De cateva luni incoace revistele de stiinta acorda spatii importante presedintelui ales, Barack Obama. Nici un alt politician nu a fost atat de rasfatat de lumea academica. Si, nu e de mirare. Nu doar angajamentul in chestiunea schimbarilor climatice si numirea unui laureat al premiului Nobel la conducerea Departamentului de Energie( fapt fara precedent in istoria Americana) cat mai ales, energia pozitiva si stilul de lucru in forta al echipei sale au creat efuziune in randul comunitatii oamenilor de stiinta.

Pe 3 decembrie Barak Obama anunta ca guvernatorul de New Mexico, Bill Richardson ( un politician recunoscut pentru faptul ca de ani buni promoveaza politicile “verzi” ) va fi noul sef al Departamentului de Comert. “Aceasta alegere, scria atunci revista NATURE, evidentiaza faptul ca noul presedinte acorda importanta dezvoltarii sectoarelor verzi si a locurilor de munca din aceste sectoare, punand accent pe stiinte, energie si schimbari climatice in cadrul agentiei.”

Revista explica faptul ca Departamentul de Comert supravegheaza atat politicile economice cat si pe cele climatice si ca a avut un buget de 3.9 miliarde de dolari in 2008.

Doua saptamani mai tarziu, NATURE comenta numirile altor trei persoane in pozitii cheie ale noii echipe care se va ocupa de schimbarile climatice la Casa Alba. Carol Browner, fost director al Agentiei de Protectie a Mediului va coordona Biroul de Energie si Schimbari Climatice in timp ce Agentia de Protectie a Mediului va fi condusa de Lisa Jackson, fostul sef al Departamentului de Protectie a Mediului din New Jersey.

De asemenea Nancy Sutley, fost primar al Los Angeles-ului va fi numita la directia Consilului pentru Calitatea Mediului de pe langa Casa Alba. “Aceste numiri arata ca noua administratie de la Casa Alba ia in serios reglementarea emisiilor si schimbarile climatice” scria cu incantare NATURE.

Energia, pe mana unui fizician de Nobel

Cireasa de pe tort, este, desigur, numirea lui Steven Chu, fizician detinator al unui premiu Nobel, directorul Laboratorului National Lawrence Berkeley de la universitatea californiana, la conducerea Departamentului de Energie. “Aceasta alegere este un semn ca rezolvarea problemei schimbarilor climatice intr-o lume dependenta de combustibili fosili va depinde de lumea stiintifica de la care se asteapta noi tehnologii de obtinere a energiei” titra in ultimul numar din decembrie prestigioasa publicatie stiintifica.

Un lucru este clar: nici un presedinte american nu a mai oferit atatea locuri lumii stiintifice la masa guvernarii si in procesul de schitare a politicilor.

Desigur, se pune intrebarea cum vor reusi oameni ca Chu eficienti in mediu academic si manuind bugete mici sa faca fata presiunii politice si administrative pe care le presupune prezenta la guvernare.

“Chu lasa un laborator de 4000 de oameni cu un buget de 600 de milioane pentru la Departamentul pentru Energie- denumit uneori “Departamentul pentru de toate”. Acesta are un buget de 24 de miliarde si va supraveghea 17 laboratoare nationale care se ocupa de energie regenerabila, fizica particulei, designul armelor nucleare, deseuri nucleare si asa mai departe”comenteaza NATURE.

“ The new boss in town”

Sub acest titlu Nature vorbeste intr-un articol publicat pe 1 ianuarie despre echipa de tranzitie a noului presedinte.

“ Weekendul de dupa alegerile prezidentiale am fost in Chicago pentru o conferinta” scrie David Goldston. Pe la 4 dupa amiaza m-am oprit la o cafenea aglomerata din centru . I-am intalnit acolo pe doi dintre consilierii pe probleme de politica externa a lui Obama care lucrau nestingheriti la laptopurule lor.

“Ce faceti aici? I-am intrebat, gandindu-ma ca prima duminica dupa o campanie de doi ani ar putea sa fie o zi libera. Dar ei au spus ca sediul de campanie s-a inchis si cum biroul pentru tranzitie( de pe langa Casa Alba, n.a.) nu este gata inca, lucreaza oriunde pot”

Povestea, crede acelasi David Goldston, se aplica fara probleme intregii echipe de tranzitie a cabinetului Obama care “pare sa fi impresioanat pe aproape oricine in D.C prin viteza sa, diligenta, expertiza si deschidere”.

Intre timp marea majoritate a echipei se afla intr-o cladire din D.C dar, potrivit unui oficial citat de revista, “muncesc de parca au dead-line-uri in fiecare zi”.