Traian Basescu trimite la reexaminare in Parlament ordonanta privind stimulentele acordate bugetarilor

de D.G.     HotNews.ro
Miercuri, 10 noiembrie 2010, 16:47 Actualitate | Politic


Presedintele Traian Basescu a trimis, miercuri, Parlamentului, cererea de reexaminare a Legii privind aprobarea OUG 1/2010 privind stimulentele, apreciind ca aceasta creeaza discriminari in randul salariatilor din administratia publica si "incalca in mod vadit principiile salarizarii unitare in domeniul bugetar".

Va redam integral motivele cererii, asa cum sunt ele invocate in comunicatul de presa al Presedintiei:  

 • 1.  Legea transmisa spre promulgare prevede, la Articolul I, pct. 2, completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/2010 dupa cum urmeaza: "Pentru personalul din cadrul autoritatilor si institutiilor publice finantate integral de le bugetul de stat sau din bugetele de asigurari sociale, care beneficiaza lunar de drepturi banesti acordate din fondurile constituite in temeiul Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, salariile de baza se calculeaza prin includerea in acestea a valorii medii a acestor drepturi banesti acordate in cursul anului 2009 pentru fiecare functie publica pe categorii, clase si grade profesionale, respectiv pentru fiecare functie contractuala, in functie de nivelul studiilor, pe grade sau trepte profesionale.
 • 2. Consideram ca existenta unor fonduri precum cele la care face referire aceasta dispozitie, reglementate de art. 227 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura Fiscala, alimentate prin retinerea unor cote din sume destinate a se face venit la bugetul de stat, este de natura a produce dezechilibre si inechitati in colectarea si distribuirea fondurilor bugetare. In acest sens, consideram ca se impune abrogarea dispozitiilor legale care reglementeaza instituirea unor astfel fonduri care priveaza bugetul de stat de incasari in scopul stimularii personalului pentru indeplinirea atributiilor de serviciu.
 • 3. Legea nr. 330/2009 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice impune ca incepand cu anul 2010, toti salariatii din administratia publica centrala sa fie reincadrati pe aceeasi grila. Avand in vedere acest aspect, consideram ca si personalul vizat de prevederile Legii transmise spre promulgare trebuie sa beneficieze de aceste prevederi si, implicit, de aceleasi drepturi de salarizare cu personalul din celelalte institutii si autoritati din administratia publica centrala.
 • 4. Tinand cont de aspectele mentionate mai sus, consideram ca prevederi de natura celor cuprinse in Art. I pct. 2 din Legea transmisa spre promulgare creeaza discriminari in randul salariatilor din administratia publica, incalcand in mod vadit principiile salarizarii unitare in sistemul bugetar.
 • 5. Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicit reexaminarea Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/2010 privind unele masuri de reincadrare in functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora, precum si alte masuri in domeniul bugetar.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2391 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  asteptam (Miercuri, 10 noiembrie 2010, 17:12)

  Gica [anonim]

  Asteptam sa trimita in parlament ultimile vinzari de actiuni si privatizari ale soc. de stat , macar sa fie treaba oabla terminata si romanii in kr-u gol.
  Doar a anuntat-o. Conditiile economice permit, e nevoie de bani si pretul e scazut deci privatiiinternationali se vor bucura.
 • +4 (8 voturi)    
  Stimulente!!! (Miercuri, 10 noiembrie 2010, 17:26)

  haiducul [anonim]

  Da ce doar cei de la finante au dreptul la stimulente,
  profesori,medici dar chiar si pensionari de ce sa nu aibe dreptul?
  Iar cei de la privat,industrie,productie,agricultura trebuie sa munceasca mai mult pentru a plati taxe,impozite pentru ai tine in spate pe acesti trantori care vin sa-ti dea amenda pentru te miri ce.
 • 0 (4 voturi)    
  joc de glezne (Miercuri, 10 noiembrie 2010, 17:34)

  gheo [anonim]

  n-am auzit ca domnu' presedinte sa puna piciorul in prag in privinta salariilor smecherilor din sistemul de stat, exista inca angajati platiti cu 12.000 euro pe luna si nu se aude mai nimic despre asta, doar zf mai zice cate una alta...
  eu unul as renunta la stimulentele pentru angajatii ministerelor. sunt o mare magarie si un instrument de manipulare. ar trebui sa aiba salarii decente, legate de un minim de performanta. cine nu-si face volumul de munca pleaca. cine il depaseste primeste bonusuri, ca la privat adica.
  si ar mai trebui rariti plimbatorii de hartii. dar observ ca-s dati afara unii ca sa vina altii, probabil membri de partid si sustinatori....
  dragut, ne facem ca facem si intre timp avem un spectaculos joc de glezne...
 • +6 (8 voturi)    
  DREPTATE !!!!!!!!!! (Miercuri, 10 noiembrie 2010, 17:35)

  E.TOMEI [anonim]

  As dori sa citesc cat mai multe comentarii pe aceasta stire , sa vad daca acele ,,voci patriotice" care-l ,,desfiinteaza" pe PRESEDINTE sunt aceleasi cu cele care isi ,,plang de mila " pentru ca nu vor mai primi STIMULENTE ca sa se prezinte la munca. Vrem legea salarizarii unice stimata OPOZITIE !!!!!!!!!!!!
  • -1 (3 voturi)    
   E simplu (Miercuri, 10 noiembrie 2010, 18:21)

   Ion [anonim] i-a raspuns lui E.TOMEI

   Vorbeste cu puterea: au majoritate deci o pot trece cu usurinta daca sunt toti prezenti!
  • +3 (3 voturi)    
   salarizare unica!?! (Miercuri, 10 noiembrie 2010, 20:39)

   piedra [anonim] i-a raspuns lui E.TOMEI

   ... cum poate o lege "a salarizarii unice" sa prevada coeficienti diferiti pentru aceeasi profesie, functie, vechime si nivel de pregatire?

   Ca inginer de sistem gradul I A, peste 25 ani vechime, in invatamintul superior coeficientul este 3,25, la cultura este 4, iar in justitie 4,75...

   Poate legea asta a "salarizarii unice" ar trebui revizuita "pe ici pe colo", prin partile esentiale...

   Cit despre stimulente, sunt bugetar dar de asa ceva n-am beneficiat... nici de prima de vacanta, de Pasti sau de Craciun... asa incit, va rog, nu-i bagati pe toti bugetarii in aceeasi oala!
 • +1 (1 vot)    
  discriminare (Miercuri, 10 noiembrie 2010, 17:38)

  doru [anonim]

  discriminarea care se pare ca nu o observa nimeni este faptul ca se vorbeste in Articolul I, pct. 2, completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/2010 despre personalul din cadrul autoritatilor si institutiilor publice finantate integral de le bugetul de stat sau din bugetele de asigurari sociale, fara a se vedea faptul ca in OG. nr. 92/2003 exista si categoria personaluluii din administratia locala, acestia din urma putand beneficia de stimulente in baza prevederilor art. 227 din actul normativ amintit. ori daca cei din administratia centala au dreptul la stimulente in baza art. 227 din OG. nr. 92/2003, de ce personalul care administreaza creante fiscale in administratia publica locala, nu ar avea dreptul sa beneficieze de stimulente, cat timp textul nu este abrogat,, in baza aceluiasi text de lege cat se poate de clar.?....(4) Ministerul Economiei si Finantelor si unitatile administrativ-teritoriale constituie lunar fonduri pentru acordarea de stimulente personalului din aparatul propriu al Ministerului Economiei si Finantelor si al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si din unitatile subordonate, respectiv compartimentelor de specialitate cu atributii in administrarea creantelor fiscale locale, dupa caz, prin retinerea unei cote de 15% din:
  a) sumele reprezentand valoarea creantelor fiscale stinse prin executare silita, potrivit prevederilor prezentului cod;
  b) sumele incasate in cadrul procedurii insolventei;
  c) sumele reprezentand impozite, taxe si contributii stabilite suplimentar ca urmare a inspectiei fiscale, stinse prin incasare sau compensare;
  d) sumele reprezentand obligatii fiscale accesorii stabilite de organele fiscale, stinse prin incasare sau compensare;
  e) sumele reprezentand valoarea amenzilor stinse prin incasare sau compensare;
  f) sumele reprezentand valoarea bunurilor confiscate si valorificate.
  • +2 (2 voturi)    
   Draga doru, (Miercuri, 10 noiembrie 2010, 18:25)

   Jar [anonim] i-a raspuns lui doru

   In 2008,am primit amenda de la garda,am platit pe loc,dar dupa circa 3 luni,am primit somatie de la finantele locale si mi s-au blocat conturile.In afara de pierdere de timp si nervi,totul a fost o formalitate.
   Intrebare: Prin acesta modalitate, amenda mea a putut intra la stimulente?
 • -5 (7 voturi)    
  vreo demisie, ceva??!!! (Miercuri, 10 noiembrie 2010, 19:50)

  lili [anonim]

  sau vor primi stimulente......... bulibaseala portocalie si un buget de 68 milioane de Euro/an la Parlamentul Romaniei care voteaza in (NE)cunostinta de cauza cat timp Dl Basescu face demonstratii de acest gen...........Cine stie in acest caz care este interesul national de care vorbeste Dl Basescu ???!!!
 • 0 (2 voturi)    
  coret (Miercuri, 10 noiembrie 2010, 21:41)

  draga base [anonim]

  Daaaaa, atuncin sa fie valabil si in ministerul doamnei udrea, Acolo salarii, 5000-10000 lei lunar net.
  Bai presarilor cereti statele de plata la minister pe lunile setptembrie si octombrie.
 • 0 (0 voturi)    
  DISCRIMINARE -SPOR DISPOZITIV (Joi, 11 noiembrie 2010, 11:53)

  ana [anonim]

  SPORUL DE DISPOZITIV introdus in mod discretionar in salariul de baza DOAR al UNOR functionari publici , prin aceeasi "lege unitara" , nu intra oare in categoria acelorasi "discriminari in randul salariatilor din administratia publica, incalcand in mod vadit principiile salarizarii unitare in sistemul bugetar"???


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by