Liderul PSD, Victor Ponta, a avertizat-o miercuri, in cadrul unei conferinte de presa, pe presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, ca 'va raspunde penal' daca nu va semna decizia forului pe care il conduce privind numirea social-democratului Valer Dorneanu intr-un post de judecator la Curtea Constitutionala.

"Roberta Anastase, incalcand inca o data Constitutia, legile tarii si regulamentul Camerei Deputatilor, refuza sa semneze aceasta hotarare doar pentru ca propunerea PDL Cluj (...) nu a primit numarul de voturi. (...) Daca va fi cazul ne vom adresa Parchetului, daca doamna Anastase va persista in aceasta decizie", a anuntat Ponta, citat de Agerpres.

Liderul PSD a informat ca partidul sau se va bate cu toate instrumentele parlamentare, legale si chiar internationale pentru respectarea deciziei Camerei Deputatilor. Ponta i-a adresat Robertei Anastase "un ultim avertisment", acela ca, daca nu va respecta Constitutia, legile si regulamentul Camerei Deputatilor, PSD va apela la toate masurile legale pe care le are la dispozitie.

De asemenea, el a acuzat-o pe Anastase ca refuzand semnarea hotararii de numire a lui Dorneanu la CCR dovedeste ca PDL si presedintele Basescu doresc sa instituie un anumit control politic asupra Curtii. El a calificat respingerea semnarii deciziei de numire drept un "abuz in scopul de a controla politic o ultima instanta care poate nu este suficient de disciplinata fata de puterea actuala".

Votul din Camera Deputatilor pentru desemnarea unui nou membru al Curtii Constitutionale, dintre Valer Dorneanu - sustinut de PSD - si Mircea Stefan Minea - sustinut de PDL, a fost reprogramat marti, dupa ce presedintele Roberta Anastase a suspendat sedinta. Deputatii si-au dat avizul, la primul vot de marti, pentru Valer Dorneanu (161 de voturi) fata de Stefan Minea (123 de voturi). Votul a fost insa reprogramat, intrucat Valer Dorneanu nu a intrunit numarul necesar de voturi (168, adica majoritatea din Camera Deputatilor).