Proprietarii imobilelor nationalizate de catre comunisti si vindute apoi catre chiriasi prin Legea 112 vor primi bani in locul retrocedarii in natura a caselor. Initiativa legislativa a apartinut PC, iar in jurul ei s-au coalizat deputatii PSD, PD-L, PRM si o parte din PNL. In plus, desi chiriasii au cumparat respectivele imobile la preturi modice, acum ei vor putea primi despagubiri la pretul pietei, in situatia in care fostii proprietari au obtinut in instante anularea contractelor de vinzare-cumparare. Legea va fi trimisa la promulgare.

Deputatii au adoptat marti o propunere legislativa de completare a Legii 10, care prevede ca proprietarii imobilelor nationalizate si vindute de stat sa primeasca bani in locul retrocedarii in natura. Propunerea a fost initial respinsa de Senat, dar Camera Deputatilor este for decizional, asa incit legea va merge la promulgare.

Initiativa apartine PC, in frunte cu Dan Voiculescu, si s-a bucurat de sustinerea PSD, PD-L, PRM si o parte a PNL. Impotriva s-au pronuntat unii dintre liberali si UDMR.

In discursuri in care s-a apasat pe coarda sensibila, deputatii conservatori si social-democrati au vorbit despre "situatiile tragice" generate de evacuari, de Legea 112, numita "lege criminala, care arunca oamenii in strada".

Deputatii au facut referire si la recursul in interesul legii introdus de procurorul general, Laura Codruta Kovesi, prin care se cerea Inaltei Curti de Casatie sa admita ca proprietarii carora li s-au vindut imobilele prin Legea 112 sa nu se mai poata adresa instantelor.

Legea votata marti mai prevede si despagubirea acelor chiriasi care au cumparat imobilele in virtutea legii 112, dar carora instantele le-au anulat contractele de vinzare-cumparare in favoarea proprietarilor. Spre deosebire de perioada de dupa 1995, cind proprietarii au cumparat imobile luxoase la preturi modice, despabubirile ce le vor fi acordate acum vor fi calculate la pretul pietei.

Reamintim ca pina in 2008, doar aproximativ 10% din imobilele confiscate de regimul comunist au fost restituite fostilor proprietari, iar despagubiri banesti au primit aproximativ 2000 de persoane.

Legea 112 a fost votata in 1995 si ea a venit in urma "apelului de la Satu Mare", facut de fostul presedinte Ion Iliescu, a carui consecinta a fost introducerea recursului in anulare pentru multe din proprietatile deja restituite de instante.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a considerat acest lucru drept "o noua nationalizare" si Romania a pierdut deja sute de procese la CEDO, fiind obligata la restituri in natura si la plata unor despagubiri de milioane de euro.