Presedintele Traian Basescu a afirmat joi ca "hotararea inca neclara a CCR privind Legea Educatiei a produs o oarecare emotie". Seful statului a facut aceasta declaratie la RRA dupa o intalnire avuta, la sediul Guvernului, cu premierul Emil Boc si vicepremierul Marko Bela. La randul sau, liderul UDMR a spus ca "avem o problema cu aceasta sustinere a Guvernului", adaugand: "Coalitia guvernamentala nu functioneaza asa cum trebuie". Traian Basescu a avut si miercuri seara o intalnire cu primul ministru, dupa sedinta de Guvern. Cei doi au avut o discutie de aproximativ 30 de minute, dupa ce CCR a luat o decizie defavorabila Executivului in cazul Legii Educatiei.

Surse guvernamentale au declarat, pentru Mediafax, ca, aflat in Slovenia, seful statului l-a sunat pe premierul Emil Boc, in timpul sedintei de Guvern de miercuri, pentru a-l intreba daca in timpul reuniunii de la Palatul Victoria s-a luat o decizie, impreuna cu reprezentantii UDMR, privind procedura ce trebuie urmata in cazul Legii Educatiei, dupa decizia Curtii Constitutionale.

"Presedintele fiind plecat din tara a dorit sa se intereseze direct de la premier despre stadiul Legii educatiei, iar seful Guvernului l-a informat pe seful statului ca intentioneaza ca saptamana viitoare sa aiba o intalnire cu conducerea Senatului pentru a insista ca dezbaterile parlamentare pe Legea Educatiei sa nu mai fie tergiversate. Premierul va explica Senatului ca Legea educatiei trebuie adoptata rapid, astfel incat prevederile acesteia sa se regaseasca, sub aspect financiar, si in proiectul bugetului pe 2011", au aratat sursele citate.

Decizia CCR ar putea provoca o ruptura in interiorul coalitiei de guvernare. Miercuri, liderul UDMR, Marko Bela, a declarat ca nu intelege motivatiile pentru care Curtea Constitutionala a respins asumarea raspunderii pentru Legea Educatiei Nationale, in conditiile in care actul normativ reprezinta o prioritate absoluta, spune el. El a lasat sa se inteleaga ca vina pentru tergiversarea Legii educatiei in Parlament ar apartine coalitiei de guvernamant, si nu opozitiei, si a sugerat ca iesirea UDMR de la guvernare nu este exclusa, in cazul in care coalitia nu va mai functiona.