Senatorul Gyorgy Frunda a respins acuzatiile presedintelui Traian Basescu impotriva sa. "Pozitia mea in cazul legii ANI a fost in interesul Romaniei", a spus la RFI senatorul UDMR, dupa ce seful statului l-a acuzat ca a avut o pozitie impotriva intereselor nationale.

Descarca fisierul audio in format MP3

Gyorgy Frunda: Am avut o pozitie in interesul Romaniei, pentru ca obligatia mea este sa respect Constitutia si legile tarii. Tot ce am pledat a fost in conformitate cu Constitutia, a fost in conformitate cu Conventia Europeana a Drepturilor Omului, nu a scos nici o institutie, nici o putere, pe care ar fi avut-o ANI pana atunci. Am pledat hotarat si ferm impotriva comisiilor de cercetare a averilor care ar fi trebuit sa fie introduse la nivelul Curtilor de Apel. Acest lucru nu a existat niciodata in legea ANI, acest lucru nu l-a cerut nici macar Guvernul Romaniei, ci a fost introdus pe usa din dos de catre niste deputati independenti. Si acum sustin ca o asemenea masura ar fi fost neconstitutionala si 115 sau mai multi senatori, toti cei prezenti in sala, cu o singura exceptie, care s-a abtinut au acceptat propunerea mea. Propunerea mea este constitutionala, euro-conforma, nu slabeste puterea ANI, pentru ca asemenea putere nu a avut ANI, nu pune Romania intr-o situatie dificila in fata Comisiei Europene. Aceasta sustinere este jignitoare la adresa mea si o resping ca atare.

Reporter: Totusi, organizatiile neguvernamentale si unii oameni politici va critica dur pentru pozitia avuta in cazul legii ANI. Cum le raspundeti ?

G.F.: Foarte simplu: sa atace acesti oameni, respectand legea, hotararea Senatului. 115 senatori au votat aceasta lege, nu Frunda el singur. Deci demersurile pe care le ai legal si sa ai curajul sa o modifici, nu ataca un singur om. Mi se pare absolut inacceptabil, iar aceste organizatii civile care m-au atacat nici una nu a avut minimalul bun simt sa ma sune la telefon, sa discute cu mine, nici una nu a avut curajul sa ia parte la o dezbatere publica. De ce sunt atacat eu si nu institutia Senatului? Ce stat de drept e cand poti ataca un senator, pentru punctele de vedere politice pe care si le exprima in plenul Senatului. Este in pericol statul de drept. Se incearca intimidarea senatorilor, nu este vorba de nici un interes al meu. Pur si simplu se incearca infiintarea unor instrumente sau institutii, care sa poata fi folosite pentru intimidarea celor care aduc legi.

Presedintele Traian Basescu a declarat joi seara, la TVR, ca senatorul Gyorgy Frunda a avut in cazul modificarilor la Legea ANI din comisia pe care o conduce o pozitie impotriva intereselor Romaniei. "Domnul Gyorgy Frunda a avut o pozitie impotriva intereselor Romaniei, nu pentru ca e ungur, ci pentru ca, probabil, are de ascuns ceva, el si clientela lui", a sustinut seful statului.

Legea ANI a fost adoptata in forma agreata de comisiile Senatului. Plenul Camerei superioare a aprobat miercuri, 30 iunie, cu 115 voturi favorabile si doua abtineri, textul trimis de presedintele Traian Basescu spre reexaminare. Senatul a eliminat insa din lege anumite prevederi esentiale, cerute atat de seful statului, cat si de societatea civila si diplomati europeni si americani.

"Sunt convins ca parlamentarii au ceva de ascuns", a declarat atunci presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Catalin Macovei.

Comisiile speciale de pe langa Curtile de Apel au fost desfiintate, vor exista doua declaratii de avere, una publica, alta secreta, iar ANI va avea doar un an la dispozitie, in loc de trei, pentru a desfasura o ancheta, potrivit votului de la Senat.