Consiliul National al PSD se reuneste joi iar pe agenda oficiala se afla dezbaterea privind necesitatea de a schimba sau nu statutul partidului si pregatirea congresului din 20 februarie. De asemenea, se asteapta ca Adrian Nastase sa-si depuna candidatura asa cum a anuntat in urma cu o saptamana si sa se oficializeze tandemul Mitrea - Diaconescu pentru sefia PSD. Dezbaterile care vor avea loc in Consiliul National vor contura mai bine sustinatorii pentru fotoliul de presedinte PSD.

In sedinta Comitetului Executiv al PSD, Mircea Geoana a obtinut o mica victorie stabilind ca sedinta Consiliului National sa aiba loc cu doua saptamani inainte de congresul partidului. Practic, prin aceasta decizie, influenta lui Adrian Nastase asupra modificarii statutului precum si organizarea congresului a fost limitata.

Sedinta de joi a Consiliului National este doar formala si, este posibil, conform surselor Hotnews.ro, ca forul sa se reuneasca in apropierea congresului din 20 februarie. Pe agenda oficiala a intalnirii se afla analiza rezultatelor alegerilor prezidentiale, stabilirea in linii mari a unei platforme ideologice de modificare a statutului si validarea oficiala a datei congresului.

Propunerile de modificare a statutului PSD:

Adrian Nastase:

- un mandat de doi ani pentru presedinte si conducere centrala a PSD

- desfiintarea posturilor de vicepresedinti regionali si reducerea numarului de vicepresedinti

- infiintarea functiei de presedinte executiv

Ion Iliescu:

- alegerea presedintelui si a secretarului general de catre Congres

- alegerea vicepresedintilor si a secretarilor generali sa fie facuta de catre Consiliul National

Victor Ponta:

- alegerea presedintelui prin votul tuturor membrilor partidului, pentru un mandat egal cu un ciclu electoral major, intr-un sistem cat mai deschis si stimulativ pentru cei din interiorul si exteriorul partidului

- infiintarea unei Conventii anuale care sa dezbata si sa actualizeze obiectivele si directiile fundamentale ale partidului si care sa acorde un vot de incredere conducerii

- liderul ales al partidului ar trebui sa fie desemnat, in mod automat, candidatul partidului la prezidentialele din 2014

Marian Oprisan:

- alegerea vicepresedintilor de catre Comitetul Exevcutiv, la propunerea organizatiilor cu rezultate bune

- presedintele si secretarul general alesi de catre Congres

La sedinta Consiliului National se asteapta ca Adrian Nastase sa-si anunte candidatura la sefia PSD. In ultima saptamana, Nastase a declarat public in nenumarate randuri ca este foarte hotarat sa candideze si ca va face acest anunt in cadrul intalnirii forului statutar al PSD, in speta Consiliul National.

O surpriza poate fi anuntul unui tandem pentru candidatura PSD, Diaconescu-Mitrea. Conform unor surse PSD, citate de agentia Mediafax, Cristian Diaconescu s-ar fi intalnit miercuri cu Miron Mitrea si ar fi convenit sa refaca "tandemul" pe care l-au negociat initial, inaintea depunerii candidaturii lui Mitrea la sefia PSD.

Cei doi ar fi decis sa faca anuntul joi, la Consiliul National, sustin sursele citate.

Vicepresedintele PSD, Victor Ponta, apropiat taberei lui Nastase, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro ca se asteapta ca, dupa Consiliul National al PSD, Diaconescu si Mitrea sa creeze o platforma comuna cu Adrian Nastase. "(...)lucrurile vor fi mult mai clare. Ar fi echipa lui Mircea Geoana si echipa care propune o alta varianta. E mai simplu decat cu 4, 5, 6, 7 candidati, acolo lucrurile risca sa dea un rezultat la intamplare".

Tot la capitolul surprize ar putea fi si un anunt privind o candidatura inedita. Surse social democrate sustin ca Ion Iliescu ar intentiona sa promoveze o candidatura a unui apropiat al sau. "Este foarte posibil ca presedintele de onoare sa-si arunce in lupta un om fidel pentru a candida la sefia PSD. Cred ca acum evalueaza si analizeaza cum se aseaza taberele", au declarat surse social-democrate. De altfel, Ion Iliescu a declarat miercuri ca "nu este exclusa aparitia unor candidati surpriza": "Exista posibilitatea ca joi, la Consiliul National al partidului, sa se anunte candidati surpriza la sefia PSD. Pot sa apara. Chiar pana in Congres pot sa apara".

O declaratie surprinzatoare a venit si din partea primarului Constantei, Radu Mazare. Vicepresedintele PSD a sugerat mai in gluma, mai in serios ca ar putea candida la fotoliul de sef al PSD. "Nu stiu. Ramane o surpriza. Imi schimb palaria asta cu bereta rosie, schimba hainele astea cu uniforma militara si poate candidez. Sa fiti acolo. Cine stie ce se intampla?"

Consiliul National are si atributia de a valida si a propune in congres candidaturile pentru functia de presedinte PSD.