Presedintele PC, Daniel Constantin declara, intr-un interviu acordat HotNews.ro, ca Partidul Conservator nu exclude posibilitatea unei aliante in 2012 cu PNL-ul lui Crin Antonescu. Liderul PC precizeaza ca pana dupa alegerile locale din 2010, cand partidul sau va candida singur, nu va face alianta cu niciun partid politic. De asemenea, Constantin neaga categoric o fuziune a conservatorilor cu orice partid din opozitie si sustine ca relatia cu PSD merge foarte bine, dar critica "discursul incoerent" fata de PC. Astazi are loc Consiliul National al PC, unde se va discuta despre poziţionarea PC pe scena politică la momentul actual.​

Daniel ConstantinFoto: HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Reporter: Ati anuntat ca PC va merge singur la alegerile locale din 2012. Care este strategia PC pentru 2012 ?

D.C.: Vrem sa participam singuri la alegerile locale pentru ca avem incredere ca prin oamenii pe care ii propunem ca si definitie a acestora, oameni care nu au mai facut politica in general, oameni care sunt buni administratori, care sunt buni profesionisti si care au demonstrat ca pot face ceva si in cariera profesionala si in afaceri, vin acum sa-si puna in practica, in politica si in administratie ceea ce au invatat.(...) Vom lucra pentru cetateni cu primarii, presedintii de consilii judetene, consilierii locali dar, la alegerile din 2012, fiind si partide diferite cu doctrine diferite, va trebui sa avem candidati diferiti si sa ne implementam politica conform doctrinei.

Reporter: De ce ati luat aceasta decizie ?

D.C.: Este o decizie pe care mi-am angajat-o la alegerile din 28 februarie, iar pe de alta parte, daca va uitati si va referiti la colaborarea cu PSD, daca va uitati in acordul pe care l-am semnat cu PSD, se specifica foarte clar acolo ca acest acord se refera strict doar la colaborare parlamentara, candidat comun la functia de presedinte dar la alegerile locale vor fi liste separate.

Reporter: In 2012, oricat de bune ar fi rezultatele pe care PC le obtine la locale, e greu de crezut ca nu veti avea nevoie de o alianta pentru parlamentare. De cine va simtiti acum mai apropiati: de PSD sau de PNL?

D.C.: E greu de crezut, dar nu imposibil. Mi-am propus ca la alegerile locale din 2012 sa scoatem un scor foarte bun, care sa ne permita sa mergem singuri si la alegerile generale. Nu vreau sa spun ca ma simt mai apropiat de PSD sau de PNL. Am spus-o si la conferinta pe Bucuresti, suntem si vrem sa avem un raport corect fata de partidele cu care colaboram intr-o perioada de opozitie in slujba cetateanului.

Sigur, poate intrebarea dumneavoastra vine si din faptul ca, in ultimul timp, in presa, au fost anumite speculatii de faptul ca ne simtim mai bine alaturi de PNL, ca suntem mai apropiati de PNL. Poate acest lucru rezida si din faptul ca suntem un partid de centru dreapta, un partid social liberal, iar PNL este un partid liberal de dreapta. Pe de alta parte, poate ca rezida si din incoerenta discursului public pe care PSD, repet discurs public, pe care l-a avut la adresa Partidului Conservator, un partid cu care ne aflam in parteneriat la nivelul Parlamentului in momentul de fata.

Reporter: V-am intrebat asta pentru ca Mihai Voicu, vicepresedinte PNL a declarat la HotNews.ro ca intre PNL si PC exista afinitati ideologice, ambele partide fiind in ALDE. Ofera asta o baza politica pentru o viitoare colaborare?

D.C.: Declaratia aceasta nu face decat sa imbunatateasca relatiile de colaborare intre cele trei partide. Faptul ca atunci cand ne intalnim si discutam si cu PNL si cu PSD avem idei care sunt mai apropiate de PNL, nu strica cu nimic relatia pe care o avem cu PSD. Repet apreciez declaratiile domnului Voicu. Ne simtitm mai apropiati de PNL si de ideile acestora, dar avem si divergente si pot sa va spun, de exemplu, dansii sustin cota unica de impozitare, noi sustinem o cota cu distributie diferentiata. Intrebarea aceasta legata de colaborarea cu PNL si PSD cred ca se pune cam devreme. Obiectivele fiecarui partid sunt acelea de a-si consolida electoratul propriu pentru alegerile din 2012.

Reprter: Intre PC si PSD s-au racit relatiile. Ce s-a intamplat? De unde a pornit?

D.C.: Eu n-as spune ca este o raceala, repet colaboram foarte bine la nivel tehnic la toate intalnire pe care le avem pe programul anticriza. Se lucreaza si la nivel politic foarte bine in frunte cu presedintii celor trei partide, deci nu neaparat este o racire a relatiilor personale PSD-PC, poate intr-adevar discursul public al PSD a facut ca in mod public sa se vada o anumita raceala dar, eu va spun ca lucrul asta nu se simte atunci cand ne intalnim si discutam bilateral.

Reporter: Ce faceti la parlamentarele din 2012?

D.C.: E o discutie pe care eu cred ca trebuie sa o facem la momentul potrivit, dar sper ca puterea noastra de negociere sa fie mult mai mare in momentul in care vom avea suficienti alesi locali care sa ne confere aceasta siguranta.

Reporter: Negociati cu PNL?

D.C.: Nu. In momentul de fata nu negociem cu PNL. Intr-adevar in momentul de fata negociem cu PSD si cu PNL modalitatea in care va fi structurat guvernul de criza, dar atat. O eventuala colaborare politica, o alianta, este prea devreme de a fi negociata. Avem nevoie nu de dispute politice sau aliante, avem nevoie de programe comune care sa ofere garantia romanului ca cele trei partide din opozitie pot oferi acea speranta (...) Cred ca n-avem nevoie acum si cred ca nici populatia nu este interesata daca negociem cu PNL sau cu PSD. Populatia este interesata ce masuri negociem cu PSD ca sa-i scoatem pe ei din criza.

Reporter: Dar liberalii, prin Mihai Voicu, ne-a spus ca exista discutii la nivel parlamentar si ca, personal, si-ar dori o fuziune cu PC.

D.C.: Parlamentarii pe care ii are PC nu au nici un fel de mandat din partea conducerii partidului sa negocieze cu vreun partid politic decat masurile anticriza, repet si pot negocia cu parlamentarii de la putere sa voteze motiunea de cenzura. Dar de aici pana la o discutie... avem o colaborare foarte buna in comisiile parlamentare dar, de aici pana la o discutie de alianta asa cum spuneti dvs, nu au o astfel de discutie.

Rep: Avand in vedere ca PNL este un partid de centru dreapta si membrii in ALDE ca si PC , va ganditi sa fuzionati cu ei ?

D.C.: Nu mi-am pus niciodata aceasta problema si, sub mandatul meu, vreau sa va spun ca PC nu va fuziona cu nici un alt partid. Daca se va pune vreodata problema ca Partidul Conservator sa fuzioneze, eu sunt primul care imi dau demisia, pentru ca asta ar insemna ca obiectivul pe care eu mi l-am asumat sa nu fie indeplinit. Nu cred ca se va pune problema in viitorul apropiat sa fuzionam nici cu PSD, nici cu PNL, din contra, exista anumite discutii de a atrage partide mai mici, prin absorbtie, in PC.

Rep: Vedeti posibila varianta asta: Dan Voiculescu prim vicepresedinte PNL?

D.C.: Am vazut si eu un articol in acest sens, dar nu vad fezabila o astfel de varianta. Sigur, nu vreau sa fac referire la domnul Voiculescu, din punct de vedere personal, va spun din punct de vedere al partidelor. Nu cred ca este plauzibila o astfel de varianta, PC sa fuzioneze cu PNL. Colaboram foarte bine, toate cele trei partide, dar credeti-ma, de aici pana la aliante sau fuziuni sunt de facut foarte multi pasi pe care eu nu sunt dispus in momentul de fata sa-i fac.

Rep: Personal v-ati gandit la o alianta, fuziune cu PNL? Este fezabila pe viitor o colaborare cu liberalii?

D.C.: O sa va raspund foarte scurt. In politica este o vorba, niciodata sa nu spui niciodata. Atat am avut de spus pe acest subiect.