In al doilea week-end de campanie, candidatii la prezidentiale au luat tara la picior sa le explice romanilor de ce ar trebui sa-i voteze. Traian Basescu a vizitat Constanta unde a promis ca va lovi cu buzduganul mafia si mogulii. Liberalul Crin Antonescu le-a promis aradenilor ca-i scapa de Basescu, care este "caricatura lui Ceausescu", iar aradencele l-au aplaudat ca este "frumos si tanar". La Craiova, Sorin Oprescu i-a indemnat pe olteni sa scape de "copita partidelor politice" si a avertizat ca acestea pregatesc fraudarea alegerilor. Intre timp, Mircea Geoana s-a dus la Politehnica din Bucuresti si le-a spus studentilor povesti din tinerete cu martisoare.

Presedintele Traian Basescu si-a programat primul miting pentru promovarea referendumului la Constanta, in fata a mii de sustinatori adusi din mai multe judete din Dobrogea. In piata Prefecturii din Constanta, PD-L a comandat o scena pe care liderii partidului, in frunte cu Emil Boc, au incins atmosfera inainte sa apara presedintele.

Basescu: Iliescu si mogulii = sistemul ticalosit

"Bine v-am gasit! Ca de obicei ma intorc cu bucurie dar si cu emotie acasa, aici, la cativa kilometri de Constanta, la Basarab, la Murfatlar, unde m-am nascut cu aproape 58 de ani in urma.(...) De aici, din Constanta, am luat drumul pe mare, am luat drumul in lume as spune, dar Constanta a fost norocul meu in viata", si-a inceput Basescu discursul.

Presedintele le-a multumit dobrogenilor pentru sprijinul pe care i l-au acordat la referendumul din 2007 si i-a asigurat pe acestia ca nu va renunta sa lupte impotriva sistemului ticalosit.

"Va multumesc pentru sprijinul din 2007, cand cei 322 au crezut ca pot sa scape de mine. Nu se poate! Cum nu se poate nici acum! (...) Puteti alege pentru o Romanie democratica sau pentru o Romanie a oligarhilor. Stiu astazi ce inseamna sitemul ticalosit, cinci ani am fost intr-o confruntare zilnica cu acesta. Nu m-a infrant, dar nici eu nu l-am infrant definitiv. Va chem sa dam lovitura de gratie acestui sistem ticalosit",a strigat Basescu in ovatiile multimii.

Presedintele si-a continuat in forta atacurile vizandu-l, din nou, pe Ion Iliescu si mafia care "a inflorit sub mandatul acestuia".

"Sub el a inflorit aceasta mafie, acest sistem ticalosit. Nu in timpul meu s-a facut Patriciu mare mogul. Nu in timpul meu s-a facut Voiculescu mare mogul. Nu in timpul meu s-a facut Vantu mare mogul si dezvoltator de televiziune", a declarat presedintele, citat de agentia Newsin.

Buzduganul si scutul lui Basescu

Basescu i-a asigurat pe dobrogeni ca si-a pastrat coloana vertebrala si nu a cedat sa lupte impotriva lui Patriciu, Voiculescu si Vantu.

"Una dintre intrebarile pe care mi le puneam era cum stau cu coloana vertebrala. Am ajuns la concluzia ca e la fel de dreapta ca in 2004. Nu mi-am plecat-o in fata nicunui oligarh, in fata niciunui mogul. Ce ar fi trebuit sa fac sa-mi fie bine si sa fiu laudat la televiziuni? Ar fi trebuit sa fiu de acord sa se inchida dosarul d-lui Patriciu? Ce-ar fi trebuit, sa-i dau lui Sorin Ovidiu Vantu Posta Romana? Ar fi trebuit sa-l fac fericit pe domnul Voiculescu dandu-i minele de sare?"

Inainte de a cobori de pe scena, presedintele a primit din partea organizatiei PD-L Constanta un buzdugan si un scut. "Cu scutul ii voi apara pe cei 22 de milioane de romani, iar cu buzduganul voi lupta impotriva sistemului ticalosit", i-a asigurat Basescu pe constanteni.

Dupa lansarea presedintelui, pe scena din Piata Prefecturii au cantat artisti de muzica populara, precum Maria Dragomiroiu, Aurel Tamas dar si formatiile Voltaj si Zdob si Zdub.

Antonescu: Referendumul este inutil

In partea cealalta a tarii, la Arad, candidatul PNL, Crin Antonescu, a trecut la atacuri incercand sa demonteze organizarea referendumului pentru Parlamentul unicameral. Antonescu a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca referendumul este inutil pentru ca, din 2013, tarile din Uniunea Europeana vor trece toate la un parlament bicameral.

"Ceea ce domnul Basescu nu spune oamenilor si nu spun nici prietenii sai, este ca noi riscam sa ne aflam in urmatoarea situatie: sa facem acest referendum acum, sa iasa «DA» pentru parlament unicameral, sa facem niste comitete si comisii, modificam Constitutia, mai facem un referendum sa se pronunte asupra articolului de Constitutie modificat si facem parlament unicameral din 2012. In 2012, facem alegeri si avem parlament unicameral si in 2013, conform reglementarilor UE, facem un nou referendum ca sa modificam Constitutia si sa avem parlament bicameral", a spus Antonescu.

Totodata, liderul PNL a declarat ca "referendumul ii costa pe romani 16 milioane de euro, bani pe care Traian Basescu sau Dorin Cocos nu ii aduc in tara".

Dupa conferinta de presa, presedintele PNL s-a intalnit cu oamenii de afaceri din Arad si a participat la un miting electoral la Casa de Cultura din oras.

Atac la presedinte: Basescu este caricatura lui Ceausescu

In fata simpatizantilor sai, Antonescu a trecut din nou la atac impotriva lui Traian Basescu. "Actualul sef al statului lucreaza, de cinci ani, doar in interesul personal si in interesul partidului din care provine. Cinci ani nu a reusit, in nicio zi, sa fie presedinte al romanilor (...) Daca nici dupa 20 de ani nu reusim pe cale pasnica, pe cale ferma si pe cale democratica sa ne luptam cu valorile pentru care au murit la Arad, la Timisoara, la Bucuresti si in alte orase atatia tineri, atunci nu meritam sa fim liberi, atunci meritam sa fim amenintati cu frica dupa 20 de ani de o caricatura a lui Nicolae Ceausescu, care este Traian Basescu", a declarat Antonescu, citat de agentia Mediafax.

Aradencele il voteaza pe Crin ca e frumos si tanar

Liderul PNL si-a continuat programul electoral cu o baie de multime in piata agroalimentara Mihai Viteazul. Aradenii i-au urat succes iar aradencele l-au laudat pe Antonescu ca este frumos si tanar. O vanzatoare de la o taraba i-a aratat lui Antonescu cum comercializeaza pungile electorale care il promoveaza pe acesta. In timp ce echipa de campanie le indemna pe doamnele din piata sa-l voteze pe Antonescu, una dintre ele a intervenit prompt: "Sa avem si noi un presedinte frumos, tanar si competent, sa nu ne mai fie rusine!'.

Oprescu: Laboratoarele partidelor pregatesc fraudarea

Intre timp, candidatul independent Sorin Oprescu, care se afla la Craiova, a acuzat intr-o conferinta de presa ca se pregateste de catre partide fraudarea alegerilor.

"Parerea mea este ca presedintele doreste sa-si tina la putere partidul din care face parte si pe care-l conduce, pana dupa alegerile prezidentiale, in asa fel incat sa nu existe rateuri intr-o eventuala conceptie despre alegerile electorale. (...) Cred cu tarie ca in laboratoarele partidelor se antreneaza oameni care sa faca acest lucru. Eu, personal, nu i-as sfatui", a declarat Oprescu.

Oprescu si-a continuat atacurile avertizandu-i pe ziaristii olteni ca sondajele sunt false si ca s-au facut presiuni asupra sa pentru a nu intra in cursa prezidentiala.

"Acum vin sa-mi intinda mana si sa-mi spuna daca eventual nu pot sa ma retrag si sa-i las pe ei. Nu am inteles, de ce sa ma retrag?!(...) Nu sunt impresionat deloc de jocurile si doapele asezate pe traseul sondajelor politice. Asa mi s-a intamplat si anul trecut cand am intrat in cursa pentru Primaria Capitalei. Poate pe unii sa-i impresioneze, poate unora sa considere ca nu au vot util daca-l voteaza pe Sorin Oprescu. Se trimit diversi soli cu din aia alba si te intreaba daca nu vrei sa discuti. Am primit din partea tuturor".

Primarul Bucurestiului s-a plimbat prin centrul Craiovei la pas, fiind insotit doar de profesorii de la Spiru Haret iar oltenii nu s-au inghesuit sa-l felicite sau sa-i ureze succes.

Geoana a spus povesti despre martisoare

Candidatul PSD, Mircea Geoana, aproape a lipsit din peisajul electoral al zilei. Geoana a ramas in Bucuresti si a participat la Festivalul "Studentiada" de la Politehnica.

Geoana a facut o baie de "studentime", plimbandu-se printre tarabele la care studentii vindeau obiecte decorative in cadrul Festivalului si le-a povestit acestora cum facea in studentie martisoare si le vindea, relateaza agentia Newsin.

"Eu faceam cu nevasta-mea martisoare cand ea era studenta la arhitectura. Faceam martisoare si vindeam inainte de '89, era un business bun. Ea era cu creatia, eu cu manufactura. Pentru studentii la arhitectura era atunci mana cereasca, se castigau bani frumosi".

In timp ce se plimba printre tarabe, Geoana "a inspectat" in special obiectele expuse de culoare rosie. "Te uiti dupa rosu, portocaliu. Am ajuns sa fim un pic obsedati, trebuie sa revenim la normalitate dupa campania asta", a spus candidatul.

Candidatul PSD a vorbit cu studentii despre locurile de munca si le-a promis acestora solutii. "Ceea ce ne propunem sa facem este ca, pentru cei care sunt in cautarea primului loc de munca, sa acordam intreprinzatorilor si firmelor care ar lua drept angajati un absolvent de facultate, sau alta forma de invatamant, o scutire fiscala pentru a putea sa incurajam crearea de noi locuri de munca", a promis Geoana

La finalul programului de vizita, Mircea Geoana, insotit de fostul ministru Ecaterina Andronescu si deputatul PSD Nicolae Banicioiu, a avut o intalnire privata cu studentii din Regie.