Modificarea statutului PDL a declansat noi dispute intre garda veche si reformistii din PDL. Potrivit unor surse participante la sedinta de luni, vicepresedintele PDL, Raluca Turcan, a intrebat daca se va tine sau nu cont de observatiile facute de Traian Basescu referitoare la bolsevizarea partidului. Dilema lui Turcan a fost transata imediat de catre secretarul general al PDL, Vasile Blaga, care, potrivit surselor citate, a reactionat iritat, afirmand ca partidul si-a asumat o decizie, sugerand ca acum orice critici sunt tardive. Reactia lui Blaga i-a calmat din start pe reformisti care au evitat sa faca vreo propunere privind modificarea de statut.

Potrivit unor surse PDL, vicepresedintele PDL, Raluca Turcan, a ridicat, in sedinta de luni, problema modificarii statutului partidului, fapt care a starnit controverse si proteste din partea greilor PDL. Potrivit surselor citate,Turcan a intrebat daca se ia in considerare observatia presedintelui Traian Basescu privind modalitatea de alegere a celor patru prim-vicepresedinti, pe baza de lista, modalitate considerata nedemocratica de catre seful statului.

Intrebarea acesteia i-ar fi iritat pe unii lideri PDL, printre care si pe secretarul general al PDL Vasile Blaga. Potrivit surselor citate, Blaga i-ar fi replicat lui Turcan ca statutul a fost votat in forurile partidului si ca este cam tardiva aceasta intrebare. Totodata, sursele citate sustin ca Blaga ar fi spus ca partidul a decis prin vot noul statut si ca si-a asumat deja decizia.

Blaga s-ar fi declarat nemultumit de faptul ca anumiti colegi de partid isi expun opiniile pe blog inainte de a discuta astfel de probleme in interiorul partidului.

Vicepresedintele Raluca Turcan a declarat duminica pe blogul personal ca Partidul Democrat Liberal "este in fata unei dileme: fie tine cont de ceea ce a spus presedintele Traian Basescu, fie merge inainte ca pana acum".

Sursele HotNews.ro sustin ca reactia secretarului general a taiat avantul reformistilor de a face propuneri de modificare a statutului, dupa ce a fost aprobat de mai multi membri care s-au manifestat "tropaind din picioare". Presedintele PDL Emil Boc a intervenit in discutie incercand sa tempereze spiritele. "O eventuala modificare la statut ar putea fi aprobata in Colegiul Director sau in Consiliul National al PDL forurile care de altfel au validat documentul", ar fi spus Boc, potrivit surselor citate.

Contactata de HotNews.ro, vicepresedintele PDL Raluca Turcan a recunoscut ca a formulat o astfel de intrebare catre conducerea PDL, dar nu a vrut sa comenteze reactiile colegilor. "Nu are rost si nu comentez public pentru ca am adresat o intrebare in forul de conducere, iar deciziile se vor lua tot in forul de conducere". Raluca Turcan nu este la prima confruntare cu secretarul general al PDL, Vasile Blaga.

HotNews.ro a incercat sa-l contacteze si pe secretarul general al PDL, Vasile Blaga insa ministrul nu a fost disponibil. Un consilier de imagine contactat de HotNews.ro a declarat ca secretarul general "nu obisnuieste sa comenteze pe surse".

De la sedinta de partid au lipsit o parte a sustinatorilor lui Traian Basescu, si anume Elena Udrea si primarul Aradului, Gheorghe Falca, cel care a propus infiintarea celor patru functii de prim-vicepresedinti, in varianta ca ei sa fie alesi prin vot uninominal, nu prin vot pe lista cum a iesit in final la presiunile triadei Blaga-Videanu-Berceanu.

Ce spune Berceanu despre acuzatiile de bolsevizare

Reformistii partidului discuta diverse variante de statut, iritati de atacurile venite din partea garzii vechi a PDL. Pe langa reactia lui Blaga din sedinta Biroului Politic al partidului, reformistii au discutat intens despre afirmatiile facute intr-un interviu pentru Gandul, acordat de un alt greu al partidului, Radu Berceanu.

"Nu cred că PDL poate fi considerat un partid bolşevizat dacă patru inşi din 37 vin pe listă împreună cu preşedintele. Ideea, aşa cum s-a discutat ea prin partid, a fost că este bine să i se dea posibilitatea preşedintelui să aducă trei-patru oameni alături de el, pentru a putea promova trei-patru figuri noi. Altfel, suntem în următorul cerc vicios: nu ies prin vot nişte figuri noi, mai tinere, neerodate, cum este normal. Dacă vine şi candidează domnul Popescu din judeţul Alba pentru funcţia de prim vicepreşedinte, el nu iese, pentru că nu-l cunoaşte nimeni în partid. Pe de altă parte, partidul are nevoie de aşa ceva", a declarat Berceanu in interviul Gandul.

Sursele citate sustin ca sustinatorii ideilor lui Traian Basescu au interpretat declaratiile lui Radu Berceanu ca pe un atac direct la reformistii partidului. Cum din zona reformistilor a venit propunerea de a introduce patru functii de prim-vicepresedinte, declaratiile lui Berceanu insinueaza si ii ataca subtil pe acestia motivand ca aceste functii au fost create pentru a "promova trei-patru figuri noi", mai exact oamenii lui Basescu, sustin sursele citate.

Luni, pe holurile din Parlament, reformistii democrat-liberali sustineau ca trebuie sa se elimine cele 4 functii, pentru a nu fi acuzati ca au vrut la putere. In schimb, nici un democrat-liberal nu a facut o propunere concreta pentru eliminarea votului inchis pentru functiile de prim-vicepresedinte.