Guvernul nu va accepta nici o majorare salariala care nu are o justificare economica, a declarat luni Ludovic Orban dupa o intalnire a liderilor liberali cu premierul Tariceanu.

Minstrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat dupa intalnirea cu sindicatele ca s-a convenit asupra principiilor unei legi a salarizarii, cu exceptia a doua aspecte corelarea cresterii salariilor cu cresterea economica si termenul de realizare a proiectului.

Documentul care va include principiile de elaborare a legii salarizarii in sectorul bugetar va fi redactat saptamana viitoare, iar proiectul de lege va fi prezentat Parlamentului la jumatatea anului viitor, a mai spus ministrul Muncii.

"Aceasta lege este foarte complexa si, de aceea, este necesar un termen de sase luni inca din anul viitor pentru finalizarea ei. Trebuie sa ne apucam imediat de lucru, in asa fel incat sa putem pune la mijlocul anului viitor pe masa Parlamentului o lege agreata de toti factorii", a explicat ministrul Muncii.

La inceputul intalnirii de lucru, Mariana Campeanu a prezentat situatia existenta in acest moment in sistemul de salarizare bugetara si discrepantele care apar intre salariile bugetarilor. „Este nevoie de un proiect de lege privind salarizarea unitara a personalului bugetar. Va propun un set de principii, care poate fi modificat, completat. Din momentul in care veti agrea aceste principii, Ministerul Muncii va incepe sa lucreze proiectul de lege”.

Premierul Tariceanu a declarat in urma cu doua saptamani, la finalul discutiilor cu partidele parlamentare pe tema legii salarizarii in sistemul bugetar, ca va propune crearea unui grup de lucru care sa elaboreze un set de principii care sa stea la baza legii salarizarii bugetarilor.

Din grupul de lucru au fost invitati sa faca parte reprezentanti ai Guvernului, ai partidelor parlamentare, ai sindicatelor si patronatelor, dar si reprezentanti ai structurilor asociative ale administratiei locale.

PD-L a fost singurul partid participant la negocierile de acum doua saptamani, care a refuzat sa faca parte din grupul de lucru.

In urma cu doua zile premierul Tariceanu declara ca nu va permite sacrificarea economiei romanesti, pentru ca majorarea iresponsabila a salariilor va ingenunchea economia.

Declaratiile lui Ludovic Orban:

  • am decis sa mandatam guvernul sa nu accepte nici o majorare care nu are o justificare economica
  • decizia va fi luata de Guvern dupa publicarea legii in Monitorul Oficial
  • cei care sustin legea majorarii salariilor profesorilor au decis sa-si bata joc de tara in prag de campanie electorala
  • PNL nu-si paraseste postura de partid responsabil
  • salariile profesorilor au crescut in ultimii 4 ani foarte mult, mai mult decat ne-am propus
  • aceste majorari au fost posibile datorita cresterii economice