Mircea Basescu a negat, luni, printr-un comunicat, acuzatiile legate de implicarea sa in comertul cu explozibili, precizand, insa, ca activitatea de depozitare a containerelor cu marfa aflate in tranzit prin portul Constanta se face sub supravegherea vamii, singura care raspunde de continutul lor, transmite NewsIn.

  • "Nu sunt si nu am fost niciodata implicat in operatiuni de comert cu arme sau explozibili. Povestea insailata de ziaristul Sorin Rosca Stanescu nu are nici o legatura cu activitatea pe care eu o desfasor in portul Constanta, ca manager al unei societati comerciale", sustine fratele presedintelui.

Potrivit comunicatului semnat de acesta, activitatea de depozitare a containerelor cu marfa aflate in tranzit prin portul Constanta se face in conformitate cu legea si sub supravegherea vamii.

  • "In timpul stationarii in port si a tranzitului pana la destinatie, containerele sunt sigilate si singura institutie care raspunde de continutul lor este vama. Acest tip de operatiuni se presteaza pentru toate firmele care prezinta documentele legale pentru marfa importata, exportata sau aflata in tranzit", precizeaza in comunicat Mircea Basescu.

Fostul director Romagro: Transportul nu ar fi putut sa se faca fara ca autoritatile statului sa stie

Cornel Purcarea, fost sef Romagro, a declarat pentru NewsIn ca Mircea Basescu ar fi fost implicat in afacerea cu explozibili, insa ar fi aflat despre continutul containerelor doar cand incarcatura a ajuns in portul Constanta, el punand la dispozitie un utilaj pentru manipularea substantelor.

  • "Mircea Basescu nici nu stia ce se transporta acolo. L-am rugat sa imi dea un utilaj pentru manipularea celor trei containere, iar el mi-a dat un tractor. Asta a fost tot. Desigur, ca dupa ce a ajuns nava in port a aflat despre ce e vorba, pentru ca erau toate autoritatile acolo: politia transporturi, politia portuara, politia de frontiera si asa mai departe", a spus Purcarea, implicat in afacere.

Potrivit acestuia, transportul nu ar fi putut sa se faca fara ca autoritatile statului sa afle.

  • "Nu aveam cum sa fac acest transport fara ca autoritatile statului sa stie, pentru ca am nevoie de masini speciale cu certificat ADR (n.r. masini special modificate pentru a transporta materiale periculoase) si de soferi cu licenta pentru asta", a precizat Cornel Purcarea, fost sef al Romagro.

Transportul: explozibil NATO provenind din Taiwan

Cornel Purcarea a declarat ca transportul a constat in trei containere cu explozibili NATO provenind din Taiwan, care urmau sa fie distrusi la Uzina Mecanica din Babeni.

De asemenea, Purcarea a spus ca transportul nu a fost realizat prin intermediul firmei Romagro, ci printr-o societate numita Oxo, care ar fi abilitata sa desfasoare aceasta activitate, de transport de produse speciale, si ar avea si toate licentele in acest sens.

  • "Firma Romagro este specializata si a facut numai comert cu cereale, nu a facut niciodata astfel de transporturi", sustine Cornel Purcarea.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, firma Oxo Network Corporation SRL il are ca administrator pe Cornel Purcarea, iar ca obiect de activitate declarat comertul cu ridicata nespecializat. Purcarea apare ca administrator din 17 noiembrie 2008. In firma, ca asociati persoane juridice apar societatile PMT Management Solutions SRL si Oros Intermed SRL.