Boc trebuia sa-l dea afara imediat pe Sebastian Vladescu, dar nu are puterea, nu e in stare sa faca acest lucru, ii e frica, a declarat la RFI vicepresedintele PDL Ceazar Preda. Acesta sustine ca Vladescu "a sabotat Guvernul". Preda afirma ca premierul nu-si poate stapani Cabinetul si ca pe Emil Boc nu-l mai asculta absolut nimeni.

Descarca fisierul audio in format MP3

Iata rezumatul interviului acordat de Cezar Preda la RFI :

  • Sincer, sunt foarte ingrijorat. Daca pana acum, in mediile politice si economice romanesti se vehicula faptul ca prim-ministrul cu greu isi poate stapani Cabinetul, iata, acum, in ultima perioada si noi, din interiorul Partidului Democrat vedem foarte clar acest lucru. Pentru mine, cel putin, nu este nici o surpriza ce-a facut ministrul Finantelor. El face acest lucru cand doreste, cum doreste, spune ce vrea. Prim-ministrul nu poate decat sa fie reactiv la ceea ce spune domnul Vladescu si domnul Seitan, daca mai tineti minte.
  • Imi pare rau pentru prim-ministru ca a ajuns de nu-l mai asculte absolut nimeni. Nu e bine sa vedem in ultima luna ca s-au luat decizii care nu sunt agreate ba de Palatul Cotroceni, ba de Ministerul de Finante, ba de Cabinetul de la Palatul Victoria, in ansamblu. Ce sa-nteleaga cetatenii Romaniei, decat ca e un haos? E vina primului-ministru. Primul-ministru trebuia sa-l dea afara imediat pentru aceste chestiuni, dar nu are puterea, nu e in stare sa faca acest lucru, ii e frica nu stiu de cine. Nu-mi dau seama cum isi permite un ministru sa saboteze un Cabinet intreg si sa-l duca in ridicol pana la urma pe prim-ministru, de fiecare data cand acesta incearca sa se preocupe de ceea ce are nevoie tara acum: sa scapam de inundatii, sa trecem peste criza.
  • Noi asistam, ca si dvs., la o chestiune incredibila: un Cabinet in care primul-ministru afla ultimul de ce spune cate un ministru! Si totusi, nu doreste sa ia masuri!
  • Nu cred ca (remanierea Guvernului - n.r.) se face nici in septembrie. Cum poate cineva sa creada ca ei vor face reforma interna a administratiei centrale, cand n-au facut-o pana acum? De ce n-au facut-o de un an si jumatate? Bun, de ce n-au facut-o de sase luni? De ce ar face-o acum? Cate agentii si autoritati s-au redus pana acum? Nici una! De-abia de acum se gandesc. De-abia de acum se iau decizii. Da, dar taierea salariilor s-a facut de la 1 iulie! Si noi de-abia acum ne gandim ce vom face in interiorul Cabinetului si-n interiorul administratiei centrale? Nu e corect si nu e de inteles! Foarte multi lideri ai Partidului Democrat Liberal nu agreeaza asemenea chestiuni, pentru ca aceasta actiune nu este credibila pentru nici un cetatean al Romaniei.

Renuntarea in 2011 la cota unica - varianta lansata de Sebastian Vladescu intr-un interviu acordat "Ziarului Financiar" - nu este acceptata de PDL. Potrivit surselor Hotnews.ro, democrat-liberalii nici nu vor sa auda de renuntarea la cota unica, insa se feresc sa afirme oficial acest lucru. Doar premierul Emil Boc a declarat ca Sebastian Vladescu nu a fost mandatat sa dezbata public tema cotei unice si a interzis ministrilor sa introduca in dezbaterea publica teme care nu au fost aprobate de Guvern.