Legea salarizarii unice ar putea defavoriza persoanele care isi iau concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului, avand in vedere ca este o perioada care va fi scazuta din vechimea in munca. Practic, daca o mama va sta doi ani in concediu, in momentul revenirii la munca, va relua vechimea avuta anterior.

Noile prevederi sunt destul de neclare. Acestea se regasesc in sectiunea 1 referitoare la salariile de baza, soldele functiilor de baza si indemnizatiile lunare de incadrare, din proiectul Legii salarizarii unitare.

"Personalul care s-a aflat in concediu platit pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 7 ani, in cazul copilului cu handicap, precum si personalului ale carui raporturi de munca sau raporturi de serviciu au fost suspendate din alte cauze, potrivit legii, si care nu au prestat activitate, i se acorda la reluarea activitatii, salariul de baza la gradatia corespunzatoare transei de vechime in munca a gradului sau treptei profesionale avute anterior", se precizeaza in proiectul legii.

Transele de vechime in munca in functie de care se acorda cele 5 gradatii sunt de la 3 la 5 ani, de la 5 la 10 ani, de la 10 la 15 ani, de la 15 la 20 ani si peste 20 ani.

Potrivit legislatiei actuale, respectiv OUG 148/2005, perioada de concediu pentru cresterea copilului constituie vechime in munca.

Doar bugetarii ar putea fi afectati

Revenirea la gradatia corespunzatoare transei de vechime in munca a gradului sau treptei profesionale avute anterior poate fi interpretata ca fiind o scadere a perioadei de concediu din vechime. Insa, aceasta lege a salarizarii priveste doar sectorul bugetar, neputand fi aplicata si in cel privat. Astfel, aceste prevederi ar putea viza doar persoanele care lucreaza la stat.

Potrivit HG 1682/2008, persoanele care stau in concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului vor putea primi o indemnizatie lunara de 600 de lei sau, optional, 85% din media veniturilor salariale pe ultimele 12 luni, in suma maxima de 4.000 lei. Concediul poate fi acordat pe o perioada de doi ani, respectiv trei ani in cazul copilului cu handicap.