Agentia de monitorizare a presei (AMP) si Asociatia Pro Democratia (APD) au depus miercuri, la Curtea de Apel Bucuresti o cerere care vizeaza suspendarea referendumului pentru Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari, informeaza NewsIn. Termenul pentru discutarea cererii a fost stabilit pentru 19 noiembrie.

"Este vorba, in primul rand, de o plangere administrativa prealabila, pe care am depus-o in aceasta dimineata la Palatul Cotroceni si care este sustinuta de cele doua organizatii – Agentia pentru Monitorizarea Presei si Pro Democratia. O plangere care pune in evidenta o serie de iregularitati cu privire la referendum. Tot in aceasta dimineata (miercuri -n.r.) a fost depusa, la Curtea de Apel Bucuresti, la Sectia 8 - Contencios administrativ, o cerere de suspendare a referendumului. Aceasta cerere de suspendare este facuta pana cand procedura administrativa de care va vorbim, o procedura de contencios administrativ, va avea o solutie intr-o directie sau alta", a declarat miercuri, presedintele APD, Cristian Parvulescu.

Potrivit lui Parvulescu, CAB poate emite o ordonanta prezidentiala de suspendare a referendumului.

"Vrem sa mergem la Strasbourg, pentru ca noi credem ca este foarte important ca asemenea precedent sa nu mai functioneze nici in Romania si nici in alte state europene", a continuat Parvulescu, aratand ca un astfel de demers va duce la lamurirea "multor situatii". "Noi stim ca exista o serie de recomandari ale Adunarii Parlamentare ale Consiliului Europei si ale Comisiei de la Venetia cu privire la organizarea alegerilor", a mai spus Parvulescu.

Curtea de Apel Bucuresti a stabilit pentru 19 noiembrie primul termen pentru discutarea cererii de suspendare a decretului emis de presedintele Traian Basescu pentru organizarea referendumului pentru Parlament, depusa miercuri de Asociatia Pro Democratia si Agentia de Monitorizare a Presei.

Tot miercuri Asociatia Pro Democratia si Agentia de Monitorizare a Presei au depus, la CAB, o actiune de suspendare a executarii acestui decret, motivand ca este ”o deturnare de putere din partea presedintelui, care ar avea un avantaj electoral fata de ceilalti candidati la presedintie, care nu pot emite astfel de acte”, potrivit avocatului Pro Democratia, Corneliu Liviu Popescu.

Presedintele Traian Basescu a anuntat in 22 octombrie ca a semnat decretul pentru organizarea referendumului pentru Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari la maximum 300 de membri odata cu primul tur al alegerilor prezidentiale - 22 noiembrie. Basescu a amintit ca Parlamentul a dat un aviz negativ solicitarii de organizare a referendumului simultan cu alegerile prezidentiale, dar ca acesta este consultativ.