Politistii clujeni au retinut sambata noaptea doi tineri romani pentru ca au batut un tanar maghiar in timpul demonstratiilor organizate de ziua maghiarilor de pretutindeni. Judecatorii clujeni decid la acesta ora daca vor prelungi mandatul de arestare in cazul celor doi, acuzati, intre altele, de talharie, pentru ca i-au luat tanarului steagul maghiar. Manifestatiile din acest an au stat sub semnul evenimentelor din Kosovo, care au tensionat sarbatoarea revolutiei din 1848.

Surse din politie citate de Citynews.ro afirma ca cei doi, M.F. (17 ani) si R.D. (18 ani) ar fi recunoscut ca l-au vazut pe Leszai Lehel cu steagul maghiar in mana si ca au vrut sa-i aplice o corectie. Din cercetari a rezultat ca cei doi au aplicat mai multe lovituri peste fata si corp tanarului.

Incidentul in care un tinar maghiar ar fi fost agresat de patru tineri romani s-a petrecut pe strada Paris, departe de pietele unde aveau loc manifestatiile maghiare sau ale Noii Drepte. De altfel, tinarul respectiv care purta un steag maghiar s-a dus de la Politie unde a reclamat respectivul incident, direct la manifestarile maghiare prilejuite de implinirea a 160 de ani de la revolutia din 1848. Tinerii romani se pare ca erau apropiati organizatiilor Zamolxis si Noua Dreapta, pentru ca tinarul maghiar spune ca purtau insemne tricolore.

Efectul Kosovo

Ionut Tene, presedintele organizatiei patriotice Zamolxis a declarat pentru Hotnews ca are informatii cum ca acei tineri ar apartine galeriei echipei de fotbal Universitatea Cluj si nu organizatiilor nationaliste.

Conducerea Noii Dreapte spune ca a tinut acest miting „pentru a atrage atentia asupra pericolului revansard maghiar, al ideilor separatiste vehiculate in ultima vreme de organizatiile secuiesti din Covasna si Harghita” si pentru „reafirmarea ideii de unitate si integritate teritoriala romaneasca, prevazute in articolul 1 din Constitutie”.

In realitate, tinerii adunati in piata au intre 16 si 25 de ani, sint costumati in stil cazon, tunsi, cu haine de camuflaj si ghete militaroase si dornici sa faca ceva pentru a se face remarcati. Ei striga ridicind pumnii, „ Serbia! Serbia! Kosovo e a ta!”,

Intrebati cum au ajuns nationalisti de dreapta, ei spun ca au auzit de Noua Dreapta de pe internet.

Mai multi decat anul trecut

De la Biserica Catolica Sfintul Mihail, alti tineri de 16, 17 si 20 de ani, de data aceasta unguri, se indretpau, cintind imnul lui Kossuth, spre casa in care a stat poetul Petofi Sandor la procesiunea de comemorare a 160 de ani de la revolutia maghiara din 1848.

Si la ei, ca si la romani, se vede efectul Kosovo. „Sint mai multi decit anul trecut, spune jurnalistul de limba maghiara Ciomofay. Sint mai multi ei, mai multa presa, mai multa importanta” .

Discursurile in limba maghiara, ni se spune, nu fac referiri anti-romanesti. Procesizunea se termina cu imnul Ungariei. Unde se invata cintecele acestea? „De acasa, de la parinti, de cind aveam 3 ani”imi raspunde un tinar cu costum negru, traditional, cumparat de la un nepot si cu cocarda in culorile Ungariei pe piept.

Controversele istoriei

Recent, in Consiliul local s-a iscat o disputa legata de atribuirea numelui lui Lajos Kossuth unei strazi. Propunerea a fost contestata, dar a nascut vii controverse.

Pe strada Avram Iancu, in fata adunarii maghiare e o cladire cu patru firme mortuare, o placuta pe care este mentionat Petofi Sandor, alta pe care sint trecuti revolutionarii romani Nicolae Balcescu si George Baritiu. A fost hotel. Peste strada se afla cladirea caminului studentesc in care au avut loc manifestatiile studentesti din 1848.

In micuta intersectie, poti observa ca orasul Cluj se mai intreaba inca, in ce istorie sa creada.