Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat pentru Hotnews.ro ca, la intalnirea cu liderii PNL de luni, s-au clarificat micile neintelegeri dintre cele doua partide si s-a decis colaborarea pentru inlaturarea guvernului Boc. In acest context, Ponta a mai spus ca liderul PNL, Crin Antonescu, l-a asigurat ca a dat ordin liberalilor sa opreasca discutiile cu PDL. Ponta a precizat insa ca Anotnescu nu ar fi fost implicat in negocieri. Este a doua confirmare a negocierilor PNL-PDL, dupa ce, in urma cu doua zile, deputatul PSD, Viorel Hrebenciuc declara in sedinta social democratilor ca "este o realitate ca liberalii au negociat cu PDL". Hotnews.ro a relatat, saptamana trecuta, ca liberalii au negociat, de la inceputul lunii august, cu lideri PDL din esalonul doio eventuala intrare la guvernare, prima conditie fiind eliminarea greilor Berceanu, Videanu, Blaga din Guvern.

Contactat de Hotnews.ro pentru a oferi detalii referitoare la decizia reprezentantilor opozitiei PSD-PNL-PC de a crea un guvern de criza, presedintele PSD, Victor Ponta a explicat cum s-au clarificat neintelegerile dintre social-democrati si liberali:

"Am discutat toate micile neintelegeri din perioada vacantei de vara, si am cazut de acord sa ne mobilizam impotriva Guvernului Boc. Au fost neintelegeri la Senat, pentru ca noi vorbisem cu liberali pentru respingerea majorarii TVA si ordonanata privind descentralizarea spitalelor. Una am vorbit iar domnul Hasotti alta a facut. Nu a fost vorba de Agentia de integritate. Au fost niste explicatii, si am inteles ca nu domnul Antonescu a negociat cu PDL. Dansul m-a asigurat ca a transmis si a clarificat cu colegii de partid sa nu mai discute cu PDL. Au fost doar mici incidente pe perioada vacantei, dar le-am clarificat astazi."

Declaratia lui Victor Ponta este cea de-a doua care confirma negocierile pe care PNL le-a purtat cu PDL. In urma cu doua zile, deputatul PSD, Viorel Hrebenciuc a afirmat ca "este o realitate ca liberalii au negociat cu PDL". Detalii aici

"Nu-l vad pe Crin Antonescu sa conduca un partid intr-o astfel de situatie, pentru ca am vazut acum, la Mangalia, ca obsedant a spus ca nu va face nimic cu PDL; inseamna ca au o problema. Sub el, colegi de-ai domniei sale, care nu stiu daca sunt alaturi sau nu de el, au negociat cu PDL. Este o realitate ca s-a negociat, pentru ca nu putea sa vina votul de la Senat din neant. ...Aceasta intelegere exista in fapt, chiar daca ei o neaga cu atata vehementa. Vehementa domnului Crin Antonescu este demna de o cauza mai buna, dar naivitatea domniei sale in politica se vede. E in politica de 20 de ani, dar e un tanar politician de perspectiva, are naivitati care nu sunt de nivelul unui sef de partid", a declarat Hrebenciuc, la sedinta Comitetului Executiv National al PSD.

In urma cu o saptamana, Hotnews.ro a prezentat in exclusivitate informatia ca liberalii negociaza, de la inceputul lunii august, cu lideri PDL din esalonul doi o eventuala intrare la guvernare, prima conditie fiind eliminarea greilor Berceanu, Videanu, Blaga din Guvern. La negocieri, PDL ar fi cerut liberalilor probe de loialitate. Senatorii PNL au votat, saptamana trecuta, in momente cheie, alaturi de partidele care sustin Guvernul Boc: legea ANI, legile privind mica reforma in justitie si o modificare esentiala la legea Curtii Constitutionale.

Fara votul liberalilor, legi esentiale sustinute de Guvern n-ar fi trecut. Negocierile ar fi in curs, insa pedelistii se declara sceptici ca se vor finaliza cu intrarea PNL la guvernare. Unii cred ca e vorba de pesudo-negocieri prin care liberalii cauta sa divizeze PDL si sa creeze conditii favorabile suspendarii presedintelui Basescu. Oficial, liberalii neaga ca negociaza cu PDL. Mai mult, sambata, liderul liberal Crin Antonescu declara ca PNL exclude orice colaborare cu PDL si critica sistemul de putere al lui Traian Basescu: "PDL este umflatura maligna din sistemul politic romanesc, este malformatia la care a dus drumul gresit al celei mai mari parti a clasei politice si trebuie, pentru sanatatea politicii romanesti, sa dispara".