Ministrul Energiei, Virgil Popescu, urma să susțină o conferință de presă de la ora 12.30 despre taxa pe soare, însă în locul acestuia a apărut la pupitru liderul AUR, George Simion. Cum a reușit Simion să ajungă în minister și să se instaleze la pupitrul de la care urma să susțină conferința Virgil Popescu? „Pe ușă am intrat”, a răspuns liderul AUR.

George Simion, la pupitrul de la Ministerul EnergieiFoto: Captura Digi 24

13:49 Virgil Popescu îl acuză pe George Simion de comportament deviant și un scop ascuns:

  • „Conferința nu putea fi susținută în condițiile prezenței domnului Simion și a antecedentele domnului Simion care are foarte multe derapaje și comportament deviant și singura miza pentru care a venit aici a fost să facă circ așa că cred că decizia înțeleaptă a fost să amânăm această conferință până când persoana respectivă a părăsit sala.
  • Ce a făcut azi George Simion este o bătaie de joc la adresa instituțiilor statului și opiniei publice.
  • Să vii să încerci să denaturezi o conferință și să nu o lași să se întâmple înseamnă că ai un scop ascuns pentru că nu întâmplător astăzi, 5 decembrie, a intrat în vigoare embargoul asupra petrolului rusesc. Tot astăzi a intrat în vigoare plafonarea prețului la țițeiul rusesc (..)
  • Și astăzi domnul Simion este prezent aici încercând să nu putem transmite aceste mesaje. Încă o dată, dacă mai era nevoie de această dovadă, că domnul Simion nu este decât este o trompetă a rușilor și o trompetă a lui Putin care acționează impotriva intereselor statului român.".

13:40 Într-un final, George Simion a plecat din minister, iar ministrul Virgil Popescu a apărut, la această oră, la conferința de presă care era programată de la ora 12.30.

Jurnaliștii care îl așteptau pe ministrul Energiei la conferința de presă au avut o surpriză: în locul lui Popescu a apărut liderul AUR, George Simion. Liderul AUR a transmis live tot traseul său în Ministerul Energiei, unde a mers și a reușit să anuleze conferința de presă pe care urma să o susțină Virgil Popescu. El a reușit să intre alături de o parte din jurnaliști.

  • „Pe ușă am intrat. Mi s-a spus că nu aș avea dreptul să particip la această conferință de presă. Am venit, am urcat. Dacă am încălcat vreo lege, să-mi spună instituțiile statului”, a afirmat Simion de la pupitrul din minister unde Virgil Popescu urma să susțină conferință de presă.

  • ”A fugit ministrul, a fugit Virgil, a fugit hoţul”, a spus George Simion despre absenţa lui Popescu de la conferinţă.

Un secretar de stat a venit şi a anunţat amânarea începerii conferinţei, motivând că sunt prezente persoane care nu au fost acreditate pentru eveniment.

După ce a apărut în fața jurnaliștilor, liderul AUR a plecat prin minister în căutarea lui Virgil Popescu: „Am venit să pun o întrebare: cum e cu taxa pe soare”.

Tema „taxei pe soare” a fost lansată de USR, dar capitalizată de AUR, prin George Simion, scăpat liber prin Ministerul Economiei.

Despre „taxa pe soare”

Uniunea Salvaţi România a cerut guvernanţilor stoparea publicării în Monitorul Oficial şi refacerea ordonanţei de urgenţă pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, acuzând faptul că Guvernul PSD-PNL a emis în seara de dinaintea vacanţei de Ziua Naţională o ordonanţă de urgenţă care "inventează o nouă taxă în plină criză energetică: taxa pe soare".

Potrivit USR, "taxa pe soare" vizează cetăţenii şi firmele care au investit în panouri fotovoltaice, produc curent şi îl consumă în propria gospodărie sau firmă.

Luni, USR a anunțat că va sesiza Comisia Europeană pentru declanșarea procedurii de infringement pentru aplicarea eronată a unei directive europene, acuzând că noua Ordonanță de Urgență adoptată de guvern pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile introduce imediat „taxa pe soare” pentru mulți dintre prosumatori și treptat pentru ceilalți.

  • „Ministrul Virgil Popescu a sărit să zică că OUG care bagă taxa pe soare transpune o directivă europeană. Că deși nu există taxă pe soare, ea oricum începe din 2026. Și dacă tot nu există, oricum ea nu se aplică celor mici. Ministrul Popescu își dă cu stângul în dreptul și spune prostii. Toate acestea sunt minciuni: OUG-ul său introduce taxa pe Soare imediat pentru mulți dintre prosumatori și treptat pentru ceilalți. Ca să fie clar: decizia politică stupidă de a taxa prosumatorii pentru ce consumă ei înșiși aparține guvernului Nicu – Marcel.”, a scris pe Facebook Cristian Ghinea.

Ghinea spune că Directiva UE descurajează puternic taxarea autoconsumului, ba chiar statuează dreptul prosumatorilor de a nu fi taxați și deși Directiva lasă anumite excepții, OUG-ul adoptat de Guvern le transformă în regulă.

  • „Dreptul prosumatorilor de a nu fi taxați pentru ce consumă ei înșiși este omis ca referință în textul din OUG atunci când se stabilește taxarea tuturor prosumatorilor începând din 2026. Taxarea se aplică imediat pentru cetățenii și firmele care produc mai mult de 30kW sau au beneficiat de sprijin de stat (Casa Verde de exemplu). IMM-rile și fermele care au investit sau doreau să investească în fotovoltaice intră aici.
  • Apoi, printr-o simplă transformare a unui ”statul poate” în ”statul taxează”, guvernul securisto-socialist dă o lovitură producției independente de energie, pentru a proteja piața captivă a marilor companii de stat, subordonate lui Virgil Popescu.”, scrie Cristian Ghinea.

Acesta spune că USR va sesiza Comisia Europeană urgent pentru declanșarea procedurii de infringement pentru aplicarea eronată a unei directive europene.

În replică, Ministerul Energiei a precizat că Ordonanţa de urgenţă pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, adoptată recent de Guvern, transpune Directiva (UE) 2018/2001 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, precizează Ministerul Energiei.

Ministerul susține că modificările erau necesare a fi realizate având în vedere că România riscă să intre în procedură de infringement (riscul de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în cauza 2021/0333).

În ceea ce priveşte introducerea unei taxări a prosumatorilor, reprezentanţii Ministerului Energiei precizează, printre altele, "ca regulă generală prosumatorii nu plătesc nici o taxă, însă Directiva 2018/2001 vorbeşte de introducerea unei taxe pentru prosumatori în anumite condiţii, acestea regăsindu-se la art 21 din Ordonanţă".

Ce spune Directiva UE: Aplicarea taxelor este opțională, nu obligatorie

În Directiva UE invocată de Ministerul Energiei se spune însă că statele membre UE „pot aplica taxe”, spre deosebire de OUG-ul Guvernului unde se spune că „autoritățile administrației publice centrale și ANRE aplică taxe și tarife”.

Ce prevede Directiva UE:

„Statele membre pot aplica taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale autoconsumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor într-unul sau mai multe din următoarele cazuri:

  • (a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului și efectul de stimulare a unui astfel de sprijin;
  • (b) începând cu 1 decembrie 2026, dacă proporția globală de instalații de autoconsum depășește 8 % din puterea totală instalată de energie electrică a unui stat membru și dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize costuri-beneficii efectuate de autoritatea națională de reglementare a respectivului stat membru printr-un proces deschis, transparent și participativ, că dispoziția prevăzută la alineatul (2) litera (a) punctul (ii) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporționată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depășește ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obține o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum și că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acțiuni rezonabile; sau
  • (c) dacă energia electrică din surse regenerabilă autoprodusă este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW.