Otilia Nutu, analist în energie și infrastructură la Expert Forum, a declarat pentru HotNews.ro că noua ordonanță de urgență privind plafonarea și compensarea prețurilor la energie nu va putea fi aplicată dacă nu se vor opera noi modificări. Aceasta atrage atenția că există riscul ca România să nu poată asigura necesarul de energie electrică și să avem o situație de black-out. „Degeaba reglementezi prețul dacă nu ai cantitatea de energie electrică și trebuie să o imporți”, spune Otilia Nuțu.

Linii de transport pentru energie electricăFoto: Dreamstime.com

„Pentru consumatorii casnici plafoanele prevăzute în ordonanță le va asigura aceeași factură ca anul trecut, dar problema reală este dacă va fi dacă fi suficientă electricitate. Degeaba este curentul ieftin dacă nu este. Soluțiile sunt fie crești prețul, fie tai curentul. Ordonanța va fi cel mai probabil corectată din nou, trebuie modificată altfel rămânem fără curent. S-ar putea să vedem alte plafoane, alte prețuri sau să se stingă lumina”, a declarat pentru HotNews.ro, Otilia Nuțu analist în energie și infrastructură la Expert Forum.

Aceasta susține că nu a existat o consultare reală cu jucătorii din piață. „Ordonanța a apărut de azi pe mâine. Problema de fond este că nu se gândesc când fac niste legi. Le fac fără calcule și analize înainte și apoi văd unde crapă și apoi se apucă să corecteze. Legislația este făcută pe genunchi pentru că se bate cap în cap cu aritmetica”, a explicat.

După noile reguli, furnizorii mici nu vor putea livra energie către consumatorii casnici

Nuțu susține că în noua ordonanță apar foarte multe distorsiuni care riscă să blocheze activitatea micilor furnizori de energie electrică. Mai exact, este vorba de plafonarea prețului de 1300 de lei și diferența cu care furnizorii cumpăra energia din piața de afară.

„Problema este că deja furnizorii au făcut oferte de cumpărare și nu au găsit energie la prețul respectiv pentru că ofertele de vânzare sunt în continuare la prețuri mult mai mari și atunci practic nu se încheie tranzacția. Astăzi a apărut informația publică că unul dintre furnizori nu-și poate permite să acopere necesarul (...) Cel mai probabil unii dintre furnizori vor renunța la clienții casnici sau la cei care beneficiază de plafonare în general și vor spune că vor vinde doar celor pentru care nu au obligația de a plafona prețul final”, explică Otilia Nuțu.

Ce se întâmplă cu clienții acestor furnizorii? Potrivit legii clienții - consumatori casnici sau non-casnici vor fi preluați de furnizorii de ultimă instanță - companiile mari ca de exemplu ENEL, Electrica .

Analistul Expert Forum explică că aceste companii nu vor putea asigura necesarul de energie electrică pentru clienții nou preluați pentru că nici ei nu au stocuri suplimentare. „Aceste companii nu vor putea să le asigure energia pentru că au deja probleme foarte mari pentru că statul nu le-a acoperit nici diferența de bani din iarna trecută (sunt întârzieri la plăți ) și se vor găsi în următoarea situație: fie se împrumută în sistemul bancar, fie se vor împrumuta de la companiile mama fie vor pleca din România”, susține Otilia Nuțu .

De altfel, această situație a fost semnalată Guvernului chiar de către ANRE care a recomandat înființarea unor companii de frunizare care să preia clienții în cazul în care pleacă companiile mari.

  • „Practic ne întoarcem la situația dinainte de privatizări. Dacă se vor retrage mulți dintre micii furnizorii iar companiile mari vor fi nevoite să preia clienții s-ar putea să asistăm la plecări din România a unor compani mari”, susține Otilia Nuțu.

România nu și-a pregătit capacitatea de a produce mai multă energie electrică

Otilia Nuțu explică că problema de fond este că avem prea puțină energie în piață față de cât se cere iar România nu s-a pregătit în acest sens.

„Spre deosebire de noi toate celelalte țări din Uniunea Europeană au investit masiv anul ăsta în energie. Treceam zilele trecute prin Bulgaria și am văzut hecatre întregi de panouri solare care nu erau acolo acum un an. În Germania numai din ce au instalat anul acest au produs 2 terwați pe oră. Peste tot a crescut capacitate de energie din altă surse decât gazul” explică analistul.

Otiliu Nuțu avertizează că potrivit raportului prezentat de TransElectrica, în cazul în care va fi frig, România va avea probleme cu capacitatea de producție de energie electrică.

„În Europa în acest moment nu există condiții să se ajungă la black-out sau întreruperea pentru consumatorii casnici de curent electric sau de gaze dar la noi s-ar putea pentru că s-a redus producția de energie electrică. Nu s-a făcut nimic să creștem producția de gaze. Au dat legi care interzic exportul în condițiile în care suntem importatori net de energie și asta înseamnă nu vom putea acoperi o parte din cerere”, explică expertul .

Se caută țapul ispășitor

Analistul Expert Forum susține că prin actuala ordonanță s-au menținut comisioanele de tranzacționare pentru contractele de energie iar „dintre actorii din piață au găsite variante în acest sens”.

„Mi se pare absolut incredibil că de la OPCOM a venit o variantă care a fost introdusă în ordonanță prin care practic se desființează toate mecanisemle de piețe în platforme din acel fond de solidaritate și din acele supraimpozitări care practic distorsonează toată funcționarea pieței dar ei sunt foarte fericiți atâta vreme cât vor exista comisioane de tranzacționare pentru acest contracte. Eu văd că nimeni nu-și pune problema rezolvării situației ci doar găsirea țapului ispășitor atât tot. Fie că va fi războiul din Ucraina, fie că vin deciziile de la Bruxelles degeaba reglementezi prețul dacă nu ai cantitatea de energie electrică și trebuie să o imporți”, concluzionează Otilia Nuțu.

Nota redacției. OPCOM a fost înființată în 200 și este o filială a transportatorului național de electricitate, Transelectrica, care are rolul de administrator al pieței de energie electrică, conform prevederilor legislației primare și secundare în vigoare.

După adoptarea ordonanței 27/2022, premierul Nicolae Ciucă a convocat reuniunea Comitetului interministerial pentru asigurarea rezilienței energetice și implementarea proiectelor de infrastructură în energie.

Premierul a dat asigurări că la iarnă nu vor fi probleme în alimentarea cu energie și că măsurile de plafonare și compensare a prețului energiei vor rămâne în vigoare. Guvernul a cerut ANRE o informare privind prețurile la energie și stadiul implementării schemei de sprijin pentru plata facturilor.

De partea cealaltă, președintele Marcel Ciolacu a anunțat deja ordonanța pe energie va fi amendată în Parlament. Președintele PSD spunea că este necesar ca serviciile publice, bisericile şi Metrorex să beneficieze de plafonarea şi compensarea preţurilor la energie

Pe de altă parte, specialiștii atrag atenția că legislaţia privind plafonarea şi compensarea facturilor la energie, care ar fi trebuit să rezolve problema scumpirilor începute anul trecut, a avut de fapt efectul advers: a adâncit şi mai mult problema, bugetul de stat nu mai poate compensa facturile, furnizorii nu mai au de unde să facă rost de bani, distribuitorii nu mai fac investiţii în reţea, iar, pe bursă, preţul a ajuns astăzi la un record istoric.