Parlamentarii din comisiile reunite de buget finante au aprobat, sambata, majorarea bugetului Ministerului Agiculturii cu 2,1 miliarde lei, de la 9,3 miliarde lei anterior, din fondurile aflate la dispozitia guvernului, pentru subventii acordate in cadrul programului de sprijinire a producatorilor agricoli, transmite NewsIn.

Motivatia suplimentarii este sustinerea din fonduri nationale in 2010 a ajutoarelor de stat posibil a fi acordate producatorilor agricoli ca urmarea a notificarii la Comisia Europeana. "Bugetul pe anul 2009 nu a acoperit suma de 1,81 miliarde lei, aceasta urmand a fi platita din bugetul aprobat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe 2010", se arata in motivatie.

Cu toate acestea, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, prezent la discutiile din cele doua comisii reunite, a sustinut ca nu este de acord cu suplimentarea bugetului pe care il conduce, in conditiile in care o astfel de masura "ar duce la dezechilibrarea bugetului" si, de asemenea, nu a fost identificata sursa de finantare. "Asa cum am mai spus, resursele alocate ne ajuta sa functionam pana cand vom introduce noi forme de ajutor de stat aprobate de UE. Pozitia minsterului e sa nu acceptam. In momentul in care vom identifica noi surse de finantare vom fi primii care vom solicita aceasta suplimentare prin amendare", a comentat Dumitru.

Amendament de majorare a cheltuielilor de personal la CNSAS cu aproape un milion de lei, adoptat de Comisii

Comisiile de buget-finante au adoptat si un amendament la proiectul legii bugetului de stat pe 2010, prin care se majoreaza cheltuielile de personal la CNSAS cu circa 1.000.000 de lei, de la 11,63 milioane lei la 12,55 milioane lei, informeaza Mediafax. Amendamentul a fost initiat de comisiile juridice.

Propunerea in acest sens a fost aprobata cu 20 de voturi "pentru", 16 voturi "impotriva" si 2 abtineri. Amendamentul a trecut dupa ce a fost supus a doua oara la vot, prima data fiind o situatie de balotaj.

Totodata, a fost adoptat un amendament prin care s-au transferat 13.000 lei de la categoria "Sporuri pentru conditii de munca" la categoria "Salarii de merit".