Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis, luni, să dea raport favorabil ridicării imunităţii deputatului PSD Adrian Chesnoiu, ministrul demisionar al Agriculturii, cu 18 voturi ''pentru'' şi 3 ''împotrivă'', potrivit unor surse parlamentare. Procurorii DNA îl suspectează de abuz în serviciu pentru o presupusă trucare a unor concursuri de angajare.

Adrian Chesnoiu, fostul ministru al agriculturiiFoto: AGERPRES

Adrian Chesnoiu a participat la şedinţă, care s-a desfăşurat fără accesul presei, scrie Agerpres.

DNA a anunțat joi că procurorul-șef Crin Bologa a transmis procurorului general solicitarea de sesizare a Camerei Deputaților pentru formularea cererii de declanșare a urmăririi penale în cazul lui Adrian Chesnoiu, pentru infracțiunile de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni).

Ce acuzații îi aduce DNA lui Adrian Chesnoiu

  • În perioada 9 februarie - 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.
  • Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați “agreați” dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective.
  • La intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător.
  • Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei.

Adrian Chesnoiu a anunțat apoi că demisionează din funcția de ministru al Agriculturii și se autosuspendă din PSD. El susține că nu a săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și și-a "desfășurat mereu activitatea executivă cu integritate și cu dedicare".