"Sunt prea putin bani europeni atrasi in raport cu ceea ce putem face", a declarat, sambata, premierul Emil Boc, care a participat la lucrarile Grupului interministerial pentru absortia de fonduri europene. Intalnirea, coordonata de ministrul Adriean Videanu, s-a desfasurat la Ministerul Economiei.

Iata cateva dintre declaratiile facute de premier la iesirea de la discutii:

* am facut o analiza a graficului absortiei de fonduri europene

* din nefericire, toti suntem nemultumiti de graficul de absortie

* sunt prea putin bani europeni atrasi in raport cu ceea ce putem face

* toate firmele vor primi bani de rambursare pana la 15 august

* dorim sa avem o comunicare mai intensa cu firmele legata de co-finantare

* speram sa influentam firmele sa atraga cat mai multi bani in tara

* nu ne putem permite sa pieredem bani europeni fiindca unele firme nu sunt atrase sa atraga fonduri

* in urmatoarele zile vom rezilia unele contracte

Premierul a decis recent ca ministrii Cabinetului vor prezenta, lunar, o "Carte alba" a absorbtiei fondurilor comunitare si a proiectelor derulate cu bani europeni, incepand chiar de luna aceasta.

In plus, duminica trecuta, Emil Boc a anuntat ca toti prefectii trebuie sa prezinte, pana pe 15 august, o evaluare a stadiului de absorbtie a fondurilor comunitare in judetele de competenta. Premierul a adaugat ca, de acum incolo, prefectii vor trebui sa prezinte lunar stadiul proiectelor europene derulate in judetele respective.

Premierul a afirmat ca prefectii vor fi evaluati de catre ministri, in functie de analiza privind fondurile europene: Va cer transparenta totala fata de opinia publica, pentru ca aceste rapoarte lunare, dupa carta alba pe care o veti redacta, vor fi analizate si de membrii Guvernului, sa vedem daca v-ati implicat suficient sau o faceti doar de fatada".