“In decembrie 2008 cind am acceptat propunerea presedintelui de a fi nominalizat pentru functia de premier am trecut prin momente grele. Am cumpanit mult, desi nu aveam mult timp la dispozitie, daca sa accept sau nu. Nu mi-a fost usor pentru ca ceea ce sint eu azi, Clujul mi-a dat. Dar am decis sa plec, pentru ca impreuna, printr-un parteneriat Guvern-Primarie putem sa facem mai mult pentru Cluj!” Asa si-a inceput Emil Boc discursul de lansare in campania electorala la Cluj a lui Sorin Apostu, pentru functia de primar, din partea PDL. Functie ramasa vacanta in urma demisiei sale.

Alti opt candidati s-au inscris in cursa, unii total necunoscuti, iar altii, candidati de profesie asa cum este un pictor in scaun cu rotile, Gheorghe Astilean, care candideaza, de data aceasta din partea PNG.

Ca noutati, mai candideaza un lider de sindicat, independent, dar si un reprezentant al PCM. Sint primele alegeri la Cluj/Napoca dupa revolutie, cind nici PRM si nici UDMR nu mai au candidati.

Emil Boc si-a lansat “umbra” in campanie

Lansarea candidatului Apostu
Foto: Hotnews
Simbata, ora 11, la Cluj este lansat candidatul PDL la Primarie, Sorin Apostu. Alaturi de Emil Boc au venit la Cluj, pentru eveniment, ministri Radu Berceanu si Vasile Blaga. Mihail Hardau, fostul ministru al Educatiei apreciaza ca este o zi decisiva: “Este ziua in care se desprinde «umbra» lui Emil Boc si va incepe sa mearga singura”. Mai putin patetic, Vasile Blaga promite bani pentru Cluj. Iar Radu Berceanu, 42 de kilometri de autostrada, la toamna! Emil Boc promite continuarea proiectelor incepute, iar Danieil Buda vede in orasul Cluj o “capitala a Europei!”

Sansele lui Sorin Apostu sint considerate destul de mari daca se ia in considerare “efectul Boc” de determinare a intentiei de vot, fostul primar obtinind, in vara, 76% din voturi la alegerile locale. De altfel, intreaga campanie se axeaza pe sloganuri de tipul “Am inceput impreuna, continuam impreunna”, iar arsenalul de imagine este bazat in cea mai mare pare pe fotografii ale lui Emil Boc dind mina cu Sorin Apostu.

Simpla recomandare a premierului poate ca nici nu ar conta foarte mult daca ea nu ar fi insotita de promisiunea unei bune colaborari Guvern-Primarie, concretizata in promisiuni de finantare pentru un stadion modern, sediu pentru filarmonica, reabilitarea blocurilor sau centuri ocolitoare.

Electoratul clujean a trait experienta unor mandate Funar in care Clujul a fost total izolat de Centru si vaduvit de fonduri de la buget, ceea ce poate sa-l faca extrem de sensibil in fata unui “parteneriat” bani pentru voturi.

Sorin Apostu a fost “mina dreapta” a lui Emil Boc la primaria din Cluj in ultimii cinci ani. De profesie medic veterinar, Apostu a ocupat functia de director tehnic si apoi pe cea de viceprimar. A cistigat increderea si si-a justificat utilitatea in imediata apropiere a lui Emil Boc si pentru ca a inteles destul de repede ca seful lui nu avea nici timp (era seful unui partid la nivel national) si nici disponibilitatea de a deprinde chestiunile tehnice si financiare proprii administratrii unui oras.

Practic, Sorin Apostu a fost “umbra” primarului Boc la Cluj asa cum recunosc si colegii sai de partid.

“Sorin Apostu era acolo unde il cautai si atunci cind il cautai!” a spus Daniel Buda, sugerind implicit ca a suplinit absenta cuiva care nu era unde il cautai si cind il cautai.

Punctele slabe ale lui Apostu consta in lipsa sa de charisma, in pregatirea sa profesionala care nu are nimic in comun cu administratia, in faptul ca vine din Moldova, iar clujenii sufera de un fel de patriotism local care cu greu ii accepta pe “intrusi’. Dar si in folclorul creat in jurul acestui personaj caruia i se atribuie porecla de “domnul 20%” fara ca vreodata sa existe un denuntator sau vreo dovada care sa confirme zvonurile.

Lansarea candidatului PNL, la restaurant

Nicoara, omul lui Tariceanu
Foto: AGERPRES
Un alt candidat de calibru este Marius Nicoara, presedinte al PNL Cluj, fost presedinte la Consiliul Judetean in mandatul trecut si senator in prezent. Nicoara reprezinta grupul de interese din jurul Bancii Transilvania, este membru fondator al acesteia si actionar la mai multe firme in Cluj.

S-a declarat cu fiecare ocazie prieten cu fostul premier Calin Popescu-Tariceanu, care s-a si deplasat recent la Cluj pentru a-i sustine candidatura. Saptamana trecuta, Tariceanu a gresit intentionat cand a pronuntat numele candidatului PDL, numindu-l Sorin Aprostu. Nicoara si-a asumat meritul aducerii unei fabrici Nokia la Jucu. Nu a candidat niciodata impotriva lui Boc si s-a ferit de o confruntare cu el, tocmai pentru ca a tinut cont de popularitatea extraordinara a acestuia in oras.

De aceea a optat in toamna, pentru a candida la Senat, intr-un colegiu din afara municipiului. Acum este lansat in lupta pentru Primarie, duminica la amiaz, intr-o sala de restaurant. Lupta cu “omul lui Boc” pare mai usoara decit cu Boc, Sorin Apostu fiind considerat de adversarii politici mult mai vulnerabil.

Cel mai probabil ca liberalii clujeni, la un calcul rece, considera ca o campanie in februarie in fieful PDL, pe fondul tensiunilor sociale este un prilej bun de a marca puncte impotriva guvernului Boc in fata electoratului si de a cistiga citeva procente in zona, inainte de europarlamentarele de la primavara.

Un politist de la PSD

In cursa pentru Primarie s-a inscris si un candidat din partea PSD, Teodor Pop Puscas. Acesta este chestor in rezerva, a fost seful Inspectoratului de Politie a Judetului Cluj si a candidat fara succes pentru alegerile parlamentare din noiembrie, clasandu-se pe pozitia a treia in colegiul sau. Promite “argumente stiintifice” impotriva PD-L si neaga orice intentie de “blat”.

Aspirantii la fotoliul lui Boc

1. Sorin Apostu (PDL)

2. Marius Nicoara (PNL)

3. Teodor Pop Puscas (PSD)

4. Calin Oancea (PNTCD)

5. Gergely Balazs (PCM)

6. Grigore Pop – independent

7. Gheorghe Astilean (PNG)

8. Gheorghe Oros (Alianta Socialista)

9. Laszlo Csaba (Partidul Verde)