Senatorul PDL Iulian Urban a depus, la Comisia juridica, un amendament la Legea de functionare a ANI conform caruia toti jurnalistii vor trebui sa depuna declaratii de interese. Urban considera ca demersul sau reprezinta asigurarea unei "transparentizari" a presei.

"Nu vad o explicatie pentru care jurnalistii, formatorii de opinie, cei care se manifesta in spatiul public nu ar fi dispusi, daca tot vorbim despre transparentizarea activitatii jurnalistice din Romania, sa depuna declaratii de interese. Nu se pune problema de declaratii de avere, caci sunt platiti din bani privati. (...) Declaratiile de interese, atat timp cat am avut o gramada de suspiciuni, mai ales in ultima perioada, in care campania electorala a scos la iveala tot felul de ciudatenii, tot felul de oameni care sunt in consilii de administratii, pe la firme, care au tot felul de interese, care sustin o grupare dintr-un partid impotriva alteia, care sustin un partid impotriva altuia. Haideti sa mergem toti cu o forma de transparenta, pentru ca o declaratie de interese nu face rau nimanui", a declarat, marti, Iulian Urban, citat de Mediafax.

Iulian Urban a precizat ca amendamentul se refera doar la jurnalisti, deoarece "nu toata lumea care scrie pe un blog intra in categoria jurnalistilor".

"Daca amendamentul va trece, s-ar putea sa asistam la o primenire a jurnalismului romanesc", a mai spus Urban.