Radu Sarbu a fost ales duminica presedinte al PNTCD in cadrul unui congres extraordinar al contestatarilor conducerii oficiale. Alegerea a a avut loc la cateva ore dupa ce aripa taranista grupata in jurul lui Marian Milut l-a exclus pe acesta din partid. Contestatarii l-au mai ales totodata pe Gheorghe Ciuhandu ca presedinte al Comitetului National de Conducere, functie din care fusese demis, cu cateva ore mai inainte de catre conducerea oficiala a partidului, adunata la Sinaia, relateaza NewsIn.

Fiecare dintre tabere, cea grupata in jurul lui Ciuhandu si Sarbu, si cea din jurul lui Milut si Aurelian Pavelescu, contesta deciziile luate de ceilalti, calificandu-le drept ilegale.

Inainte de anuntarea rezultatelor oficiale ale acestui congres de la Bucuresti, Marian Milut a declarat ca el este presedinte al partidului, pentru ca justitia il recunoaste.

Disputele intre cele doua tabere care au dus la aparitia a unei conduceri bicefale au pornit de la colaborarea taranistilor cu liberalii pentru alegerile parlamentare din toamna. Conducerea oficiala a taranistilor a decis duminica ratificarea protocolului de colaborare cu PNL ce urmeaza a fi semnat saptamana viitoare de presedintii celor doua partide. Conform acestui acord, reprezentantii partidului vor candida pe listele PNL in 30 de colegii electorale din tara.

Marian Milut a precizat la finalul reuniunii ca o alianta PNL-PNTCD nu este posibila din punct de vedere juridic pentru ca liberalii au de facto o alianta cu PD-L.

De partea cealalta, garda veche a taranistilor, Gheorghe Ciuhandu, Radu Sarbu, Ion Diaconescu, Ion Caramitru si surorile Coposu, care au organizat acest congres extraordinar, nu sunt de acord cu candidatura unor taranisti pe listele PNL, fapt care ar duce, in viziunea lor la asimilarea partidului de catre liberali.