Consiliului Superior al Magistraturii considera ca solicitarea lui Bogdan Olteanu de stabilire a modalitatii de utilizare si gestionare a documentelor din dosarul Miron Mitrea "excede atributiile Consiliului". CSM recomanda Camerei Deputatilor sa foloseasca dosarul in conformitate cu statutul si atributiile sale, dar tinind cont de "respectarea caracterului nepublic al urmaririi penale". Olteanu a precizat ca se va lua o decizie in prima sedinta a Biroului Permanent din 5 mai.

Raspunsul CSM la cererea lui Olteanu a fost foarte clar: ea "excede atributiile stabilite prin lege in sarcina Consiliului". Cu alte cuvinte, CSM nu poate face nicio recomandare Camerei Deputatilor in legatura cu modul in care pot fi utilizate si gestionate documentele din dosarul lui Mitrea.

Pe de alta parte, CSM atrage atentia ca in folosirea respectivelor documente trebuie sa se tina seama de "respectarea caracterului nepublic al urmaririi penale". In plus, se sugereaza ca este necesar ca atributiile si statutul Camerei sa fie clare in aceasta privinta.

Bogdan Olteanu a declarat dupa comunicatul primit de la CSM, ca a "luat act" de el si ca in prima sedinta a Biroului permanent, adica cea din 5 mai, se va lua o decizie.

Potrivit juristilor chestionati de HotNews.ro, singura modalitate ar fi modificarea Regulamentului prin adaugarea unei norme speciale.

"Trebuie sa adauge o norma speciala in Regulament prin care sa specifice clar cum se va proceda", spune Laura Stefan.

Una dintre formule ar fi ca intregul dosar sa fie citit exclusiv de membrii Comisiei juridice, acestia urmind sa faca un raport pe care sa-l prezinte plenului si care sa fie supus la vot. Ideea ar fi ca in plen sa ajunga doar un raport si nu intregul dosar, iar membrii Comisiei sa se angajeze sa pastreze confidentialitatea documentelor. O alta varianta, mai sigura in ce priveste scurgerea de informatii, ar fi numirea unui raportor care sa aiba acces la dosar si care sa-si prezinte concluziile membrilor Comisiei.

Pe de alta parte, confidentialitatea va fi destul de dificil de asigurat in conditiile in care toate partidele, inclusiv cele care au un interes direct in aceste dosare- PSD, PNL si PC- au reprezentanti in Comisia juridica.

Marti, Bogdan Olteanu, isi exprima ingrijorarea fata de faptul ca dosarele, extrem de voluminoase, ar putea deveni publice, lucru care ar putea periclita ancheta procurorilor. In tot cazul, Biroul Permanent de marti nu a putut lua nicio decizie din cauza lipsei de cvorum.