PNL cere ministrului Justitiei, Consiliului Superior al Magistraturii si presedintelui Romaniei demiterea procurorului general Laura Codruta Kovesi, din cauza deciziei de neincepere a urmaririi penale in cazul Elena Udrea, a declarat, luni, prim-vicepresedintele liberal Ludovic Orban, potrivit Mediafax.

  • "In cazul respectiv, Camera Deputatilor a decis in plen constituirea comisiei de ancheta, aceasta a finalizat raportul. In urma finalizarii raportului, plenul Camerei a emis o hotarare in care, referitoare la faptele ministrului Udrea, nu a sesizat Parchetul de pe langa ICCJ, ci a trimis toata partea de raport catre Comisia juridica a Camerei Deputatilor, in conformitate cu legea si cu Regulamentul Camerei Deputatilor, urmand ca presedintele Comisiei juridice, impreuna cu Comisia juridica, sa hotarasca si sa finalizeze raportul referitor la cererea de incepere a urmaririi penale formulate de Comisie, in termen de 15 zile", a explicat prim-vicepresedintele PNL.
  • El sustine ca "Parchetul i-a dat Elenei Udrea in mod abuziv un certificat de buna-purtare, necesar pentru audierile pe care trebuia sa le parcurga doamna Udrea in calitate de ministru desemnat in Cabinetul Boc IV", lucru care, in opinia sa, este "extrem de grav".
  • "In ordonanta nu se invoca faptul ca este o autosesizare din partea Parchetului, pentru ca ar fi avut la dispozitie si acest subterfugiu procedural, ci pur si simplu ordonanta este data in baza sesizarii Camerei Deputatilor, care nu se referea la faptele doamnei Udrea, ci numai la faptele comise de subalternii doamnei Udrea, urmand ca plenul Camerei Deputatilor sa se pronunte in baza raportului Comisiei juridice si sa sesizeze sau sa nu sesizeze Parchetul dupa votul in plenul Camerei", a mai adaugat Ludovic Orban.

Procurorul general al Romaniei, Codruta Kovesi, a afirmat, joi, la Drobeta Turnu Severin, ca solutia in cazul Elenei Udrea a fost comunicata Parlamentului inca din 21 decembrie 2009, declarand ca "oricine considera ca este nelegala solutia se putea adresa instantei".

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a dispus neinceperea urmaririi penale a Elenei Udrea in cazul acuzatiilor de abuz in serviciu contra intereselor publice, instigarea la infractiunea de abuz in serviciu, neglijenta in serviciu si deturnare de fonduri, conflict de interese, prezentare de date inexacte Parlamentului, si refuzul nejustificat de a prezenta Parlamentului documente si informatii.

Dupa comunicarea solutiei, aceasta nu a fost contestata in instanta, la Inalta Curte de Casatie si Justitie nefiind inregistrata vreo plangere impotriva ordonantei procurorului in cazul Elena Udrea.

Miercuri, Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis sa trimita Comisiei juridice scrisoarea primita de la procurorul-sef al Parchetului referitoare la neinceperea urmaririi penale in cazul acuzatiilor aduse Elenei Udrea de catre Comisia parlamentara de ancheta.

Secretarul Camerei Dumitru Pardau a facut acest anunt, aratand ca Parchetul a facut ancheta in cazul Elenei Udrea la solicitarea Camerei Deputatilor.

In august 2009, Comisia de ancheta, condusa de liberalul Ludovic Orban, a solicitat inceperea urmaririi penale a ministrului Turismului de la acea vreme, Elena Udrea, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, neglijenta in serviciu si conflict de interese.