Traian Basescu despre situatia economica:
- Vreau sa ma refer la o stire care pentru dumneavoastra a trecut aproape neobservata, dar care arata realitatea cruda si dureroasa a bugetului Romaniei in acest an.
- Comisia Europeana a anuntat ca va declansa procedura de deficit excesiv pentru Romania, pentru depasirea limitei de 3% a deficitului bugetar in 2008.
- Interesul national reclama ca fiecare persoana sa fie constienta de dificultatile acestui an: si profesorii, si magistratii, si functionarii si politicienii, care cred ca bugetul este o zona care poate fi presata la nesfarsit.
- Avem capacitatea sa depasim acest moment daca vom avea capacitatea sa privim realist realitatile bugetului.
- Vreau sa anunt public faptul ca bugetul de stat al Romaniei are dificultati, in momentul de fata, sa asigure cheltuielile la care s-a angajat, iar Ministerul Finantelor face imprumuturi frecvente pentru a-si acoperi cheltuielile curente si din acest motiv mi se pare ca a presa in directia bugetului de stat atunci cand se spune ca nu se poate, este un lucru care nu poate duce nicaieri.
Cand oamenii au probleme statu nu se baga, cand ii invers omenii tre sa faca sacrificii.
Oare pana cand o sa se mai faca asta.
Si statul nu e ceva ce este undeva in ceruri, sa vina ca Mos Craciun... La bugetul de stat contribuie (mai) toata lumea!
Unii nu au rate pt. ca nu i-si permit, da' pt. aia au alte greutati.
Sa nu intram in detalii pt. ca sunt multe cazuri (mai pronuntate sau mai putin pronuntate).
Ideea este ca intodeauna a fost asa, cand statul (monarhia, dictatura etc.) a avut greutati populatia a trebuit sa faca sacrificii.
E valabil pt. toata lumea, toti faceti sacrificii fie direct (saracie), fie indirect (societate, scoli, spitale etc.)
Sunt multe de discutat, si intradevar trebuie sa fim solidari, dar nu numai atunci cand tara are nevoie.
Trebuie si feedback.
p.s.
pe banii cui?!
Eu stiu ca in lumea noastra cine greseste plateste. Insa tovarasia voastra doar da-ti din gura si gata, considerati ca ati platit.
N-o sa va spun ce cred despre dumneavoastra, pentru ca o sa aveti tupeul sa va simtit jignit.
Mai bine mergeti si uitati-va in oglinda la figura de mincinos care va apare acolo in prezenta tovarasiei voastre si apoi luati-va la pumni. Si daca mine va vad la televizor fara vanatai pe fata, va asigur ca nu voi mai face niciodata prostia de a va acorda votul meu.
tari va saluta din monte carlo
Tu traiesti cumva pe Marte?!
Si acum ce vrea betivanul? Sa fim solidari? Adica eu care muncesc corect si nu fac afaceri cu statul trebuie sa sufar pentru binele tarii... Cred ca a tras ceva la masea inainte de declaratia asta...
Insa sunt doua lucruri care ma supara:
1. De ce, acum jumatate de an, inaintea acutizarii crizei, Basescu facea afirmatii ca nu vom avea probeleme, criza nu ne va afecta, etc etc . Trebuie sa-si asume responsabilitatea celor spuse la perioada respectiva. Daca s-a inselat, inseamna ca a esuat in demersurile sale si ar trebui sa lase locul altora, tineri, care inca nu au fost la putere.
2. In tot contextul asta al crizei, politicienii nu sunt afectati, ai avand la dispozitie bugete aproapte nelimitate, coruptia e la ea acasa. Dupa ce se fura de la stat, se scad cheltuielile curente si iese, bineinteles, o balanta negativa. De ce sa plateasca contribuabilul pentru furtul politicienilor? Inteleg frustrarea populatiei si sunt total de acord cu ea. Daca li s-a promis ceva, trebuie sa i se dea. Daca s-au inselat (sau ne-au inselat), trebuie sa plece.
1. Ca atunci cand se cearta ministerul cu profesorii pierd in special copiii.
2. Ca atunci cand nu iti convine ceva, te razbuni pe copiii celui care iti face problemele.
3. Ca degeaba o lege este "promulsa", caci atunci cand nu convine, ea este sarita. Adica valoarea unei legi este nula.
4. Ca daca presedintele isi pune cenusa in cap statul scapa de obligatii.
5. Ca iti poti asuma raspunderea plangand, fara sa patesti nimic, in timp ce in Japonia probabil "presedintele" si-ar fi facut sepuku de 3 ori.
6. Ca peste 150 de ani Romania ar putea arata ca Vestul (Chinei, fireste, ca doar nu Europei).
7. Ca ma bucur ca nu mai traiesc pe meleaguri romanesti.
8. Sa traiti bine, domnule presedinte. Si eu traiesc de cand am plecat :)
Deci, SA TRAIM BINE ALEX!!!
Domnule presedinte: ce vezi dimineata cind te uiti in oglinda?
Guvernul tau de retarzi si analfabeti.
Asa ca nu te plange.
Daca isi asuma o prostie sa si-o asume pana la capat, adica sa-si dea demisia!!!!
Este evident ca se impun alegeri anticipate,tema principala trebuind sa fie"cum depasim criza";in mod sigur acest lucru e limpede si ptr. dl. Basescu,dar ii e teama de noi alegeri.Va prefera sa distruga economia tarii decat sa-si recunoasca neputinta.
erau bani cand s-au pus mai multi consilieri decat avea chiar si Tariceanu?
s.a.m.d.
Daca s-ar face si cu bugetul de stat acelasi lucru, ar fi bine. Dar cei de sus nu au nici un gand sa faca asta. Ca o dovada clara stau tichetele de vacanta (cele acordate in sistemul bugetar), un lux pe care bugetul de stat nu si-l permite in acest moment dupa parerea mea. Nu sunt de acord cu cresterea salariilor profesorilor cu un procent de 50%. Mi se pare enorm. Dar dupa ce statul a majorat salariile tuturor categoriilor de bugetari in ultimii ani, e normal ca profesorii sa ceara si ei o crestere a salariilor. Ghinionul lor e ca cer prea mult (de fapt ei cer atat pentru ca atat li s-a promis) si cer asta intr-un moment in care statul chiar nu are de unde sa plateasca.
Daca ar fi venit prima transa din imprumutul mult asteptat, probabil s-ar fi ajuns la o intelegere pana acum. Dar imprumutul se lasa asteptat. Si cu cat intarzie mai mult, cu atat mai greu le e celor de sus. Ei sperau sa gaseasca vistieria plina, sa aiba ce sa imparta in stanga si in dreapta, ca doar e si an electoral. Din pacate,
Si cica si SPPul primeste 66 bucati Audi A6 dotate ultimul racnet.
Justificati aceste tampenii, domnule presedinte!
Insa procedura de insolventa, pentru o firma, permite si prezentarea unui plan de restructurare, acceptat de catre adunarea creditorilor.
Eu cred ca ar trebui redactat un plan de restructurare pentru Romania.
Primul aspect care ar trebui analizat cu seriozitate este numarul de senatori si deputati, cu tot alaiul de insotitori care deriva de aici.
Germania este impartita administrativ in 16 landuri si are in total aprox. 80 mil locuitori. Daca s-ar pastra modalitatea de reprezentare romaneasca in alcatuirea Bundestag-ului, ar avea nevoie de o sala de sport ca sa reunesca.
Romania are 550 parlamentari la 20 mil de locuitori, extrapolind ar trebui ca Germania sa aiba 2200 de "parlamentari". Si nu cred ca mai trebuie sa spun eu cat de costisitor este un "parlamentar" roman.
Sa nu uitam: bugetul Romaniei este colectat de la firmele private si apoi este impartit la bugetari, adica la stat. Atata timp cat nu se face nimic pentru stimularea dezvoltarii firmelor private, logic ar trebui redus numarul parlamentarilor, ca oricum cantitatea in cazul lor nu are nici o legatura cu calitatea.
tot sistemul de salarizare de stat: profesori,sa. unul
din sporuri e de 50%,de fapt 75%.desi a fost
cuprins,anterior in salar il revendica din nou (deci
aplicat de 2 ori devine 1,5x0,5x100= 75%!!!!!)si si-au
dat hotarire judecatoreasca favorabila,lor insiisi,in
acest sens,retroactiv pe 5 ani!.fals si uz de
fals/ministerul justitiei!!!!.astfel,numai din fraude pe
diferente de salariu le iese sute de milioane de
euro(daca nu peste mld de euro),modificind bugetul
tarii-unde e separarea puterilor din stat?autoritatea
judecatoreasca face bugetul (in pierdere, desigur) al
guvernului..pe ei cine-i duce la arest,ca pt fapte
inchipuite ei au arestat oameni de afaceri care au adus
milioane de euro in tara,promovind prin sport imaginea
tarii si care dau de lucru la mii de oameni?sa infiintam
un super dna si pt.magistrati tot asa mai departe.se
vede clar unde este coruptia cu acte in regula : la
justitie.!
Nu am amintit de justitie deoarece am vrut sa plec de la raul primordial, daca ma pot exprima asa: parlamentul acestei tari. Cred ca tot ce se incarte in tara asta are legatura cu parlamentarii. Ideea separarii puterilor in statul roman e o utopie.
Referitor la justitie, preferam sa se activeze clauza de salvgardare pentru justitia romana. Ma consider un bun roman, nu vreau sa fiu acuzat de cine stie ce bazaconii.
De fapt, activarea acestei cauze ducea la nerecunosterea UE a sentintelor date de instantele de judecata romanesti. Adica se ajungea la ce stiu toti romanii: justitia romana este o rusine pentru ideea de justitie.
cica:responsabilitate,austeritate,solidaritate...
intr-un caz similar, angajatorul privat, ar trece imediat la restructurare de salarii(sporuri) si de personal.
asadar,ne intrebam: statul este angajator sau lider de sindicat?sau mai e un deal dublu: atit sa ne coste anestezia anului acesta electoral?
ei nu inteleg ca, dupa ce cu alte privilegii au falimentat, in anii '90, banci romanesti cu acoperire internationala, daca se continua cu asemenea emormitati, acum aceleasi categorii, sunt pe cale sa prabuseaca bugetul tarii!
nu le pasa! au case, case de vacanta, conturi, si pe aici si prin strainatate. pot pleca acolo. ce conteaza ce se intimpla cu restul cetatenilor.
in prezent, temporizeaza din nou, pe seama unei viitoare legi a salarizarii unice in domeniul bugetar, deoarece stiu ca nu e elaborata inca si va dura, tot din cauza lor si a unei asazise imposibile ierarhizari ilegal revendicata de catre aceste "caste"- care mai de care se crede ca e mai important!
o prima concluzie: legile actuale de salarizare si pensionare ale acestor "caste"(paralele de. ex cu legea generala de pensionare), contrazic prevederile art.16(1) din constitutie, generind privelgii pt. aceste categorii de personal, ceeace este neconstitutional.
Solutia: adaptati pentru bugetari legea salarizarii dinainte de '89. acolo gasiti si ierarhizarea dupa productia directa de bunuri materiale, nu dupa prod. indirecta sau birocratie (care se numea TESA)!
Apoi, adoptati, celor din "castele" nesatule, legea generala a pensionarii pe puncte, asa cum a fost elaborata ea initial, cu limitarea la max 5 puncte.
legile acestea nu au fost inventii de-ale noastre- ele au inspiratie europeana.
In aceeasi idee de clarificare, trebuie interzis, la stat, conf. celor aratate in ordonanta fara aviz ccr, cumulul pensie-salar, actiune care se poate face rapid.
[b1]Constitutia Romaniei ****://***.cdep.ro/pls/dic/site.page?id=339
asadar, anumite categorii de personal, fara a tine seama de ce spune Constitutia la “ARTICOLUL 16(1): Cetatenii sunt egali în fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari”, prin loby de tip sindical si de alta natura, si-au construit diferite statuturi (de casta) cu fel de fel de sporuri- mai multe si mai mari ca ale cosmonautilor.
Pentru a stabili ce e mai important: productia sau birocratia, oul sau gaina,etc. ?
Un posibil model, ar putea fi, echilibrul recesiv energie activa-energie reactiva din sistemul electroenergetic.Echilibrul recesiv, avem intre 2 factori(aparent contradictorii) din care unul domina(sta inainte) ,iar al doilea este dominat(recesiv-desi mai slab are semnificatie mai inalta).In timp, sunt anumite perioade cind cei 2 factori basculeaza:cel dominant devine recesiv si invers.[B]Mircea Florian-Recesivitatea ca structura a lumii,Ed.Eminescu,Buc, 1983.
Aici,putem neglija acuzatia de reductionism , deoarece orice model se apropie doar asimptotic de realitate.In cazul de fata,simpla utilizare a unui model analogic adecvat conduce la cresterea informatiei( a ordinii) si scaderea entropiei...Ceeace si dorim.
Energia reactiva(birocratia) ajuta la producerea energiei active-valutare (productia), care doar ea se factureaza.
Orice crestere necontrolata a energiei reactive(birocratia) conduce la "incarcarea" suplimentara a retelelor cu "supratensiuni" si posibile "conturnari"...
****://www.glasulmaramuresului.ro/main.php?show=40&lang=ro&name=#Catastrofa_Electrica_scurtcircuiteaza_baimarenii, cind la citeva blocuri, ca efect, a aparut o supratensiune care a ars toate aparatele casnice..
In prezent, asistam la o crestere nemaintilnita a birocratiei( a muncii asa zis intelectuale) -vezi birocratia administrativa de la toate nivelele, inclusiv financiare, cu rezultatele negative care se vad, de ex., in cazul financiar-criza actuala.
Ori, prioritara este productia de bunuri materiale, care aduce aport “valutar”, este energia activa. Acesta poate fi si unul din criteriile de salarizare, astfel ca de cele mai bune salarii sa beneficieze salariatii care creaza si produc masini (constructia de masini-machines makers,sa), nu cei care le exploateaza sau cei care ajuta la productie(care sunt indirect productivi).Pt.noi, sub acesta prioritate, s-au realizat, inainte de "89, toate obiectivele industriale si de constructii de care beneficem si azi.
Daca reducem putin amploarea cercetarii unor evenimente recente, neproductive, imature la nivel istoric si o crestem pe cea a istoriei tehnologice recente reale a tarii noastre vom gasi raspunsuri la cum s-au realizat inainte "89, cu aceelasi tip de oameni miracole pt.ziua de azi : autostrazi, baraje, lacuri de acumulare, metrou, transfagarasan, porturi si aeroporturi, poduri peste dunare, canal dunare-marea neagra, ecluze, docuri uscate, hidro, termo centrale, fabrici, echipamente si masini, combinate chimice, siderurgice, mine de suprafata, constructii de locuinte, sistematizari de orase,agricultura, canale irigatii, sere, etc.
Toate cele de mai sus s-au facut cu o lege de salarizare cu grile echilibrate si cu multa munca organizata, care a produs productie, nu numai divertisment, publicitate, sinecuri, cabotinaj, ca in prezent.
dupa 20 de ani ("Vingt ans après"), trebuie data putin foaia inapoi, sa cautam, sa vedem ce inseamna: IPCM, IPTANA,IPCF, IPROMET, IPROLAM, ICPET, ISPH, IPCF, CCSITEH, CCSITMRTU, PROIECT, IPROTIM, TCInd, ICH, Energoconstructia, Energomontaj,Eectromontaj, CCCF, ICIM, etc + fabricile, IAS-urile, etc. care produceau atunci... si cum aceasta cultura tehnologica romaneasca, adaptata, ne poate ajuta pentru ce avem de facut acum , pt. ca de 20 ani, in regie proprie romaneasca, nu s-a mai construit nici o lucrare de anvengura, altfel, nu peste mult timp, o sa apara la noi, o noua disciplina- arheologia tehnologica romana!
ce se intimla daca alunecarea economiei nationale (publice si private) pe toboganul crizei mondiale globale actuale se apropie de un punct critic-de faliment(ceeace nu ne dorim sau poate chiar si am atins acest punct, deja)?pt.eliminarea("tunderea") aberatiilor si dezmatului in scetorul de stat(nu uitati, obama, a umblat,recent, chiar la salariile directorilor de banci private) a sporurilor si pensiilor speciale(acumulate in 20 de ani de experimente, asa zis democratice), aducerea lor chiar prin diminuare(recalculare) la acelasi numitor pt. toti cetatenii tarii conf. unor noi legi unitare de salarizare si pensii, care sunt in curs de elaborare la ministerul muncii,pt. o reasezare a lor pe principii economice,predictibile de incadrare in posibilitatile bugetului de stat,in baza actualei constitutii[b],conf cu ARTICOLUL 53- restrângerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati(slava domnului ca, parintii constitutiei s-au gindit si la "forta majora",nedeclarata explicit)- se poate da o lege in parlament de situatie de urgenta(sau altfel denumita),un fel de "patriotic act", care sa rezolve aceste probleme,precum si altele grave cu care ne vom confrunta(de ex criza alimentara,sa),fara a invoca cutuma "bunului odata cistigat..."?trebuie interesat si la ue.
nu vad cum s-ar asigura stabilitatea economiei nationale daca nu se vor tine in friu, predictibil salariile si pensiile publice,prin legi unitare si omogene.nu mai vb ca media salariilor publice trebui sa ajunga sub cele din privat,ca si in statele cu regim politic similar noua.
********
[b]constitutia romaniei-****://***.cdep.ro/pls/dic/site.page?id=339
ARTICOLUL 53 Restrângerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati
"(1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrâns numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
2) Restrângerea poate fi dispusa numai daca este necesara într-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata în mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii."