Traian Basescu a continuat si ieri, si azi sa raspunda intrebarilor pe care cititorii HotNews.ro le-au pus, luni, la intalnirea online.

Aurel

Va rog sa enumerati principalele 5 avantaje ale trecerii la parlament unicameral cu 300 parlamentari si 5 dezavantaje.

Multumesc

Traian Basescu

Astazi, joi, 22 octombrie, am semnat decretul de convocare a referendumului, pentru data de 22 noiembrie. Am sa va prezint pe scurt doar 5 avantaje, pentru ca ele sunt mai multe. Avantaje -

1. Proces legislativ mai transparent

2. Adoptare mai rapida a legilor

3. Costurile mai mici - economii importante intr-un mandat de 4 ani

4. Reprezentativitate mai buna, datorita unei norme de reprezentare corecte

5. Intarirea rolului Legislativului in raport cu Executivul

In opinia mea dezavantajele sunt nesemnificative.

Marius Ogrean

D-le Basescu,

cat de mult credeti ca influenteaza criza politica mediul de afaceri. Este clar ca pot aparea probleme in institutiile statului datorita lipsei guvernului, insa mediul privat cat de legat este de ce se intampla acum?

Cum vedeti evolutia pietelor financiare in Romania in contextul crizei politice?

Va multumesc

Traian Basescu

Influenta este limitata pentru ca mediul de afaceri a fost primul in stabilirea unor masuri de auto-protectie in fata crizei economice. "Lipsa Guvernului" e mai degraba un termen jurnalistic, el nu reflecta realitatea. Tara este guvernata, toate institutiile isi fac datoria, guvernul exista, el doar are atributii limitate. Sunt tari europene care au trecut prin situatii similare luni de zile. Situatia politica actuala poate afecta in special primirea banilor de la FMI.

Wallah

D-le Presedinte,

Sunt agent de politie si conform statutului nostru nu-mi este permis sa exprim opinii cu tenta politica in public,motiv pentru care ma voi abtine de la asa ceva;sper sa ma intelegeti...

Rugamintea mea ar fi ca,dupa ce veti castiga cel de-al doilea mandat si veti fi validat ca presedinte,sa propuneti premierului infiintarea unui minister doar al Internelor,care sa fie condus de un ministru apolitic si care,pe cat posibil sa provina din armata sau structuri ale M.A.I.;pur si simplu ,noi,politistii ne-am saturat de aceasta politizare la care este supus sistemul ,la nivelul tuturor structurilor sale,atat pe verticala cat si pe orizontala,cu efecte extrem de nefaste asupra moralului lucratorilor si a activitatii lor de zi cu zi.

Va multumesc si...nu ne uitati!

raspunde trimite

Traian Basescu

Sunt de acord ca implicarea excesiva a politicului a adus prejudicii Ministerului de Interne. Cazurile recente vorbesc de la sine. Cutuma in statele democratice este insa ca ministrul sa fie un civil. Nu cred in varianta unui militar la conducerea ministerului. Cred in varianta unui civil, dar un om vertical si onest, care sa ii lase pe subordonati sa isi faca

treaba si sa aplice o politica de toleranta zero fata de infractionalitate. Chiar daca au mai fost si probleme, in general politistii si jandarmii stiu cum sa isi faca treaba. Trebuie sa nu li se puna bete in roate si sa primeasca resursele logistice necesare. Evident ca m-a socat afirmatia ca MAI ar putea sa fraudeze alegerile. In primul rand ca o asemenea afirmatie nu a facut cinste persoanei care a emis-o. In al doilea rand, face rau chiar ministerului, prin prejudicierea reputatiei, atat in tara cat si in strainatate, unde exista personal MAI la post. In al treilea rand, afirmatia in sine e o mare prostie, inca nu am vazut agenti de politie sau jandarmi alergand cu urnele de voturi prin localitati. Am dat exemplul acesta pentru a fi clar ce impact negativ au avut declaratiile cu substrat politic, facute chiar de fostul ministru, asupra reputatiei MAI. Sa speram ca nu vor mai exista niciodata asemenea declaratii iresponsabile.

ilie

1. Lupta electorala devine din ce in ce mai opaca, cel putin de unde privesc eu, v-as fi recunoscator daca mi-ati putea simplifica putin batalia asta. Pe scurt, care ar fi "ratiunea suprema" sau motivul "elementar", sau "esential" care ar face diferenta si ar trebui sa ma convinga sa va votez pe dumneavoastra si nu pe oricare alt candidat ?

(stiu ca as putea fi acuzat ca va "arunc mingea la fileu" dar vreau sa vad ce faceti cu "mingea" asta).

2. Daca tot vom avea, posibil, un parlament unicameral, de ce nu ar fi o idee buna sa existe un examen obligatoriu de cultura politica, juridica si administrativa pentru toti candidatii pentru parlament? ( nu stiu de ce, dar nu ma simt in siguranta cand legile sunt "corectate si dezbatute" de tot felul de personaje mai mult sau mai putin pricepute la politica si legi).

Traian Basescu

1.Eu am o viziune si un program care vizeaza modernizarea Romaniei. Si ei au un program care contine doua cuvinte: "Jos Basescu".

2.Cred ca este greu de introdus on sistem de testare, dar acest inconvenient poate fi surmontat de alegatori, daca in timpul campaniei in loc sa intrebe pe candidat: ce ne dai?, l-ar intreba, cine esti?.

adrian goncea

1. exista un presedinte, cateva sute de parlamentari, cateva zeci de ministri, mii de primari, mii de directori si adjuncti - toti participa la gestionarea tarii. de ce presedintele este tinta polarizarii? de ce presedintele este in centrul dezbaterii publice, tras la raspundere daca nu merge apa calda sau preaslavit daca castiga vreun roman la gimnastica?

2. de ce nu ati promulgat o lege care sa nu permita unei persoane sa detina incrucisat presa scrisa, online, radio si tv? din ce in ce mai putini detin presa in romania, normal ca vor incerca sa formeze un grup compact care sa influenteze afaceri si politica

Traian Basescu

1. Vreti sa spuneti tinta atacurilor. Daca vorbim de atacurile trusturilor de presa, ele sunt rezultatul faptului ca nu fac compromisuri cu persoanele care au probleme in justitie si care detin trusturi de presa. Nu am facut compromisuri si nici nu voi face, se pot agita aceste persoane cat vor de mult. Pot sa faca sondaje pe coltul mesei, pot sa orhcestreze linsaje mediatice. Modernizarea in Romania nu se va opri. In alta ordine de idei, faptul ca oamenii se confrunta cu probleme la tot pasul, nu neaparat economice, face sa existe si o mare foarte mare asteptare de la presedintele tarii.

2. Presedintele nu are drept de initiativa legislativa. Nu stiu sa existe o astfel de lege. Eu am mai spus ca presa isi ia cata libertate vrea. Comparati gradul de libertate a presei in vremea guvernului Nastase si priviti acuma, cand libertatea e totala. Dar aveti dreptate cu ce sugerati, ca nu e vorba de jurnalistii de rand ci de patroni romani, trusturile straine isi pastreaza neutralitatea si profesionalismul.