)

      bancher [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

      a apus de mult. I-au cucerit intai bizantinii, apoi turcii.
      Romania nu a fost niciodata pasalac, dar Bulgaria a fost de la 1350 pana in 1918.
      E o diferenta, totusi, zic eu.
      • -5 (5 voturi)    
       cu siguranta ca e o diferenta (Joi, 2 decembrie 2010, 18:55)

       diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui bancher

       insa diferenta e alta, nu aia "mitica" la care te referi tu: oamenii dintr-un pasalâc beneficiau de legile si de drepturile acelui pasalâc, pe cand supushii de noi n-aveam nici protectia legilor, nici beneficiul drepturilor. d'aia tributul pe care-l plateam noi varia in functie de cheful unora sau a altora din cercurile puterii otomane si d'aia atât turcii cât si tatarii au facut raiduri de pradaciune pe la noi (ceea ce NU faceau in teritoriul bulgarilor) pana haaat departe, spre sfârsitul sec XVIII....
     • +6 (6 voturi)    
      No, nu-i chiar aşa! (Joi, 2 decembrie 2010, 18:45)

      Ultimul Cavaler din Blahernae [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

      Imperiul Bizantin a fost pus o singură dată în dificultate reală de către bulgari, în sec. XII, de către un imperiu care se numea...bulgaro-valah. Fraţii Asan erau români. În acelaşi timp, cronicarii bizantini (vezi cronica lui Codinos) vorbesc lămurit de organizarea valahilor, care se mişcau statal până şi-n Munţii Haemus. Eu zic să nu-i pui pe bulgari în aceeaşi oală. Lasă-i în castraveţii lor!
      • -4 (4 voturi)    
       reverifica-ti sursele (Vineri, 3 decembrie 2010, 1:18)

       diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui Ultimul Cavaler din Blahernae

       Acel Regnum Bulgarorum et Valachorum cu o existenta de mai putin de un secol (in mare in sec XIII) la care te referi tu a aparut dupa Primul Imperiu Bulgar care prim imperiu a durat de la sfarsitul sec VII pana la inceputul sec XI.

       oricum, cel mai lipsit de importanta lucru pt cei ce traiau in acele vremuri era etnia. oamenii aia se omorau din motive cu totul si cu totul diferite de cele etnice, care-ti pun tie sângele-n clocot.
       • +2 (2 voturi)    
        iată sursele mele: (Vineri, 3 decembrie 2010, 9:49)

        Ultimul cavaler din Blahernae [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

        Sunt două, şi ambele sub ochii mei.
        1. "Fontes Historiae Daco-Romanae". Editura Academiei, 1982 (cuprinde toate izvoarele bibliografice referitoare la români, începând cu sec. IV, bilingv, culese de istorici străini şi români din arhivele europene, deci mai presus de orice suspiciuni);
        2. "Cronicile slavo-române din sec. XV-XVI," vol. II, publicate de Ion Bogdan şi revăzute de PP Panaitescu, Editura Academiei RSR, 1959.
        Citeşte-le şi după aia mai vorbim.
        • +2 (2 voturi)    
         eu te cred pe tine, (Vineri, 3 decembrie 2010, 11:05)

         bancher [anonim] i-a raspuns lui Ultimul cavaler din Blahernae

         si raman la parerea ca avem o istorie mai mareata decat a bulgarilor, care de la al doilea tarat bulgar pana la razboaiele balcanice, nu au fost alcevea decat provincie turceasca.
         • -2 (2 voturi)    
          e doar o parere (Vineri, 3 decembrie 2010, 11:40)

          diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui bancher

          departe de adevarul istoric & care reflecta ignoranta. daca ar fi doar a ta, n-ar fi mare problema.

          grav e ca parerea asta e impartasita de alte milioane de indivizi de la noi care, avand-o se cred si stapanii adevarului si care, simtindu-se intariti de parerea asta si de alte pareri asemanatoare, mentin viu unul dintre ultimele bastioane ale xenofobiei de inceput de secol XX.

          la fel de grav e ca larga raspandire a unor astfel de pareri si statutul lor in ochii indivizilor care le au conota si altceva: slaba calitate a pregatirii populatiei. mai clar, populatia noastra este formata din indivizi care desi nu stiu, cred (sunt convinsi) ca stiu. asta este una dintre cauzele esentiale ale nivelului de civilizatie (cultura, economie, politica, munca etc) din societatea noastra de azi.
          • +1 (1 vot)    
           romanii sunt bastion al xenofobiei?? (Vineri, 3 decembrie 2010, 15:05)

           bancher [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

           Pai ce sa mai spunem atunci de francezi sau nemti??
           • -1 (1 vot)    
            iti scriu din Franta (Vineri, 3 decembrie 2010, 15:45)

            t [anonim] i-a raspuns lui bancher

            Garantez ca francezii sunt mai putin xenofobi decat românii. Traiesc aici de 9 ani.
        • -2 (2 voturi)    
         de asta-mi era cel mai frica (Vineri, 3 decembrie 2010, 11:32)

         diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui Ultimul cavaler din Blahernae

         de temut nu sunt oamenii care nu au citit nici macar o carte, ci oamenii care au citit doar una sau doua carti.
         • +2 (2 voturi)    
          Nu te teme de mine! (Vineri, 3 decembrie 2010, 11:55)

          Ultimul cavaler din Blahernae [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

          Pe mine nu mă deranjează susceptibilitatea ta, pentru că ştiu că intuieşti că am citit ceva mai mult de două cărţi. Chiar şi cele două pe care ţi le-am recomandat mai sus, şi pe care le găseşti în orice bibiotecă publică din ţara asta, cuprind, de fapt, mii de documente bizantine, polone, ungare, slave, latine, referitoare la istoria poporului român. Sunt mii de cărţi, de fapt!
          Nu mă deranjează nici bulgarii, cu istoria lor murată cu tot,
          Cel mai tare, dar cel mai tare, mă deranjează românii care-şi dispreţuiesc trecutul. Care nu mai ştiu să spună ROMÂNIA, ci românica sau rromania. Care poartă blugi cu drapelul american pe fesiere, dar îi consideră pe cei care au tricolorul românesc arborat la casă nişte naţionalişti decadenţi.
          În viaţă, dragii mei, ai două posibilităţi. Fie pui mâna pe carte şi te adapi la sursă (şi nu mă refer la manuale de istorie, ci la izvoarele istorice), fie dai credibilitate celor care au făcut asta deja.
          Cei care nu se încadrează aici sunt, de fapt, cei e care ar trebui să ne temem.
          Trăiască România!
   • 0 (0 voturi)    
    Oh dear (Luni, 6 decembrie 2010, 16:22)

    berger [anonim] i-a raspuns lui diaspora germana

    Germanii sunt "majoritari antinationalisti"!??
    Am vrut sa rad, dar n-am putut : )

    Romanii nu au istorie? Poate nu au istoria imperiilor, pentru ca nefiind cuceritori, exploratori, expansionisti nu si-au creat acea coheziune de rasunet atat de necesara pentru mentionarea in analele istoriei. Daca nu se vorbeste despre tine, nu existi, era valabil atunci, este valabil si acum, dohhhh! Romanii puteau avea soarta trista a scotienilor (chiar se asemanau mult ca mod de viata), care astazi sunt "englezi". Si ce popor au fost!!!

    Daca vrei sa afli istoria poporului roman mergi pe urmele mitologiei romanesti, nu a consemnarilor istorice. Cine poate jigni un popor cu o asemenea mitologie nu e intreg la cap si la suflet.
    Scuze pentru off-topic.
 • +5 (11 voturi)    
  1 decembrie exista din cauza ungurilor ! (Joi, 2 decembrie 2010, 14:22)

  vamaiot [anonim]

  Vad ca nu se judeca decat efectele, cauza vad ca nu intereseaza pe neamul unguresc!

  Eu propun sa ne reintregim si cu Moldova prin primavara si sa dansam din nou Hora Unirii, dar de data asta sa jucam vreo 3 milioane de romani... aaaa... am uitat sa va spun unde... la Sfantu Gheorghe !

  PS: eu fac repetitii deja , voi ?
  • +5 (7 voturi)    
   pariem ca-n 10 ani vor avea autonomie ??!!!! (Joi, 2 decembrie 2010, 14:39)

   costica [anonim] i-a raspuns lui vamaiot

   eu sunt roman din secuime si dupa cum merg treburile cu udmr care e mereu la guvernare si obtine de la fiecare partid ce vrea incet-incet, ca sa mentina coalitiile, in vreo 10 ani astia vor avea o forma de autonomie care va fi acceptata de Romania. la cate au obtinut in anii astia vor reusi si mai mult. incet-incet. numai ca la Bucuresti nu conteaza decat sa fie la guvernare PSD sau PNL sau PDL, d-aia vor obtine
   • +1 (7 voturi)    
    10 ani e ceva (Joi, 2 decembrie 2010, 15:33)

    cristian [anonim] i-a raspuns lui costica

    Tot in acesti 10 ani o parte din populatia maghiara care este acuma la o varsta mai inaintat, nu va mai fi. Consider ca libertatea de circulatie nu le este ingradita, si daca nu le convine tratamentul de aici (mai ales cei care ii reprezinta, care sunt niste functionari platiti de statului roman), atunci sa plece in Ungaria unde totul este foarte roz.

    Eu as propune impunerea in regulamentul pentru functionarii publici a urmatoarei clauze: "Prezenta la manifestarile de ziua nationala este obligatorie, precum si intonarea imnului national. Orice abatere se sanctioneaza prin desfacerea contractului de munca".

    P.S. Sper sa scapam cat mai repede de vamesii unguri spagari, care parca sunt din acelasi popor cu maghiarii.
 • +2 (10 voturi)    
  ALO MADAM (Joi, 2 decembrie 2010, 14:24)

  HESS [utilizator]

  Kovacsi care santeti procuroarea ROMANIEI.Chiar nu va puteti auto-sesiza.Sa ars drapelul Romaniei ,Tokes a spus ca ar fi mandru sa iasa secuii in strada (incitare la violentasub forma mascata) .Apoi ca ziua nationala a Romaniei este doliu pt el si ei (maghiarii).Sau schimbat culoarea albastra cu mov de pe stema Romaniei.Alo BOC -BASESCU.Ce dracu faceti.?Dormirti?Ce fac organele de siguranta nationala?Chiar nu aveti un dram de demnitate de rusine.
  • -2 (6 voturi)    
   Cum te pricept D-ta la toate neicusorule ! (Joi, 2 decembrie 2010, 16:02)

   un moldovean [anonim] i-a raspuns lui HESS

   Nu vrei D-ta sa te autonumesti procuror al Romaniei? Sau poate candidezi la presedintie. Mai stii?
   • +4 (4 voturi)    
    Moldoveanule nu ai (Joi, 2 decembrie 2010, 18:52)

    HESS [utilizator] i-a raspuns lui un moldovean

    Inteles nimic.Pacat.
 • +2 (2 voturi)    
  au dreptate... (Joi, 2 decembrie 2010, 14:24)

  vixx [utilizator]

  ...27 mai ar fi mai bine pozitionata. La anu n-ar fi decat 411 ani de la prima Unire a lui Mihai Viteazu la care au participat benevol :)
  • -2 (8 voturi)    
   Mihai Viteazu n-a facut nici o unire ! (Joi, 2 decembrie 2010, 15:18)

   un moldovean [anonim] i-a raspuns lui vixx

   Mkihai viteazu a vrut sa ajunga principe al Ardealului si a promis Imparatului Rudolf II ca-i va supune si Valahia si Moldova. Nu s-a convenit nici o data de o unire a celor trei state. Ele urmau sa ramana entitati separate asa cum au si fost cat a trait Mihai.
   • 0 (0 voturi)    
    dar (Joi, 2 decembrie 2010, 15:30)

    sabo [utilizator] i-a raspuns lui un moldovean

    ..in cativa ani ce se intampla?
    A fost chestiune de tim p//pe care insa istoria nu i l-a mai dat!
    • -2 (6 voturi)    
     Se intampla ce voia Rudolf II (Joi, 2 decembrie 2010, 16:09)

     moldoveanu´ [anonim] i-a raspuns lui sabo

     Rudolf II ii fagaduise lui Mihai mai putin de cat ar fi vrut acesta. Statului lui de supus al imparatului nu putea fi schimbat.

     Din atitudinea lui Mihai fata de structurile etnice si culturale din Ardeal am avea mulote de infatat. Ne lipsesc insa specialistii in istorie care sa si inteleaga ceva din ea.

     Asa numita unire a lui Mihai nu e de cat o propaganda nationalista romaneasca demodata.
 • +6 (8 voturi)    
  oi, Tokeş baci! (Joi, 2 decembrie 2010, 14:30)

  Ana Armanca Ardeleanu [anonim]

  Stai şi aşteaptă cuminte, Arpad baci, să ne schimbăm ziua naţională că aşa vrei tu!
  Cât despre celălalt repetent la istorie, Tokeş, văd că e foarte îngrijorat de numărul populaţiei din Ungaria, nu din ţara în care locuieşte, de ce nu se mută naibii acolo?! Tokeş baci, Ungaria nu ne-a cedat niciodată nimic, Ardealul ne-a fost RETROCEDAT. Aşa-i când nu cunoşti limba în care vorbeşti...
  Încă nu aţi acceptat că Imperiul habsburgic s-a destrămat, nostalgicilor... da' tot repetenţi la istorie rămâneţi!
  • -3 (9 voturi)    
   Retrocedare ??? (Joi, 2 decembrie 2010, 15:23)

   un moldovean [anonim] i-a raspuns lui Ana Armanca Ardeleanu

   Asa-i cand nu cunosti istorie !
   Din cei 1000 de ani de istorie a lui, Ardealul apartine actualui entitati politice numite Romania doar de 92 de ani. Inainte de asta a fost stat unguresc, de la un moment dat apartinand coroanei maghiare.

   Noi romanii suntem cei repetenti la istorie !
   • +7 (11 voturi)    
    fals (Joi, 2 decembrie 2010, 16:46)

    bancher [anonim] i-a raspuns lui un moldovean

    din anul 1000-1100, cand a a avut loc cucerirea Ardealului de catre maghiari, si pana in 1918, Ardealul nu a fost mereu la unguri.
    In 1526, dupa batalia de la Mohach, Ungaria a fost transformata in pasalac de Soliman Magnificul, adica in provincie turceasca (la fel ca Serbia si Bulgaria). Transilvania a devenit totusi principat autonom, in nici un caz guvernat de maghiari. Apoi TRANSILVANIA A FOST OCUPATA DE AUSTRIECI, care au luat-o de la turci (austriecii nu sunt unguri, ) si abia in 1867 a fost instaurat imperiul dualist. Deci abia din 1867 Transilvania a apartinut de drept ungurilor. Adica numai 50ani, pana in 1918.
    Cat despre tratatul Trianon, s-a aplicat doctrina Wilson: impartirea Europei se face dupa criteriul majoritatii etnice: romanii au fost peste 70% in Ardeal, deci Ardealul a apartinut Romaniei.
    Deci Transilvania a fost romaneasca pana in anul 1100, a apartinut ungurilor pana in 1526, apoi a fost principat autonom sub suzeranitate otomana, apoi a fost cucerita de austrieci, si abia in 1867 a devenit ungureasca din nou.
    426+50=476 ani la unguri.
    1100+102 =1202 ani la romani.
    341 ani=la turci sau la austrieci
    Deci cine are dreptate?
    • -6 (6 voturi)    
     tu chiar esti bancher? (Joi, 2 decembrie 2010, 16:57)

     diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     ca bancheri faci calculele cu aceeasi lejeritate ca aici? daca da (si tind sa cred ca da, avand in vedere ca dai dovada de o netzarmurita dragoste pt focurile de artificii), atunci nu-i de mirare ca suntem in plina criza economica.

     cel putin caluculele pe care le faci in domeniul istoric si in cel social nu sunt decat niste focuri de artificii...
     • +7 (7 voturi)    
      atunci poate faci tu niste (Joi, 2 decembrie 2010, 17:14)

      bancher [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

      calcule mai bune, si mai precise decat ale mele, si ni le prezinti aici.
      Eu pe astea le stiu, pe astea le dau.
      Daca ma contrazici fara sa dai cifre, ma contrazici degeaba.
      • -5 (5 voturi)    
       prea lunga poveste (Joi, 2 decembrie 2010, 19:02)

       diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui bancher

       nu stiu daca are rost sa dau aici 3 date si sa pomenesc 4-5 fapte. daca te intereseaza subiectul, intra pe

       http://www.medievistica.ro/

       site facut de profesionisti, accesibil amatorilor & unde gasesti atat studii cat si bibliografie

       cateva indicii gasesti in post-ul prin care ti-a raspuns un moldovean
    • -4 (6 voturi)    
     dar pana la anul 1000 ? (Joi, 2 decembrie 2010, 17:17)

     un moldovean [anonim] i-a raspuns lui bancher

     "Cnezatele" si "voievodatele" mentionate in bazinul carpatic erau cumane, nu roamnaesti.
     Documentele Bizantine vorbesc de valahi in Balcani.
     Diploma prin care sunt coloniuati germanii in Ardeal si mentioneaza colonizarea concomitenta a valahilor (pentru exploatarea pasunilor alpine) exista.
     Tratatul prin care Dragos primeste acceptiunea stabilirii de valahi in Maramures in sec XIV exista.
     Asa ca s-o lasam mai moale cu romanitatea Ardealului inainte de venirea ungurilor.
     Valahia a fost organizata de unguri ca stat supus coroanei ungare condus de un cuman (Bassarab) cu tilu nobiliar maghiar.
     Moldova a fost organizata tot de unguri (ca teritoriu supus lor pentru apararea impotriva "popoarelor pustiului") in fruntea careia a fost numit Dragos (mai apoi un sas).
     Ardealul a fost intotdeauna un principat unguresc (nobilii erau maghiari !). Sa nu uitam de principii ardeleni care au fost si regi ai Ungariei sau ai Poloniei.
     Of, istoria asta !
     • +6 (8 voturi)    
      moldoviene (Joi, 2 decembrie 2010, 18:51)

      roman diesel [anonim] i-a raspuns lui un moldovean

      o fi cum spui, dar e ceva care nu se'nbina...
      limba de'o vorbim si care este lipiciul ce tine un popor impreuna, la un loc, aia nu este nici cumana, nici maghiara.
      o fi fost invazia de ciobani asa de mare ?
      si ce s'o fi intamplat cu populatiile getodacice care haladuiau din panaonia pana in stepe ?
      au disparut, asa, cat ai zice peste, infricosate de alde atilla hunul...
      si'n locul lor au fost adusi cu turmele valahi, vlahi.
      aici intri in conflict direct, la upercuturi cu istoricii greci, care sustin, chiar mai zgomotos ca ungurii, ca vlahii sunt greci de limba latina, ca n'au aface cu getii, dacii, iliro tracii.
      istoria e o poveste frumoasa, pentru cine'o scrie.
      poate ne explici cum si de unde au invatzat cumanii romaneste.
      cum au invatzat secuii si romanii ungureste, stim. stim bine....
      • -4 (4 voturi)    
       memorie scurta (Joi, 2 decembrie 2010, 20:04)

       diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui roman diesel

       limba de-o vorbim a fost construita in a doua jumatate a sec XIX si in primii 30 de ani ai sec XX din 20% imprumuturi din franceza, 15% imprumuturi savante din latina & 5% imprumuturi din italiana.

       daca nu crezi, fa bine si pune mana pe insemnarile de calatorie ale lui Dinicu Golescu, sa vezi cat intelegi din româna care se vorbea la 1820, sau de ce nu, pe teatrul lui Alecsandri, pe poeziile lui Heliade Radulescu si pe tomurile lui August Treboniu Laurian sau pe cartile liturgice greco-catolice tiparite la Gherla pâna prin 1880 ca sa vezi cum a patruns latina, franceza si italiana in limba pe care o vorbim noi acum.

       daca stii franceza, n-ar fi rau sa te uiti si pe niste numere din ziarul Universul din perioada 1900-1910, ca sa vezi cum se straduiau ziaristii din acele timpuri sa impuna constructii sintactice tipic frantuzesti intr-o limba care atunci se forma cam asa cum se formeaza acum democratia noastra...

       ps: pe Golescu, Alexandri & Heliade Radulescu ii gasesti aproape in orice biblioteca publica, adesea si in rural. pt Treboniu Laurian, greco-catolici & ziarul Universul va trebui sa intri intr-o biblioteca mare.
      • -4 (6 voturi)    
       ca uitasem (Joi, 2 decembrie 2010, 20:11)

       diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui roman diesel

       dupa ce-i citesti pe Golescu & co, poate iti vei da seama ca pe la 1800 un taran român din Crisana se putea intelege cu un taran din Cahul sau din Calarasi putin mai bine decat ne putem noi intelege cu aromânii si cu napoletanii atunci cand vorbeste fiecare "pre limba stramoseasca" :)
     • +2 (2 voturi)    
      dar despre recensamantul austriac (Vineri, 3 decembrie 2010, 11:12)

      bancher [anonim] i-a raspuns lui un moldovean

      facut in Ardeal, care a relevat ca 70% din populatie e de origine romana, ce parere ai? (e vorba de procentul de dinaintea de unirea cu regatul Romaniei). Daca Ardealul a fost mereu unguresc, cum spui tu, atunci de ce majoritatea vorbesc limba romana in Ardeal, si nu maghiara?
      daca iti place asa de mult istoria, de ce nu spui ca impartirea Europei dupa primul razboi mondial a fost cea mai justa din istorie (doctrina Wilson)? ea s-a facut pe criteriul etnic, un tertitoriu fiind atribuit in functie de populatia majoritara. Asa Alsacia si Lorena s-au intors la Franta, serbia a devenit independenta, si ardealul si bararabia au revenit Romaniei.
      Daca erau 70% maghiari in Transilvania, si acum era la unguri. Dar vezi tu, au fost 70% romani.
     • 0 (0 voturi)    
      Greşeală de eroare! (Vineri, 3 decembrie 2010, 16:07)

      Cavalerul din Blahernae [anonim] i-a raspuns lui un moldovean

      Ai face bine să nu mai menţionezi cu atâta lejeritate surse bizantine, mizând pe faptul că şansa de a fi citite de stimabilii noştri interlocutori sunt foarte aproape de zero.
      Pentru cultura ta generală, şi pentru scurtarea nasului tău, te informez că susnumitele cronici bizantine pomenite de tine amintesc pe valahii din Transilvania. Cartea de versuri a împăratului Leon al VI-lea pomeneşte de unguri şi valahi care, împreună, bla-bla-bla; Ceea ce nu ştii mătălică e că bizantinii denumeau separat pe românii din sudul Dunării (vlahi) şi altfel pe cei din nord (daci). De aceea nu apar cu denumirea asta în cronicile bizantine. Şi ca să nu te oboseşti să-mi dovedeşti că era vorba de două neamuri diferite, fă matale, care văd că iubeşti bibliotecile publice, o incursiune culturală şi citeşte mătălică pe bizantinul Laonic Chalcocondil, care, ce spune despre daci? Ia puţină atenţie: "dacii sunt un neam viteaz în lupte şi nu rea civilizat, locuiesc în sate şi se îndeletnicesc mai mult cu păstoritul. Ţara lor se întinde din Ardeal şi până la Pontul Euxin.(...). Dacii vorbesc o limbă apropiată cu a italienilor...." No, ce spui de asta? Dacii în Transilvania! Oooff..istoria asta...nu cea din cărţi...ci cea din istoriografie...
 • +8 (10 voturi)    
  nu-i nimic.... (Joi, 2 decembrie 2010, 14:30)

  sache [anonim]

  va invitam la teatrul national din budapesta. sarbatorim impreuna
 • +7 (9 voturi)    
  A treia propunere (Joi, 2 decembrie 2010, 14:31)

  daniel [anonim]

  Ramaneti tristi!
 • 0 (12 voturi)    
  Sa gandim un pic la rece (Joi, 2 decembrie 2010, 14:45)

  Lucian [anonim]

  Stabilirea Zilei Nationale pe 1 Decembrie a fost un reflux al nationalismului promovat in era ceausista si care a ramas la noi ca a doua natura. Pastrand aceasta data ca sarbatoare nationala ne incapatanam sa sfidam o buna parte din cetatenii Romaniei si sa subminam astfel unitatea tarii. Un gest intelept ar fi sa schimbam aceasta data cu cea de 10 mai - ziua declararii de catre Senatul Romaniei a independentei fata de Imperiul Otoman in 1877. E foarte onorabil, multe tari au sarbatoarea nationala de ziua independentei, inclusiv SUA. Nu mai vorbesc de considerente "triviale" de genul ca e o zi calda de primavara, nu e zi de post etc, dar plasarea ei imediat dupa Ziua Europei, 9 Mai, ar avea o semnificatie suplimentara, de atasament al nostru la valorile europene. 10 Mai a fost sarbatoarea nationala a Romaniei Mari, nu vad ce rusine ar fi sa o restabilim.
  • -1 (9 voturi)    
   + inca un motiv (Joi, 2 decembrie 2010, 15:09)

   diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui Lucian

   in urma dobandirii acelei independente s-a creat pentru prima data in istoria lumii un stat de sine statator numit ROMÂNIA.

   apoi chiar daca e imposibil sa avem o data fixa a aparitiei constiintei nationale a românilor, e de netagaduit ca aceasta constiinta s-a faurit in cea de-a doua jumatate a sec XIX (si mai ales dupa dobândirea independentei) cand românii au inceput sa fie alfabetizati in masa, cand fii taranilor (care formau spre sfarsitul sec XIX in jur de 90% din populatia totala de pe actualul teritoriu al ro) au invatat ca pe lumea asta a existat o limba numita "latina" care s-a vorbit in urma cu 2000 de ani etc.

   si eu sunt pt schimbarea zilei nationale pe data de 10 mai.
   • +5 (5 voturi)    
    ... (Joi, 2 decembrie 2010, 16:04)

    x [anonim] i-a raspuns lui diddlyjo

    ai ratat la partea cu "de pe actualul teritoriu al ro" era de 90%. odata cu "marea unire" s-a trecut de la 84% populatie in mediu rural la 72%. asta in conditiile in care transilvania era cea mai "rurala" zona a imperiului austro-ungar. poti face tu regula de 3 simpla.
    • -3 (3 voturi)    
     cu ceva precizari (Joi, 2 decembrie 2010, 16:34)

     diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui x

     "s-a trecut de la 84% populatie in mediu rural la 72%" in anul de gratie 1919 in conditiile in care Ardealul si Bucovina erau regiunile cele mai urbanizare iar Basarabia era regiunea cea mai rurala.

     la 1877 proportia populatiei rurale de pe actualul teritoriu al României era undeva aproape de 90% din totalul populatiei.

     de amintit si ca Vechiul Regat a cunoscut un proces de urbanizare destul de accentuat de la 1877 pana la 1919. astfel, de exemplu, la 1870 Sinaia era o localitate ce cuprindea cateva zeci de bordeie. de urbanizat s-a urbanizat efectiv abia dupa ce regele a inceput a-si construi acolo o resedinta & dupa ce a ajuns acolo drumul de fier etc
    • +1 (1 vot)    
     draga x (Joi, 2 decembrie 2010, 21:00)

     diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui x

     n-avem parte de reali parteneri de dialog :)

     s-ar parea ca cei ce-mi dau mie minusuri se pricep nu doar la istorie (fie ea si a limbii române), ci si la matematica. drept dovada tie-ti dau plusuri & mie minusuri pt o problema enuntata diferit de fiecare dintre noi, dar ale carei calcule duc la acelasi rezultat.

     deh, regula de trei simpla o fi la fel de greu de priceput ca formarea structurilor statale sau a constiintei nationale :)
  • -3 (5 voturi)    
   De acord ! (Joi, 2 decembrie 2010, 15:26)

   moldovean [anonim] i-a raspuns lui Lucian

   Dar ce te faci cu nostalgicii comunisti ?
   10 Mai a mai fost serbat candva drept "Ziua Regelui"...
   • +1 (1 vot)    
    trebuie ignorati (Joi, 2 decembrie 2010, 21:37)

    roman diaspora [utilizator] i-a raspuns lui moldovean

    candva vor intelege poate, lumea evolueaza, Romania la fel.
  • -3 (5 voturi)    
   Subscriu! (Joi, 2 decembrie 2010, 21:36)

   roman diaspora [utilizator] i-a raspuns lui Lucian

   Ca semn de respect si intelegere pentru fratii maghiari.
   Am trait impreuna la bine si la greu (intrebati vecinii romani ai maghiarilor - nu nationalistii), de ce n-am putea da dovada de aceasta "noblete", de ce sa-i privam de bucuria de a serba ziua nationala alaturi de noi? E la fel cand la o nunta interzici vecinului pe care nu-l suferi sa se bucuire de bucuria ta, un gest f. urat!
   Ne-am schimba imaginea in ochii lumii, de care avem atata nevoie! Romani, fiti toleranti, mai ales cand v-au fost trecute cu vederea greselile!
 • +4 (6 voturi)    
  :P (Joi, 2 decembrie 2010, 14:47)

  gheroghe [anonim]

  Chiar nu ne intereseaza daca sarbatoresc sau nu, maghiarii, ziua nationala a Romaniei.

  Maghiarii astia chiar nu pricep ideea ca nu vor reusi niciodata sa ne dezbine ?
  • -4 (4 voturi)    
   nu e vorba de maghiari (Joi, 2 decembrie 2010, 15:12)

   diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui gheroghe

   ci de ce pricepi tu prin "unitate".

   asta pt ca, vazand cum se lucreaza la negru in tara asta, cât interes au indivizii fata de ce se intampla in spatiul public si cum se respecta indivizii unii pe altii in spatiul public, cred ca in societatea noastra semnificatia cuvantului "unitate" e foarte marginita si foarte prost inteleasa de majoritatea indivizilor.
  • -3 (5 voturi)    
   ar trebui... (Joi, 2 decembrie 2010, 21:38)

   roman diaspora [utilizator] i-a raspuns lui gheroghe

   e si tara lor, nu crezi?
 • +5 (7 voturi)    
  Ne pare rau, (Joi, 2 decembrie 2010, 14:57)

  Bogdan [anonim]

  domnule Antal insa in aceste conditii preferam sa o sarbatorim singuri sau cel putin alaturi de maghiarii care participa "fara bucurie".
  • -3 (5 voturi)    
   va puteti imagina jena... (Joi, 2 decembrie 2010, 21:42)

   roman diaspora [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan

   pe care o simt romanii care traiesc langa maghiari, sau comentam doar ca sa ne descarcam frustrarea? De ce n-am sarbatori impreuna, ca de altfel toate sarbatorile?
   Familiile mixte, prietenii si-ar dori sarbatorirea impreuna, ce-am pierde daca am fi mai toleranti?
 • -3 (5 voturi)    
  un punct de vedere (Joi, 2 decembrie 2010, 15:02)

  stefan [anonim]

  din punctul meu de vedere, este prost aleasa ziua nationala, insa daca pe voi asta va face fericiti - sarbatoriti fratilor :), a doua zi oricum vine FMI si gata cu distractia. ceea ce se sabatoreste in 1 decembrie, nu mai exista defapt - din "marea" unire, a ramas doar o parte + e frig si urat ca naiba, trebuie sa fi ori foarte plictisit, ori foarte motivat sa iesi din casa. sa nu mai vorbim ca a-ti schimbat ziua nationala in ultimii 90 de ani destul de des, deci e clar, ca la fel de fericit ati fi si cu alta zi nationala. da nu ar fi Romania si romanii asa cum e, daca nu s-ar fi ales fix 1 decembrie. daca macar odata v-ar trece complexul asta de inferioritate de sine indus fata de altii (nu numai fata de unguri), poate ar iesi ceva din tara asta.
 • +5 (9 voturi)    
  Zi de doliu pentru voi? (1) (Joi, 2 decembrie 2010, 15:22)

  tic [anonim]

  V-ati nascut in Romania, sunteti cetateni romani de cateva generatii. Aveti toate drepturile posibile (mai multe chiar decat cele ale romanilor). Putine tari se pot lauda ca cetatenii din randul minoritatilor conlocuitoare acorda atatea drepturi si avantaje ca si Romania. Ar trebiu sa va simtiti minunat in aceasta postura si sa apreciati si sa iubiti tara de bastina.
  Cu toate astea, adorati o tara, Ungaria, de care nu va leaga nimic altceva dacat limba (si aia distorsionata) si care n-a facut nimic special pentru voi.
  Ce n-ati inteles pana acum este ca Ungaria nu da doi bani pe voi, nu pentru voi se lupta, ci pentru un teritoriu pe care l-a detinut in trecut abuziv si acum nu-l mai are.
  Fara sa aibe pretentii teritoriale, Romania acorda neconditionat cetatenilor din Moldova de peste Prut cetatenia romana, fara sa conditioneze asta de renuntarea la cetatenia moldoveneasca. In schimb, Ungaria nu vrea sa va acorde dubla cetatenie (romana si maghiara). Deci nu-i pasa de voi.
  Ca si un exercitiu, daca Transilvania ar ajunge vreodata teritoriu unguresc, atunci voi ati fi considerati si tratati ca si cetateni "de mana a doua", pentru ca nu va leaga de unguri nici traditiile, nici mentalitatile, nici istoria si nici macar limba. Spre exemplu, uitati-va la germanii din est, cum sunt considerati si tratati de catre fratii lor din vest, acum, dupa 20 de ani de la unificarea Germaniei. Si ei sunt unul si acelasi popor, si nu doar o minoritate conlocuitoare ca voi!
  Ziua nationala a romanilor putea sa fie oricare alta: 23 August 1944-eliberarea de sub dominatia fascista (cred ca se supara minoritatea germana); 24 Ianuarie 1918-unirea principatelor romane (cred ca se suparau turcii si rusii); 27 Mai 1600-unirea tarilor romanesti sub Mihai Viteazul (cred ca se suparau si turcii si austriecii si ungurii si polonezii si rusii); 25 Decembrie 1989-inlaturarea regimului totalitar al lui Ceausescu (se suparau multi).
 • +4 (10 voturi)    
  Zi de doliu pentru voi? (2) (Joi, 2 decembrie 2010, 15:23)

  tic [anonim]

  Daca voi maghiarii etnici din Romania, nu va bucurati de ziua nationala a tarii in care v-ati nascut, oricare ar fi aceasta zi, atunci aveti o problema mare de tot. Si daca va bucurati mai mult de ziua nationala a Ungariei, o tara straina pentru voi, atunci aveti o alta problema, si mai mare, pentru ca pentru Ungaria nici macar nu existati.
  Din punctul meu de vedere, daca va simtiti de ziua nationala a tarii ca la inmormantare, cu atat mai bine. Aveti ceea ce meritati.
  Pana la urma, nu cred ca statul roman va impiedica sa plecati definitiv in Ungaria, pana la unul, ca sa va simtiti si voi bine!
  Nu-i nicio paguba pentru noi; din pacate insa, nu cred ca aia va vor primi!
  • -2 (8 voturi)    
   Bati câmpii amice ! (Joi, 2 decembrie 2010, 15:56)

   moldovean [anonim] i-a raspuns lui tic

   Mai invata putina istorie inainte de a te entuziasma pe o tema pe care nu o cunosti.
   • +2 (6 voturi)    
    amice! (Joi, 2 decembrie 2010, 16:16)

    tic [anonim] i-a raspuns lui moldovean

    Explica-te....
    Adica, pe intelesul tau, argumenteaza ceea ce dai pe gura...sau pe net...
    Eu am afirmat ceea ce cunosc. Daca am gresit cu ceva, sunt dispus sa accept pareri contrare, cu explicatiile si corectiile de rigoare,
    Pana atunci, tu esti cel ce bate campii la greu!!!
    Daca te tin curelele, neuronii, educatia, cultura generala si bunul simt sa polemizezi cu mine, te astept!
    Daca nu, atunci abtine-te sa atingi tastatura!

    PS: Astept sa-mi demonstrezi cata "istorie" stii tu!!
    • -1 (5 voturi)    
     .. (Joi, 2 decembrie 2010, 17:10)

     x [anonim] i-a raspuns lui tic

     hai sa obiectez io ceva la ce-ai scris tu

     1. "Daca [...] nu va bucurati de ziua nationala a tarii in care v-ati nascut, oricare ar fi aceasta zi, atunci aveti o problema mare de tot."

     - ziua nationala, cum am mai comentat deja aici, e un reflex patriotard incremenit in secolul XIX. orice ocazie festiva de genul asta, mai ales 1 decembrie, nu are nici un rol in intarirea coeziunii si/sau bunastarii cetatenilor tarii. dimpotriva, se fac manifestari inutile pe banii contribuabililor, culminand cu parade militare hilare si etalari de armament pe postul national de televiziune (avand pe fundal harta romaniei mari, cu tot cu bucati din bulgaria sau ucraina colorate in frumosul rosu-galben-si-albastru).

     2. "Si daca va bucurati mai mult de ziua nationala a Ungariei, o tara straina pentru voi, atunci aveti o alta problema"

     - da, aceeasi problema care o au si nationalistii romani de 1 decembrie. ungaria nu le e straina, fiind tara in care bunicii lor au trait. si strabunicii lor. si inca 20 de generatii. de-aia cand zici tu "sa plecati definitiv in Ungaria" emiti o enormitate care justifica acel "Mai invata putina istorie" al coforumistului moldovean.

     3. "pentru Ungaria nici macar nu existati"

     - pentru 80% din populatie le sunt indiferenti. exista pentru restul spalatilor pe creier, la fel cum exista si pentru tine cetatenii republicii moldova, pentru ca si nationalismul maghiar este la fel de orb si de-a dreptul tamp ca si nationalismul romanilor verzi de-aici de pe forum. ca, intr-adevar, populatia maghiara din ardeal e altfel decat cealalta bucata din transleitania, e alta problema. dar la fel sunt si romanii din ardeal, moldovenii etc daca-i compari.

     ce nu vedeti voi tinand cu dintii de 1 decembrie in nationalismul vostru e ca a fost o zi destul de arbitrar aleasa de CPUN si neo-comunistii de la 1990, in bun traditie cu scoala pe care au avut-o in fostul regim.
     • +3 (7 voturi)    
      Obiectii slabute, de tot rasul... (Joi, 2 decembrie 2010, 18:24)

      tic [anonim] i-a raspuns lui x

      Pai mai "x", hai sa vedem:

      1. Ziua nationala, a tuturor statelor din lume, este, pana la urma, un efect patriotard. Adica, daca SUA sarbatoreste ziua nationala, ce sa faca italienii (mai numerosi decat in Roma), spaniolii (mai numerosi decat la Madrid), chinezii (aproape cat in Shanghai), chiar romanii sau maghiarii (cam cati in Bucuresti si Budapesta)? Misca vreunul in front? Considera vreunul ca e inmormantare? Ce vorbesti, d-le....

      2. Gresit!!! Bunicii lor n-au trait in Ungaria!!! S-au nascut si au trait in Transilvania, teritoriu romanesc, anexat prin forta armelor de catre Ungaria. Mentionez ca sasii si secuii nu s-au nascut pe teritoriul Transilvaniei; ei au fost trimisi aici de catre regii Ungariei, pentru colonizarea acestui teritoriu proaspat cucerit! Pai, la mintea cocosului (deci si a a ta!), daca populatia bastinasa era cea de origine maghiara, atunci era majoritara in acest teritoriu, in niciun caz minoritara (in 3 judete din 40 si ceva!).

      3. Moldovenii, ardelenii, muntenii, oltenii, banatenii, toti sunt romani care-si au propriile traditii culturale si propriile regionalisme lingvistice, dar care au aceeasi origine: dacii si romanii. In schimb, secuii si ungurii sunt popoare complet diferite din punct de vedere al originii (unii vin din Scandinavia - Finlanda, ceilalti din Asia, ca si popor migrator). Din cauza asta minoritarii din Romania sunt vazuti ca "inferiori" de "fratii" lor din Ungaria si tratati ca "maghiari de mana a doua".

      4. N-ai inteles nimic! Nu cred ca cineva tine cu dintii de data de 1 Decembrie ca si zi nationala. Am spus si mai sus, putea sa fie oricare alta data. Dar daca am schimba ziua asta, crezi ca "cinstitii", "bravii", "patriotii", "responsabilii" nostri maghiari, cetateni romani, vor iesi cu steaguri tricolore sa sarbatoreasca evenimentul? Eu nu cred, tu ce crezi?

      5. Iti recomand ca, inainte de a posta tot felul de pareri aiurea, daca n-ai citit ceva carti de istorie, sa te abtii la a cadea in ridicol.
  • -4 (4 voturi)    
   explica te rog de ce avem (Joi, 2 decembrie 2010, 23:14)

   levi [anonim] i-a raspuns lui tic

   noi mai multe drepturi ca romanii!
   explica te rog da ce ar trebui sa ne bucuram de ziua nationala a romaniei!
   explica te rog faptul ca eu am 30 de ha de pamint in jud.Harghita,poti sa vi si sa imi arati o glie pe care scrie "made in Romania",dar nu te obosi! nu vei gasi!dar la carte funciara vei gasi inregistrat sub numele lui Levi! a am uitat voi nu stiti ce inseamna carte funciara....
   • +2 (2 voturi)    
    Sa-ti explic... (Vineri, 3 decembrie 2010, 9:26)

    tic [anonim] i-a raspuns lui levi

    Nu cred ca vei intelege, dar eu totusi incerc:

    1. Cele 30 de ha pe care le detii le-ai mostenit de la stramosii tai, care probabil erau grofi; nu esti singurul in situatia asta.

    2. Pe toate pamanturile cuprinse intre granitele tarii scrie "made in Romania", indiferent de ce nationalitate sunt proprietarii acestora. Pentru a putea insa sa citesti aceasta inscriptie, care nu este trecuta in cartea funciara pentru ca este simbolica, ar trebui mai intai sa stii sa citesti, sa gandesti si sa vorbesti foarte bine romaneste.

    3. Ar trebui sa te bucuri de ziua nationala a Romaniei tocmai pentru ca esti proprietarul a 30 de ha in judetul Harghita, care face parte din Romania. Si ar mai trebui sa te bucuri pentru ca pamantul tau va fi mostenit de copiii tai si de copiii copiilor tai... Tara ta si a lor este si va fi Romania si nu Ungaria. Iar daca te hotarasti sa-ti schimbi tara si sa te muti in Ungaria ta draga, te asigur ca cele 30 ha vor ramane in Romania, indiferent ca vei ramane tu proprietar sau le vei vinde altora. Si asta pentru ca nu le poti cara in spate dupa tine, pentru ca "scrie" pe ele "made in Romania"!

    4. Te intreb, daca eu cumpar 30 ha in America, ar trebui sa ma bucur sau nu de ziua nationala a acesteia?
 • +3 (3 voturi)    
  Pacat (Joi, 2 decembrie 2010, 15:59)

  dorin bretan [anonim]

  de atatea generatii de copii frustrati ca li s-a luat ceva. Ceva ce nu a fost al lor.O fi fost a stramosilor lor , n-o fi fost .Noi nu traim cat istoria si fiecare vede trecutul din partea lui. Pentru cine si pentru ce sa traiesc eu cu ura fata de vecinii mei unguri pentru Ip si Trasnea si ei cu mine pentru Trianon. Pentru ca asa ne invata un preot ?
 • +3 (3 voturi)    
  55 la 45 e o minciuna! (Joi, 2 decembrie 2010, 16:07)

  alex [anonim]

  Tokes e un mare mincinos. raportul era in transilvania de 55%romani, 31% maghiari ;i restul germani, slovaci, tigani... in nici un caz minciuna spusa de tokes!
  • -2 (4 voturi)    
   mai citeste o data (Joi, 2 decembrie 2010, 16:14)

   un roman [anonim] i-a raspuns lui alex

   n-ai inteles la ce teritorii se refera
   • -3 (5 voturi)    
    Partium (Joi, 2 decembrie 2010, 16:37)

    diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui un roman

    se referea la Partium, adica acea parte din Partium care acum e in România - zona Satmar-Carei-Marghita-Oradea. in ce priveste zona asta, LT are dreptate cu proportiile...
 • +3 (7 voturi)    
  Ei bine, tocmai de aia! (Joi, 2 decembrie 2010, 16:38)

  Cavalerul din Blahernae [anonim]

  Tormai pentru că le stă ungurilor în gât data de 1 Decembrie, tocmai de aia un trebuie să schimbăm nimic. Punctul şi "Trăiască România!"
  • -2 (6 voturi)    
   sa moara capra vecinului (Joi, 2 decembrie 2010, 16:59)

   diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui Cavalerul din Blahernae

   daca n-ai tu dreptate ! :))
  • -4 (8 voturi)    
   un roman (Joi, 2 decembrie 2010, 17:21)

   un roman [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul din Blahernae

   Esti un nationalist care ne faci de ras.
   • +2 (2 voturi)    
    Nationalist, da. (Vineri, 3 decembrie 2010, 10:04)

    Cavalerul din Blahernae [anonim] i-a raspuns lui un roman

    Da, domnule, sunt naţionalist. Îmi iubesc tricolorul, pe care l-am arborat pe un catarg în curtea casei mele, că dacă trece un ungur la plimbare pe stradă, să nu aibă vreo îndoială că-n curtea mea e România! Da, domnule, sunt naţionalist. Nu dau cu pietre, nu scuip pe nimeni, dar îmi iubesc poporul şi ţara şi limba şi mormintele strămoşilor. Da, domnule, sunt naţionalist. Şi, ca să nu te fac de râs, cum ar trebui să fiu, european? ///(editat de HotNews.ro)
    • +1 (1 vot)    
     foarte bine. (Vineri, 3 decembrie 2010, 11:15)

     bancher [anonim] i-a raspuns lui Cavalerul din Blahernae

     la altii sa fii patriot e o caltitate, la noi vad ca e un defect.
     Sau nu stati ca cei mai mari nationalsiti din lume sunt americanii?
 • +5 (5 voturi)    
  "S-o suit Pista pe cal..." (Joi, 2 decembrie 2010, 17:11)

  solo [anonim]

  Tot ce imi insipra gasca asta de autonomisti/separatisti e o haita de catzei pricajitzi dar cu schelalait ascutzit care se tot asmut catre ursul care trece. O stiu bine ca daca vrea ursul le poate trage o scatoalca grava dar mai stiu si ca acestuia putin ii pasa de schelalaiala lor.
 • +7 (7 voturi)    
  sa va fie rusine maghiarilor! (Joi, 2 decembrie 2010, 17:24)

  ghita [anonim]

  Catre maghiarii din Romania,

  Uitati-va mai bine la voi, vedeti cine v-a fost mama si tata , bunic si strabunic ca veti descoperi ca sunteti romani maghiarizati fortat de frica unor minti intunecate ale istoriei! Am vazut poze cu asazisii maghiar si au mutre de romani. Ce e cu voi mai? Nu mai stiti cine sunteti? As vrea sa veniti cu dovezi clare din mosi stramosi ca sunteti maghiari adevarati....ca nu le aveti in mod sigur. Cine va deranjeaza pa voi? Romanii? Am o mare mare indoiala!!!!
  • -4 (8 voturi)    
   ... (Joi, 2 decembrie 2010, 17:44)

   x [anonim] i-a raspuns lui ghita

   patriotismul orb este doar o auto-limitare a deschiderii intelectuale.. maghiarii din romania nu sunt romani, indiferent de admixturi. apartenenta la o etnie este altceva decat materialul genetic al stramosilor.

   similitudinea genetica a populatiilor din transilvania e cunoscuta si "promovata" chiar de colegii nostri maghiari: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?Db=pubmed&Cmd=ShowDetailView&TermToSearch=17632797

   etnia e un construct. faci parte dintr-o etnie nu pe criterii genetice, ci vorbind limba pe care o vorbesti, aderand la cultura in care ai fost crescut.

   ghita, uita-te mai bine la tine. pun pariu ca nu esti roman dintr-o bucata, ai vreun stra-stra-bunic ungur sau evreu sau grec sau turc sau italian sau neamt sau rus sau tigan. ca sa nu mergem mai departe sa ne uitam dupa cumani, pecenegi, avari etc. etc.
   dar esti un "roman adevarat", spre deosebire de maghiarii neadevarati din transilvania. cu mari sanse sa nu fi o minte intunecata care sustine romanizarea si "ortodoxia" concetatenilor, sau participarea tuturor cu bucurie la manifestari publice, preferabil cu mici, bere si seminte, in fiecare zi de 1 decembrie.
 • 0 (4 voturi)    
  O observatie corecta... (Joi, 2 decembrie 2010, 20:07)

  Rescatorul [anonim]

  Trebuie sa avem o zi nationala de care sa fie mandri toti cetatenii romani, indiferent de etnie. Asa ar fi mai civilizat si mai european.
  • 0 (0 voturi)    
   Spunenei acest (Joi, 2 decembrie 2010, 21:10)

   HESS [utilizator] i-a raspuns lui Rescatorul

   Lucru lui bacsi Antal,sau Tokes,sau Bela.
 • +1 (1 vot)    
  Inca odata... (Joi, 2 decembrie 2010, 21:58)

  SISKA [anonim]

  Ma mira impasibilitatea, macar in declaratii, a autoritatilor romane in fata unor declaratii de gen. E drept ca "cel mai destept cedeaza" dar aici nu se trateaza de desteptaciune ci de dezinteresul guvernului pt. ceea ce se intimpla in Romania. Chiar daca noi am renuntat (mai mult sau mai putin) sa mai luam in considerare declaratii de genere, sa nu uitam ca altii vad/asculta si iau decizii, isi fac jocurile, in timp ce imaginea si demnitatea de roman se duce de ripa ! De la ultranationalism la nationalism e o mare diferenta, dar de la nationalism la nepasare e distanta ca de la cer la pamint ! Si, in fata acestor nesimtiti de maghiari in mod sigur nu sintem nationalisti ! Poate ca, asa cum spunea si Friedman, e cazul sa devenim mai agresivi, sau macar mai incisivi cu cei care se pot numi linistit tradatori de tara !!
 • 0 (0 voturi)    
  Propunere (Joi, 2 decembrie 2010, 22:21)

  Grigore [utilizator]

  Dl.Antal si Tokes, ziua de 30 August v-ar conveni drept ziua nationala a Romaniei ?
 • -1 (3 voturi)    
  Catre romanii verzi (la minte, probabil): (Joi, 2 decembrie 2010, 22:22)

  Lucian [anonim]

  Nationalismul prostesc este cea mai sigura cale spre destramarea unui stat. Exemple avem cu duiumul, cel mai apropiat in spatiu si timp fiind fosta Iugoslavie care s-a facut tandari in ciuda "patriotismului" unor Milosevici, Mladici & Co. Intretinerea cu buna-stiinta a unei atmosfere conflictuale nu face decat sa slabeasca coeziunea tarii, iar daca mai adaugam o Constitutie generatoare de instabilitate politica, criza economica si popularitatea de care se bucura un partid care s-a remarcat pe langa coruptie si printr-un nationalism primitiv - e vorba de PSD - avem o reteta pentru dezastru. Deja sunt voci care cer dezlipirea Ardealului si Banatului de Romania, si nu sunt voci de unguri. Daca persistati in incapatanarea vostra oarba si refuzati sa ascultati glasul ratiunii sunt sanse mari ca exact asta sa se intample in viitor, si sa va vad atunci ce 1 Decembrie o sa mai sarbatoriti!
  • 0 (0 voturi)    
   fals (Vineri, 3 decembrie 2010, 15:09)

   bancher [anonim] i-a raspuns lui Lucian

   Maghiarii din ziua de azi, votandu-l pe Orban, au devenit mult mai nationalisti decat noi. Sunt de acord ca nationalismul exacerbat produce haos si chiar dezlipiri de teritorii, dar sa nu uitam ca pt moment, ei sunt cei xenofobi, nu noi.
   • +1 (1 vot)    
    Ungaria, da! (Vineri, 3 decembrie 2010, 22:32)

    Lucian [anonim] i-a raspuns lui bancher

    Ungaria de azi e doar un ciot din ce a fost odata, nu mai are in ce sa se sparga. Tot nationalismul prostesc, tratarea minoritatilor ca cetateni de categoria a doua, politica de asimilare, patriotismul prost inteles au dus la prabusirea edificiului multinational austro-ungar. In anii premergatori primului razboi mondial monarhia duala era un stat putred, cu o multime de cetateni care nu mai credeau in el si doreau autodeterminare, iar elitele conducatoare erau din punct de vedere al gandirii politice cu doua secole in urma realitatii - va suna cunoscut? Invadarea Serbiei in 1914 a fost doar bomboana de pe coliva, ca si cum cineva ar fi incercat sa mai adauge un etaj unei case care si asa statea sa cada!
 • 0 (0 voturi)    
  Antal Arpad (UDMR): Maghiarii din............. (Duminică, 5 decembrie 2010, 11:27)

  Luptatorul [anonim]

  art.1/5 În România, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie.
  art.30/7 Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, îndemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica.
  PROPUN ORGANELOR ABILITATE ANALIZAREA DECLARATIILOR.
 • 0 (0 voturi)    
  Dragi bozgorici din Ro (Duminică, 5 decembrie 2010, 15:03)

  cercetas [anonim]

  de ce nu scrieti clar, cu alfabet hun?
  caci nu propuneti nimic, sa fie deci 4 Iunie, ziua Trianonului?
  da, un pic pe la botic, nu va e rusine mama voas de porci?
 • 0 (0 voturi)    
  LazloTOKES (Luni, 6 decembrie 2010, 9:51)

  Nationalistul [anonim]

  asta e cumva Popa Prostu" ala din carti?
  Acest Primar Arpard sau cum mama lui il cheama este Roman sau BOzGOR ? daca era nascut in America ..era american in Germania era neamt, etc...dar fiindca e nascut in Romania e...ungur... nu-i asa ? Dragi bozgori... va propun sa facem ziua Romaniei pe << 30 Februarie>>??? ce ziceti... aveti cumva calendarul Unguresc care prevede aceasta zi ? Si ati fi cu totii bucurosi ca nu se va serba niciodata, ( dupa calendarul actual.) Ce ziceti. Muma voastra de bestii... hai sava trimitem cu totii la debretini... adica sa va facem cirnati si apoi sa va prajim pe jar...de.... <<sa fie masa bogata.>>
 • 0 (0 voturi)    
  regionalizare (Sâmbătă, 25 iunie 2011, 18:58)

  don345ro [anonim]

  Toate discutiile cu regionalizarea a inceput cand maghiarii au infiintat la Bruxeles reperezentanta pt Harghita,Covasna si Mures.Cred ca problema regionalizarii a fost pusa pe tapet de Basescu ca raspuns la demersurile UDMR si ia convins ca daca ei doresc regionalizare si romanii o doresc si ca romanii sunt de acord cu ramanerea Harghitei si Covasna asa cum sunt si transformarea intregii Romanii asa cum vor romanii.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by