Organizatiile PNL sint libere sa se asocieze inclusiv cu social-democratii, a spus premierul Calin Popescu Tariceanu. Motivul invocat este "formarea unei majoritati necesare bunei administrari". Premierul nu vede nicio "piedica de ordin moral sau politic" in calea acestei aliante. Prima alianta PNL-PSD a luat deja fiinta la Botosani, cu acceptul conducerii centrale. Emil Boc a catalogat evenimentul drept "legalizarea de drept a unei stari de fapt".

Calin Popescu Tariceanu a declarat luni ca in principiu organizatiile PNL au libertatea sa decida in plan local care sint aliantele cele mai bune," inclusiv cu social-democratii", in asa fel incit administratia sa functioneze".

Premierul a spus ca aliantele cu PSD sint posibile, deoarece si "PD si-a scos din statut prevederea care excludea o alianta politica cu PSD". " Nu inteleg care ar fi considerentul de ordin moral sau politic pentru care PNL nu ar putea sa faca aliante cu PSD", a adaugat prermierul.

Botosaniul a spart gheata

Prima coalitie PNL-PSD a luat fiinta la Botosani, iar deputatul liberal Liviu Campanu a declarat ca saptamina aceasta va fi semnat un protocol de colaborare pentru alegerile locale, care vizeaza cistigarea sefiei Consiliului Judetean si a unui numar cit mai mare de primarii.

Protocolul va fi extins si la alegerile parlamentare si la perioada postelectorala. " Sint convins ca PNL impreuna cu PSD vor obtine 75% din voturile electoratului botosanean", a spus Campanu.

Ideea a fost salutata cu incintare de liderul PSD Constantin Contac, care a afirmat ca de la centru nu are nicio interdictie in a incheia aliante cu PNL.

" Daca in 2004 am avut 14 consilieri, acum, cu doi-trei consilieri de la un alt partid, putem guverna linistiti in urmatorii patru ani. Consilierii nostri si cu cei de la PNL pot face treaba buna, fara frica", a spus Contac.

Boc: Tariceanu la masa cu Iliescu

Emil Boc a atacat alianta PNL-PSD de la Botosani, spunind ca este o "legalizare de drept a unei situatii de fapt". " Nu am crezut nciodata ca il voi vedea pe Calin Popescu Tariceanu la masa cu Ion Iliescu si Adrian Nastase, punind la cale restauratia din Romania".

PD-L nu va face aliante cu niciun alt partid, a declarat Boc. Motivul?

" Noi trebuie sa cistigam singuri alegerile. Nu avem incredere in aliati. Va trebui sa obtinem un scor cit mai aproape de 50% pentru a forma singuri Guvernul. Singurul aliat al PD-L va fi cetateanul", a afirmat Boc.

Liberalii au anuntat ca isi vor prezenta candidatii la consiliile judetene si primarii in 24 martie, in timp ce PSD va face lansarea pe 6 aprilie.

Intre timp insa, guvernul trebuie sa emita o Ordonanta de urgenta prin care sa poata fi introdus votul uninominal si la alegerile pentru presedintii Consiliilor Judetene.