Plenul Camerei Deputatilor a votat, luni seara, cu 192 de voturi "pentru" si 35 "impotriva", cererea Procurorului General al Romaniei care solicita inceperea urmaririi penale in cazul fostului ministru al Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi.

"Cred in nevinovatia mea si voi fi oricand la dispozitia Parchetului. Prin urmare, va cer tuturor sa votati pentru avizul necesar pentru inceperea urmaririi penale in ceea ce ma priveste. Vreau sa am posibilitatea sa-mi dovedesc nevinovatia, iar acest lucru il voi putea face doar in fata instantei" a declarat Monica Iacob Ridzi, in plenul Camerei Deputatilor, inaintea votului prin care parlamentarii decid daca aceasta va fi anchetata de procurorii DNA.

Dintre declaratiile Monicai Iacob Ridzi:

  • Vreau sa am posibilitatea sa-mi dovedesc nevinovatia.
  • Sunt sigura ca va fi avizata favorabil cererea procurorului general adresata Parlamentului pentru demararea procedurilor in vederea inceperii urmaririi penale impotriva mea, chiar eu am cerut si solicit in continuare acest lucru.
  • Voi fi oricand la dispozitia Parchetului.
  •  Nu fac parte din partidul care, de cinci ani, face tot posibilul ca fostul sau prim-ministru sa nu ajunga in fata instantei. Eu fac parte dintr-un partid care respecta institutiile statului si care nu ponegreste Justitia in functie de interesele politice.
  • Cred in nevinovatia mea si o voi demonstra in fata instantei.
  • Prin aceasta declaratie vreau sa pun punct pozitiilor mele publice cu referire la cazul aflat deja in atentia institutiilor judiciare ale statului.
  • Refuz sa aplic tactica altor ministri care, prin intermediul mass-media, incearca influentarea procurorilor. Am incredere in Justitie si am convingerea ca rezolvarea cazului Ridzi nu se face la televizor. Asa inteleg eu statul de drept. Altfel, as considera ca traiesc intr-un stat autoritar.
  • Din acest moment, linsajul meu mediatic nu se mai justifica. Nu oamenii politici, nu comentatorii politici au dreptul de a da sentinte. Vinovatia unui om se stabileste de catre autoritatile unui stat de drept, investite cu aceasta competenta.
  • Prin urmare, va cer inca o data, tuturor, sa votati pentru avizul necesar pentru inceperea urmaririi penale in ceea ce ma priveste.
  • Vreau sa am posibilitatea sa-mi dovedesc nevinovatia, iar acest lucru il voi putea face doar in fata instantei.

Deputatii au adoptat luni raportul Comisiei de ancheta privind cazul Ridzi cu 136 voturi favorabile, 89 "impotriva", ale reprezentantilor PDL, si nicio abtinere. Ei au votat apoi avizul pentru inceperea urmaririi penale in acest caz. Deputatii s-au exprimat asupra acestei hotarari prin vot secret cu bile.