În 1998, 2000, 2008 și 2012, la alegerile pentru postul de primar general al Capitalei a candidat Sorin Oprescu, medic și apoi manager la Spitalul Universitar de Urgență din București (SUUB). În 2024, favorit este Cătălin Cîrstoiu, fost și actual director al aceluiași spital.

Sorin Oprescu și Cătălin CîrstoiuFoto: Colaj / Sursa foto: Agerpres

Cătălin Cîrstoiu este, conform surselor HotNews.ro, principalul favorit pentru a candida la Primăria Capitalei din partea alianței PSD-PNL.

Cătălin Cîrstoiu este de profesie medic ortoped, este căsătorit, are 50 de ani și este manager al Spitalului Universitar de Urgență București. Este decan al Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București începând cu anul 2016.

Medicul Cătălin Cârstoiu este, potrivit ȘtirileProTv, finul fostului președinte Traian Băsescu și fiul lui Ion Cîrstoiu, fost deputat de Argeș timp de două mandate, în perioada 1996 - 2004. În 2010, Cătălin Cîrstoiu a fost decorat de Traian Băsescu cu Ordinul Meritul Sanitar în grad de Cavaler.

Cîrstoiu se află la al doilea mandat de manager (din 2020) al Spitalului Universitar. El a revenit la conducerea unității la începutul pandemiei COVID (martie 2020), după ce a condus spitalul și în perioada 2009 -2016.

Revenirea lui Cîrstoiu la conducerea Spitalului Universitar București în timpul pandemiei - după demiterea Adrianei Nica de către ministrul de atunci al Sănătății Victor Costache - a strârnit controverse în spațiul public.

„Avem de toate lovește din nou”, a comentat atunci Carmen Uscatu, președintele Asociației Dăruiește Viață.

La rândul său, fostul ministru USR al Sănătății Vlad Voiculescu a reamintit atunci de incendiul din 2015 din clubul Colectiv și de gestionarea „deplorabilă” a situației de către Spitalul Universitar, al cărui manager era atunci Cîrstoiu.

De asemenea, Narcis Hogea, tatăl lui Alexandru Hogea - unul dintre tinerii morți în spital după incendiul din octombrie 2015 din clubul Colectiv - l-a acuzat pe Cătălin Cîrstoiu, la acea vreme managerul Spitalului Universitar, că a împiedicat transferul tânărului la o clinică din străinătate.

Narcis Hogea a declarat public că, după ce a obținut acceptul ca fiul său să fie tratat la Clinica AKH din Viena, conducerea Spitalului Universitar ar fi tărăgănat transferul fiului său. Alex Hogea a fost în cele din urmă transferat, dar a murit de sepsis la vârsta de 19 ani, la clinica din Viena. Tatăl său a susținut că decesul a survenit după infecția contactată în țară. unde fusese internat la Spitalul Universitar.

Sorin Oprescu, predecesorul lui Cîrstoiu

La patru din precedentele opt runde de alegeri pentru Primăria Capitalei, unul dintre candidați a fost alt medic, Sorin Oprescu. Și el fost manager la Universitar (1994-2006).

Oprescu și Cîrstoiu au condus spitalul în 24 din cei 34 de ani post-Revoluție.

Medic chirurg, Oprescu a fost ales de două ori primar al Capitalei, însă nu și-a dus al doilea mandat la bun sfârșit, fiind arestat - în septembrie 2015 - pentru luare de mită, constituire a unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu.

Mandatul i-a fost suspendat, iar în 13 mai 2022 a fost condamnat definitiv de instanța supremă la 10 ani și 8 luni de închisoare.

Sorin Oprescu a reușit să evite închisoarea fugind în Grecia. A fost prins la Atena, dus în arest și eliberat pe cauțiune în 31 mai 2022. România a cerut extrădarea lui Oprescu, pentru a-și ispăși pedeapsa, însă Curtea de Apel din Atena a respins această solicitare, considerând că Sorin Oprescu nu ar beneficia de condiții decente în închisorile din România dacă ar fi extrădat şi nu se va putea trata pentru bolile de care suferă.

Cum s-a descurcat Oprescu la alegerile pentru Primăria Capitalei

  • 1998: A pierdut alegerile parțiale în fața interimarului Viorel Lis, ajuns pe scaunul de primar după ce Victor Ciorbea fusese numit premier și apoi n-a mai vrut funcția, deși pierduse postul de la Palatul Victoria. Conform Adevărul, Oprescu și Lis au ajuns în turul doi, iar cel din urmă a câștigat cu doar 6.795 de voturi în plus.

  • 2000: Deși l-a învins categoric pe Băsescu în primul tur (260.689 voturi față de doar 108.862 strânse de viitorul președinte), Oprescu a pierdut în turul doi la mai puțin de 10.000 voturi (362.853 la 353.038).

  • 2004, 2005: Senator, Oprescu n-a mai candidat la alegeri în 2004 și nici în 2005, când plecarea lui Băsescu la Cotroceni i-a deschis calea lui Adriean Videanu. În 2005, HotNews.ro a relatat că Oprescu a fost directorul de campanie al PSD, care a participat la alegeri cu Marian Vanghelie, primarul Sectorului 5.

  • 2008: Oprescu și Blaga au mers cap la cap în primul tur, diferența fiind de circa 3.000 voturi - 30,14%, față de 29,58% (Blaga), dar medicul, candidat independent susținut de PSD, s-a impus clar în turul doi (56,4%).

  • 2012: Tot independent, Oprescu a câștigat alegerile cu 54,44%, față de doar 17% (Silviu Prigoană, PD-L).