Politicienii bloggeri
Foto: Hotnews

Unii lideri politici par sa fi inlocuit conferintele de presa sau comunicatele cu articole publicate pe blogurile personale. Cel mai recent exemplu este al fostului presedinte Ion Iliescu, care admite pe blogul sau ca in ultimii 4 ani PSD a sprijinit guvernul Tariceanu. Premierul Tariceanu explica pe proaspatul sau blog de ce a blocat salariile profesorilor. Adrian Nastase, consacrat deja in blogosfera, il ataca direct pe presedinte numindu-l mincinos si smecher de Cotroceni.

In urma cu cinci, sase ani, liderii politici isi propagau mesajele si declaratiile publice prin intermediul conferintelor sau comunicatelor de presa trimise pe e-mail sau pe fax. In ultimii doi ani politicieni precum Ion Iliescu, Adrian Nastase, Elena Udrea si Calin Popescu Tariceanu prefera sa isi prezinte mesajele si opiniile politice sau sa faca dezvaluiri, sa lanseze atacuri politice, prin intermediul articolelor (postarilor) publicate pe blogurile personale.

In cel mai recent post publicat pe blogul sau, Ion Iliescu dezvaluie ca PSD a sustinut cabinetul Tariceanu: “Faptul ca reprezentantii PSD critica PNL-ul, dupa ce au sprijinit guvernul PNL ar fi un exemplu de lipsa de fair-play, nu cred ca este intru totul corect. PSD si PNL se afla pe pozitii ideologice opuse in multe privinte (raportul dintre stat si piata, raportul dintre economic si social); de aceea este fireasca abordarea diferita a diverselor teme. Dar aceasta nu exclude cooperarea posibila, pe anumite probleme si in anumite situatii. Sprijinirea guvernului minoritar PNL din partea PSD – ca partid de opozitie – a fost necesara si fireasca in fata pericolului si mai mare al arbitrariului si tendintelor autoritariste ale sefului statului (ceea ce nu inseamna, deloc, identificarea cu guvernul si partidul de guvernamant).”

Tariceanu se intreaba si raspunde pe blog

Premierul Tariceanu a explicat pe blogul sau, luni, in aceeasi zi in care a adoptat noua ordonanta prin care blocheaza majorarea cu 50% a salariilor profesorilor, ca marirea adoptata de parlamentari ar duce la “falimentul economiei romanesti”. Tariceanu a explicat decizia luata printr-o postare de tipul intrebare raspuns:

“De ce 28% pentru tinerii profesori?

28% pentru tinerii profesori cu salarii mici, pentru ca ei reprezinta viitorul Romaniei.

De ce acum?

Este o decizie care se desprinde firesc din legea salarizarii unice, iar discutiile pe aceasta lege nu au Inceput de ieri de astazi.

De ce nu voi ceda niciodata la solicitarile Stangii de a mari salariile tuturor profesorilor cu 50%?

Pentru ca ar echivala cu falimentul economiei romanesti.”

Nastase ameninta cu o criza constitutionala fara precedent

Adrian Nastase utilizeaza blogul personal pentru a-si ataca adversarii. In ultimele postari de pe blog Nastase il ataca frontal pe Traian Basescu numindu-l mincinos: “Invitandu-se la emisiunea Nasul, pentru a face campanie electorala pentru PDL, Basescu - referindu-se la episodul cu oglinda din dezbaterea pentru prezidentiale din 2004, a afirmat ca , spre deosebire de el, care in calitate de simplu membru de partid a fost trimis la Anvers, in Belgia, eu mi-as fi luat salariul de la partid. Ei bine, Basescu se dovedeste, inca o data, un mincinos mic dar perseverent.”

In articolul “Smecher de Cotroceni”, publicat pe 11 noiembrie, fostul premier lanseaza un alt atac si o amenintare pe tema numirii viitorului premier: “Daca insa Basescu nu va lua in serios vointa populara si, in consecinta, punctul de vedere al partidelor la formarea Guvernului, hotarand - arbitrar- sa numeasca un alt prieten de-al sau drept candidat la functia de prim ministru care sa umble apoi prin oras pentru a cumpara voturi sub santajul unor posibile alegeri anticipate, atunci majoritatea parlamentara creata dupa alegeri, careia i s-ar refuza dreptul de a-si forma guvernul (datorita unei desemnari arbitrare) AR PUTEA SA NU SE PREZINTE la votul pentru investitura, Guvernul Tariceanu continuand sa functioneze, in baza art.110, alin 4 din Constitutie, pana cand Basescu ar lua in serios consultarea partidelor. In aceste conditii, Basescu ar putea sa-l tina acasa la el pe candidatul caruia i-a acordat “increderea” sa. Sigur insa ca o astfel de situatie ar genera o criza constitutionala fara precedent.”

Elena Udrea combate adversarii politici pe blog

Elena Udrea dezbate problema numirii viitorului presedinte pe blogul personal, blog care detine un record inca neomologat in privinta numarului de comentarii si comentatori: “Toata batalia pe care o duc Tariceanu, Geoana si Voiculescu, zilele acestea, este de a transmite o imagine falsa asupra atributului de numire a premierului. Mizand pe faptul ca multi oameni nu se mai obosesc sa citeasca legea fundamentala, PSD si PNL rescriu Constitutia „pe Intelesul celor multi” – de fapt, Incearca sa modifice Constitutia. Din fericire, pentru tara, Constitutia nu se poate modifica decat prin referendum.”

Tot pe blogul personal, Udrea comenteaza modul in care TVR a cenzurat un spot de campanie al PD-L: “In urma cu cateva zile televiziunea publica refuza un filmulet de campanie al PD-L sub pretextul ca ar incalca nu stiu ce reguli ale audiovizualului. As vrea sa-i asigur pe domnii de la PSD, care il tin in lant pe directorul TVR, ca le va fi foarte greu sa demonstreze romanilor in aceasta campanie ca nu au fost la guvernare in ultimii 2 ani, cu toata cenzura pe care o practica in presa subordonata”