Senatul a modificat si adoptat, joi, proiectul de lege privind avertizorii de integritate. În raportul comisiei juridice, senatorii au elaborat un amendament demn de perioada lui Caragiale. Astfel, potrivit amendamentului „raportarea anonimă trebuie cuprinde datele de contact ale avertizorului în interes public”.

Membrii comisiei juridice a SenatuluiFoto: AGERPRES

Amendamentul buclucaș aparține senatorilor PNL din Comisia Juridică Daniel Fenechiu, Cristian Țâgârlaș, Alina Gorghiu, Claudia Mihaela Banu și a fost adoptat cu majoritate de voturi ale membrilor prezenți.

Amendamentul integral

  • „Raportarea anonimă cuprinde cel puțin următoarele: datele de contact ale avertizorului în interes public, calitatea persoanei în care efectuează raportarea în condițiile art. 2, contextul profesional în care au fost obținute informațiile, persoana vizată, dacă este cunoscută, descrierea faptei susceptibile să constituie încălcare a legii în cadrul unei autorități, instituții publice, oricărei alte persoane juridice de drept public sau în cadrul persoanei juridice de drept privat, precum și, după caz, probele în susținerea raportării și data”.

Consultă aici raportul Comisiei Juridice , pct 12.

Senatorii au votat în plen cu 76 de voturi pentru și opt împotrivă şi trei abţineri, proiectul de lege în forma editata de Comisia Juridică.

De altfel, preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Cristian-Augustin Niculescu-Ţâgârlaş, a precizat că prin amendamentele admise sunt respectate atât drepturile avertizorilor, cât şi drepturile individuale ale persoanelor. El a menţionat domeniile în care legea avertizorilor nu se aplică: siguranţa naţională, medical, protecţia informaţiilor între avocat şi client.

Senatorii au ținut cont de o parte dintre obiecțiile formulate de președintele Klaus Iohannis dar au menținut altele contestate de societatea civilă .

Alte prevederi controversate

  • Se interzice, în continuare, avertizorului de integritate să facă dezvăluiri publice despre încălcări ale legii în privința achizițiilor în domenii considerate de stat esențiale pentru securitatea națională, fără a se specifica în mod concret, explicit, clar și previzibil, care dezvăluiri ale încălcărilor de norme nu intră sub incidența legii avertizorilor.
  • Avertizorul se poate adresa liber, direct presei, după trei luni de la raportare sau după ce în prealabil, raportează intern.
  • Avertizările de integritate pot fi distruse după doi ani și nu după 5 ani așa cum prevede Directiva.

Reamintim că Parlamentul a adoptat pe 29 iunie, proiectul de lege care pune în consens o directivă europeană privind avertizorii de integritate. Adoptarea legii avertizorilor de integritate făcea parte din jaloanele pe care România trebuie să le bifeze pentru a primi banii europeni din PNRR.

Modificările aduse legii de către comisia juridică din Camera Deputaților, la propunerea deputatei PSD Laura Vicol, descurajează semnalarea actelor de corupţie şi limitează drepturile avertizorilor de integritate.

De menționat este că, în ședința comisia juridice, atunci când au fost operate modificările propuse si suținute de PSD, PNL și UDMR, reprezentanții Ministerului Justiției au fost de acord cu ele, precizând că forma în care proiectul a fost prezentat în Parlament este agreată cu partenerii europeni.

Președintele Klaus Iohannis a retrimis spre reexaminare legea în Parlament iar comisia Juridică a Senatului a făcut primele modificări ale proiectului de lege. De menționat că Senatul este primă Cameră sesizată iar deputații vor decide forma finală a legii.