Partidul Democrat-Liberal va depune plangere penala impotriva premierului Calin Popescu Tariceanu pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, daca Guvernul va bloca, prin ordonanta de urgenta, majorarea salariilor profesorilor, a anuntat luni presedintele partidului, Emil Boc.

"Nu-si poate permite niciun individ sa sfideze Constitutia Romaniei, fie el si Calin Popescu Tariceanu, de la Parlament, la Curtea Constitutionala si presedintele Romaniei. Institutiile de drept nu sunt presul lui Calin Popescu Tariceanu", a spus Emil Boc, precizand ca incercarea de a bloca majorarea salariilor profesorilor reprezinta o manifestare tipic dictatoriala.

El a subliniat ca, printr-o decizie de blocare a salariilor profesorilor, Tariceanu ar compromite definitiv statul de drept, in conditiile in care, potrivit Constitutiei, Romania este stat de drept si se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor, iar Parlamentul este unica autoritate legiuitoare a tarii.

PD-L depune motiune de cenzura

Prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan a anuntat ca democrat-liberalii vor depune o motiune de cenzura in Parlament, pe motivul ca Guvernul incalca legea fundamentala a statului.

El a afirmat ca Executivul are resursele necesare pentru majorarea salariilor, in conditiile in care a alocat recent 600 milioane euro "in mod clientelar" pentru primarii PSD si PNL - de trei ori mai mult decat fondurile necesare pentru majorarea salariilor profesorilor pe lunile octombrie, noiembrie si decembrie 2008.

Emil Boc a adaugat ca toti parlamentarii PD-L vor semna motiunea impotriva Guvernului si i-a invitat pe toti cei care au votat majorarea salariilor sa sustina aceasta motiune. "Cine nu sustine majorarea salariilor profesorilor sa se dezica de votul dat in Parlament", a adaugat el.