Guvernul a inclus in Legea salarizarii unice un amendament care stipuleaza ca perioada de concediu pentru cresterea copilului (maximum 2 ani) va fi adaugata la vechimea in munca. In textul initial al proiectului, aceasta precizare nu exista, dupa cum a aratat in premiera HotNews.ro.

Duminica, Executivul a acceptat 39 de amendamente din totalul de 773 depuse la Parlament pentru Legea salarizarii unice.

Unul dintre amendamente se refera la reducerea la 7% a ponderii cheltuielilor de personal in sectorul bugetar din PIB, pana in 2015. In ceea ce priveste proiectul de lege legat de reorganizarea agentiilor, Guvernul a acceptat 34 de amendamente, din cele 300 care au fost depuse.

Anuntul a fost facut de purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean, care a precizat ca Guvernul a analizat aproximativ un sfert din amendamentele primite la proiectul legii educatiei nationale. In acest context, premierul Emil Boc si ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu vor continua analiza, iar luni vor prezenta concluziile in cadrul unei noi sedinte de Guvern.

Tot duminica, Guvernul a decis ca angajatilor care au beneficiat de concediu platit pentru cresterea si ingrijirea copilului de pana la 2 ani, respectiv 7 ani in cazul copilului cu handicap, li se va acorda la reluarea activitatii salariul de baza aferent treptei in care au fost incadrati anterior concediului. "Acestor angajati li se acorda, la reluarea activitatii, salariul de baza aferent gradului sau treptei profesionale in care au fost incadrati anterior suspendarii", a anuntat Ioana Muntean, citata de NewsIn.

Guvernul s-a reunit duminica pentru analiza amendamentelor depuse la legile pe care isi va asuma raspunderea

Executivul s-a reunit duminica dimineata in sedinta, pentru a analiza amendamentele depuse de parlamentari la proiectele legislative promovate prin angajarea raspunderii. Guvernul va accepta, insa, numai propunerile care se incadreaza in principiile legilor, cadrul macroeconomic, programul de guvernare si prevederile bugetare, a anuntat premierul Emil Boc, citat de Mediafax.

Sambata, liderul Executivului s-a intalnit cu liderii sindicali, pentru discutii pe marginea proiectului legii de salarizare unitara. In urma reuniunii, s-a decis constituirea unei comisii interministeriale, din care sa faca parte si sindicalistii, care sa lucreze pana la 30 iunie 2010 la modificarea legii.

"Primul-ministru isi mentine decizia de asumare a raspunderii in fata Parlamentului la termenele stabilite, fara niciun fel de amanare. Guvernul isi mentine angajamentul legislativ din legea salarizarii unitare, potrivit caruia realizarea trecerii de la actualul sistem de salarizare la noul sistem se realizeaza etapizat, astfel incat in perioada de implementare nicio persoana sa nu inregistreze o diminuare a salariului brut de care beneficiaza", a anuntat sambata seara purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

De cealalta parte, sindicalistii si-au nuantat pozitia privind greva generala din 5 octombrie si au anuntat ca vor rediscuta oportunitatea grevei generale.