Candidatul UDMR la alegerile prezidentiale, Kelemen Hunor, a afirmat, vineri, ca legea fundamentala a Romaniei trebuie modificata, apreciind ca statul roman este unul multietnic, iar maghiarii nu sunt de acord cu sintagma "stat national", relateaza Mediafax.

"Saptamana trecuta, la Baile Tusnad, presedintele Traian Basescu a citat, in repetate randuri, articolul 1 din Constitutie. Vreau sa subliniez din nou ca noi, maghiarii, nu suntem de acord cu sintagma de stat national. Acest concept vine din secolul al XIX-lea, iar noi suntem in secolul XXI si Romania trebuie sa se adapteze la necesitatile actuale", a declarat Kelemen.

El a precizat ca maghiarii nu au nimic impotriva prevederilor articolului 1 referitoare la statul unitar si indivizibil, dar a apreciat ca, intr-o tara in care minoritatile reprezinta cel putin zece la suta din totalul populatiei, nu se poate vorbi decat despre un stat multietnic.

'Trebuie inceput cu articolul 157'

"Vom insista in continuare pentru modificarea Constitutiei. Stiu foarte bine ca in articolul 157 exista o prevedere prin care se spune ca anumite articole din Constitutie nu pot fi modificate. Eu va spun ca acest articol trebuie modificat inainte de oricare altul. Constitutia nu este Sfanta Scriptura, nu are o viziune divina, a fost facuta de om, poate fi modificata de om si ea trebuie sa reflecte realitatile societatii romanesti actuale", a spus Kelemen Hunor.

Reprezentantii Uniunii "insista" ca drepturile colective sa apara in legea fundamentala a tarii, exemplificand cu drepturile lingvistice si autonomia.

Kelemen a afirmat ca statul centralizat este "depasit" si ca acesta trebuie "demontat".

Comunitatile locale - sclavii si cersetorii Guvernului

"Statul centralizat este un stat ineficient, este un stat care nu poate sa cheltuie banii publici in mod eficient, nu poate sa asigure dezvoltarea echitabila si eficienta a comunitatilor locale, este un stat care asigura mai mult risipirea banilor publici si, daca vorbim de coruptie, din cauza statului si a Guvernului supercentralizat, coruptia este foarte greu de eradicat", a afirmat presedintele executiv al UDMR.

In opinia acestuia, in prezent, comunitatile locale sunt "total subordonate" Executivului si au devenit "sclavii si cersetorii Guvernului pentru orice proiect si initiativa, care se duc si intind mana" ca sa obtina bani publici proveniti de la contribuabili.

Traian Basescu a fost indelung huiduit saptamana trecuta, la Baile Tusnad, cand a declarat ca autonomia locala trebuie sa fie la fel "la Odorhei si la Tulcea", la fel cum s-a intamplat in momentul in care a citat din Constitutie despre caracterul national, suveran si independent al Romaniei.