Fostul lider al PNL Ludovic Orban susține că președintele Klaus Iohannis a intervenit personal și i-ar fi cerut să îi pună pe lista partidului la alegerile parlamentare din 2020 pe Nicolae Ciucă și pe Cătălin Predoiu: „Ciucă a fost în postura de Agamiță Dandanache”.

Nicolae Ciuca si Klaus IohannisFoto: PNL

Întrebat la ProfitNews cum l-a convins Nicolae Ciucă să îl pună pe lista PNL pentru un loc de senator în Dolj, Ludovic Orban a spus că nu actualul premier este cel care l-a convins, ci președintele Klaus Iohannis:

  • „Nu m-a convins Nicolae Ciucă, m-a convins domnul Iohannis.
  • Domnul Iohannis a intervenit doar pentru două persoane să fie prezente pe listă: Nicolae Ciucă și Cătălin Predoiu. Au fost cele două persoane pentru care Iohannis a intervenit personal, la mine, solicitându-mi să fie pe listă.
  • Când i-am propus domnului Ciucă să fie candidat, a spus categoric nu, că el nu vrea să intre în politică, că el a venit ca tehnocrat. (...) I-am zis să vorbească cu președintele, pentru că președintele mi-a făcut această sugestie, să spunem.
  • După ce a vorbit cu președintele, Ciucă a acceptat”.

El a susținut că, dacă nu ar fi intervenit Iohannis, pe Ciucă nu l-ar fi pus pe listă, iar pe Predoiu l-ar fi pus doar dacă ar fi fost susținut de organizația de partid.

  • „Este un obicei ai conducerilor centrale ale partidelor să pună Agamiță Dandanache pe listele filialelor. Și eu m-am angajat în fața Congresului (PNL -n.r.) să nu mai pun niciun Agamiță Dandanache pe liste (...).
  • A trebuit să îmi încalc această înțelegere pentru că Ciucă a fost în postura de Agamiță Dandanache. (...) A trebuit să uzez de susținerea lui Klaus Iohannis în fața organizației Dolj, care până la urmă l-a primit pe Ciucă candidat la Senat”, a adăugat Ludovic Orban.

Ludovic Orban și-a depus oficial demisia din PNL în 23 noiembrie 2021, după ce a pierdut alegerile pentru un nou mandat la conducerea PNL. De la acel moment, el a lansat acuzații și atacuri dure la adresa președintelui Klaus Iohannis.